Westerholm, Maija

Nukketeatteritaiteilija

Maija Westerholm on Nakkilasta kotoisin oleva nukketeatteritaiteilija.

Erityisosaaminen
Katu(nukke)teatteri, naamioteatteri, livemusiikin ja nukketeatterin yhdistäminen, yhteisölliset projektit ja monikulttuurisuus sekä tila- ja materiaalilähtöisyys. Westerholm on ammatiltaan myös mielenterveys- ja päihdetyöhön suuntautunut lähihoitaja.

Valmius
Nukketeatterissa Westerholmia kiehtoo sen monimuotoisuus. Tämän taiteenalan sisällä hän haluaa jatkossakin toteuttaa itseään monipuolisesti: esiintyjänä, nukenkäsittelijänä, ryhmänohjaajana sekä nukenrakentajana. Hän toivoo tuovansa katunukketeatterille jalansijaa suomalaisella kulttuurikentällä. Hän haluaa myös ruokkia sisäistä komedienneaan aika ajoin.

Kiinnostukset
Westerholmia kiinnostavat yhteiskunnallisesti ajankohtaiset teemat kipupisteineen ja koomisine aspekteineen. Naurun ja itkun liipasin on usein löysällä. Hän rauhoittuu hengittämällä ja astanga-joogaamalla. Hänen lapsuuden lempinimensä on Haahu.

Ansiot
– Nuken suunnittelu ja toteutus esityksessä Havukka-ahon ajattelija, Joensuun Kaupungin Teatteri 2016. Ohjaus: Aino Kivi

– Nukketeatterityöpaja paikallisille nuorille Circus Kampotissa sekä Bokor View English Schoolissa, Kambodžassa 2015. Circus Kampotin oppilaiden kanssa Sea Festivaleilla esiintyminen työpajassa valmistetulla jättinukella.

– Esitys Pongo via Fin, ensi-ilta Kuchingissa, Borneossa, Malesiassa Rainforest World Puppet Carnival -festivaaleilla 2015. Esitys voitti Best experiment in theatre -palkinnon. Ohjaus: Hanne Lammi ja Maija Westerholm.

– Yhteisöllinen katunukketeatteriesitys The Wishing Bird, joka vieraili katuteatterifestivaali Backstreet Festivaleilla Alexandriassa, Egyptissä 2014. Esitys tehtiin yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen ja Roosa Halmeen kanssa. Esitykselle myönnettiin European Cultural Foundationin matka-apuraha. Ohjaus: Hanne Lammi ja Maija Westerholm.

– Perustanut yhdessä Hanne Lammin kanssa nukketeatteriryhmä Hajanan 2014.

– Nukkenäyttelijä esityksessä Karhun morsian. Esitykset Turun Taideakatemian Naruteatterissa, Puola/Worclaw/Teatr Lalek Jutra-Festivaalissa ja Turun Kaupunginteatterin Pikkolo-näyttämöllä 2013. Ohjaus: Maria-Elina Koivula.

– Työpajojen suunnittelu ja ohjaus yhteistyössä GLM:n (Green Living Movement) kanssa Sambiassa 2009.