Pöyhönen, Merja

Ohjaaja ja esiintyjä

Merja Pöyhönen on täysipäiväinen ja lähestulkoon täysipainoinen nukketeatteritaiteilija. Hän on valmistunut nukketeatterikoulusta vuonna 2005, ja sen jälkeen koko työura on ollut putipuhdasta nukketeatteria.

Erityisosaaminen
Ensisijaisesti Pöyhönen on ohjaaja ja esiintyjä. Hän on ohjannut pieniä ja tosi suuria esityksiä, taiteellisesti itseään – ja muita – haastaen. Hänen esiintyjäkoulutuksensa koostuu sekä nukketeatterista että fyysisestä teatterista, mutta liikkeen lisäksi hän pitää myös puhumisesta. Myös dramaturgia ja käsikirjoittaminen ovat alkaneet kiinnostaa häntä yhä enenevässä määrin. Tekijänä hän on hyvin nukke- ja nuketuskeskeinen, ja vaikka pitääkin eri taiteenlajien elementtien yhdistelemisestä, hän katsoo vahvuudekseen nimenomaan nukketeatteritaiteen sinnikkään puolustamisen, sekä sanoina että tekoina.

Valmius
Pöyhönen on valmis ohjaamaan, kouluttamaan ja konsultoimaan nukketeatterin erityisyyksiä, erityisesti nuketukseen ja esiintymiseen liittyviä. Hän on fyysisesti kykenevä, rytmitajuinen ja tuottelias esiintyjä ja aina valmis esiintymään, sekä nuken kanssa että ilman. Hän puhuu, kirjoittaa ja analysoi mielellään, minkä takia hän on myös aina kiinnostunut edustamaan nukketeatteria erilaisissa seminaari- tai keskustelutilaisuuksissa.

Kiinnostukset
Sekä luonteeltaan että työssään Pöyhönen on kerrassaan mukava. Hän pyrkii – jopa ärsyttävyyteen asti – ymmärtämään asioiden eri puolia ja syitä niiden takana. Hän on huono valitsemaan. Pöyhösellä on hauska huumorintaju, ja hän pitää ihmisistä.

Ansiot
– Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannukset 2011.

– Suuruudenhullua Shakespearea nukeilla -trilogian alkuperäisunelma, dramatisointi ja ohjaus: Myrsky 2013, Romeo & Julia 2015, Prinsessa Hamlet 2017.

– Ihan kaikki esitykset, joiden tekemiseen osallistunut.

– Aura of Puppetsin hallituksen puheenjohtajuus 2015–.

– Taiteen edistämiskeskuksen eli näyttämötaidetoimikunnan 3-vuotinen taiteilija-apuraha 2016–2018.

– Kuuman Ankanpoikasen alkuperäisjäsen!!!!

Avainsanat: esiintyjä ohjaaja