Halme, Roosa

Nukketeatteritaiteilija, säveltäjä

Roosa Halme on nukketeatteritaiteilija (Turun Taideakatemia, 2009) ja säveltäjä (Pirkanmaan ammattikorkeakoulu, 2008). Nukketeatterin maailmaan hänet johdatti musiikkiopintojen keskellä pidetty tauko, jonka hän vietti Ranskassa kulttuuriorganisaatiotyössä ja Unkarissa, missä hän päätyi oppipojaksi Budapestin nukketeatteriin.

Erityisosaaminen
Esiintyminen. Äänimaailmojen musiikillinen suunnittelu ja säveltäminen, live-muusikkous (instrumentteina muun muassa piano, harmonikka ja saksofoni). Läsnäolo hoivataiteilijana. Varjoteatterityöpajojen vetäminen. Festivaalien ja muiden tapahtumien organisointi.

Valmius
Halme on valmis monenmuotoiseen yhteistyöhön eri tahojen kanssa: vetämään koulutuksia ja työpajoja sekä toimimaan muusikkona ja nukketeatteriesiintyjänä ja -ohjaajana erilaisissa tiloissa ja yhteyksissä kaikenikäisten parissa. Luonteeltaan hän on tutkija, ja hän haluaa päästä käsiksi asioiden juuriin ja rihmastoihin. Halme nauttii myös kirjoittamisesta.

Kiinnostukset
Halmetta kiinnostavat ihmismieli ja assosiaatiot, eläinten ja lasten mielenjuoksu ja puhtaan ilon ja riemun sekä muiden tunteiden syntyminen ja synnyttäminen ihmisessä. Teatterissa hänelle on tärkeintä tunnelman kokeminen, ja häntä kiehtoo wagnerilaisen kokonaistaideteoksen idea.

Ansiot
– Nukketeatteritaiteen läänintaiteilijana toimiminen Taiteen edistämiskeskuksessa Satakunnassa 2012–2015.

– Nukketeatterijuhla TIP-Festin perustajajäsen ja taiteellinen johtaja 1/3.

– Palikkateatterin luominen ja KO-KOO-MO-konseptin kehittäminen vuodesta 2011.

– Toimiminen säveltäjänä, sovittajana ja muusikkona nukketeatterikentän lisäksi myös Porin teatterissa (Niskavuoren Heta) ja Turun kaupunginteatterissa (Vaarallinen harmonikka).

– Toimiminen nukketeatteritaiteilijana kouluissa, sairaaloissa ja vanhainkodeissa sekä nukketeatterin terapeuttisia mahdollisuuksia tutkivien seminaarien ja työpajojen järjestäminen.

– Ohjauksen Her Cup of Tea saama tuomariston erikoispalkinto (Special Jury Price) Tallinn Treff -nukketeatterifestivaalilla Virossa 2011.

– Vierailut useilla kansainvälisillä festivaaleilla niin ohjaajana, esiintyjänä kuin muusikkona (Ranska, Bosnia, Norja, Venäjä, Puola, Saksa, Slovakia, Tšekki, Englanti, Skotlanti, Sveitsi, Islanti) sekä ympäri ämpäri Suomea.