Kalenius, Pia

Nukketeatteritaiteilija

Pia Kalenius on raumalaissyntyinen, pohjalaisjuurinen, turkulainen freelance-nukketeatteritaiteilija. Kalenius on innovatiivinen nukketeatterin moniottelija, joka on kunnostautunut erityisesti näyttelijänä, nukettajana ja visuaalisena suunnittelijana/rakentajana. Kalenius on hyvin yhteistyötaitoinen ja itseohjautuva, ja hän tekee mielellään töitä. Nukketeatterin lisäksi Kalenius valmistaa nukkeja, pukuja, naamioita ja rekvisiittaa myös draamateatteri-, terapia-, pedagogia- ja vaikkapa mainoskäyttöön. Oivaltavuus, nopeus, huolellisuus, huumori ja käytännön toimivuus ovat Kaleniuksen tekemisen kulmakiviä.

Erityisosaaminen
Nukkenäyttelijän ja näyttelijän työ
Nukenrakennus, rekvisiitan ja kummallisuuksien rakennus
Puvustus, naamiopuvut
Projektien käytännön suunnittelu ja vetäminen
Aikaisemmat ammatit: lastentarhanopettaja, lastenkulttuurin suunnittelija / Turun kulttuuritoimi ja liuta erilaisia palvelualan töitä (mm. junaemäntä)
Bravuurit: ompelutaito, kolmiulotteisen muodon hahmotus, sadunkertojan ääni, materiaalien tuntemus

Valmius
Kalenius haluaa keskittyä erityisesti nukkejen ja kummallisuuksien (rekvisiitta ja lavasteet) pähkäilyyn ja rakentamiseen sekä puvustukseen, erityisesti erilaisiin naamiopukuihin. Hän haluaa laajentaa työtään edelleen myös nukketeatterikentän ulkopuolelle draamateatteriin ja osaksi erilaisia luovia projekteja esimerkiksi nukenrakentajana, rekvisitöörinä ja naamiopukujen valmistajana. Häntä kiinnostavat nukketeatterikäsityöläisyyden lisäksi nukettajan ja näyttelijän työ sekä erityisesti lapsille suunnatut ja koko perheen produktiot. Uutuudeksi repertuaariinsa hän toivoo ääninäyttelemistä. Muutama oma esitysvisio ja -unelma odottavat myös vielä toteuttamistaan.

Kiinnostukset
Kalenius innostuu helposti ja sitoutuu asioihin. Hän pitää siitä, että oppii uutta. Hän toimii mielellään ryhmässä, vaikkakin arvostaa kovasti myös omatoimisuutta ja itseohjautuvuutta. Perhe, ystävät, elämyksellisyys, huumori ja se, että voi katsoa kauas horisonttiin, ovat Kaleniukselle arvokkaita, korvaamattomia asioita. Lapset ovat hänestä erityisen tärkeitä ja mielenkiintoisia ihmisiä.

Kalenius viihtyy rokkikeikoilla – mitä kovempaa ja nopeammin soitetaan, sen parempi. Hän viihtyy myös luonnossa, pitää pimeydestä ja rakastaa talvea. Hän lukee, katsoo elokuvia ja ajaa autoa mielellään. Hän haluaisi oppia uuden kielen ja kärrynpyörän sekä matkustaa Machu Picchulle.

Ansiot
– 2003–2008 kiinnityksellä kiertävässä lastenteatterissa (Teatteri Mukamas, Tampere), jonka aikana 11 ensi-iltaa, esiintymisiä suomeksi ja ruotsiksi, yhteensä n. 570 näytäntöä kotinäyttämöllä sekä kiertueilla kotimaassa ja ulkomailla.

– 2010 Aladdin, Turun kesäteatteri Vartiovuorella, ohj. Timo Väntsi. Nukketeatteria isosti suurella näyttämöllä ja ulkoilmassa. Tehtäväni: nukenrakennus (Hirviö: kolmen hengen nuketettava, kolmesta erillisestä palasta koostuva jättinukke; Sormuksen henki-mouthpuppet; 10 laulavaa käsinukkea) sekä edellisten nuketus ja laulavan näyttelijän työ suurella näyttämöllä.

– 2012 Myrsky, TEHDAS Teatteri ja Aura of Puppets, ohj. Merja Pöyhönen. Turun nukketeatterikentän ensimmäinen suurproduktio, Shakespearea ja Prosperon rooli.

– 2013 Vanhan vuoden viimeinen päivä, TEHDAS Teatteri. Nukketeatteria aikuisille kera tulen. Pitkään hauduteltu idea ja esikoisohjaus, jonka myös lavasti ja puvusti ja jossa toimi tuottajana. Esitys oli turkulaisista uuden polven esityksistä ensimmäinen, joka sai vierailukutsun kaupunginteatteriin: Oulun kaupunginteatterin Pikisaliin 6.–7.11.2015.

– 2015 Puppets on the road. Polkupyörällä Turun saaristossa kiertävä soolonukketeatteriesitys, joka ilmestyy alttiina, pyytämättä ja odottamatta paikalle. Suunnittelu ja toteutus kokonaan omissa käsissä. Ekologisesti liikkuva esitys vapaana paikasta ja tilasta, tekniikasta, aikataulusta, lippuvarauksista tai katsojamäärästä.

– Talkootyö nukketeatterin esiin tuomiseksi ja nukketeatteritaiteilijan ammatissa toimimisen edistämiseksi. Nukketaiteilijayhdistys Puppet studio ry, nyk. Aura of Puppets nukketeatteriyhdistys ry, yksi Puppet Studion perustajajäsenistä ja yhdistyksen pj 2010–2015. Muita luottamustoimia: Suomen Unima ry:n hallitus, TEHDAS teatteri ry:n hallitus ja taiteellinen työryhmä.