Uutisarkisto

Kohtaamisia nukketeatterin keinoin -opas nyt luettavissa!

Kohtaamisia nukketeatterin keinoin – opas nukketeatterista vuorovaikutuksen tukena julkaistiin torstaina 25.1.2018.

Nukketeatteritaiteilija/säveltäjä Roosa Halme ja nukketeatteritaiteilija/psykologi Marja Susi ovat työskennelleet syksyllä 2017 Turun ensi- ja turvakotiyhdistyksen avopalveluyksikkö Oliviassa, Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen hoivakoti Kotikunnaksessa sekä Paimion kehitysvamma-alan tuki- ja kuntoutusyksikössä Suomen kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin –apurahan turvin.

He ovat koonneet työskentelyn päätteeksi kokemuksistaan oppaan, jonka tarkoituksena on tarjota käytännön neuvoja sekä näkökulmia siihen, miksi ja miten nukketeatteria voi käyttää vuorovaikutuksen tukena esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoalojen toimintaympäristöissä.

Oppaassa kerrotaan muun muassa siitä, miten nukketeatterin erilaiset muodot ja ominaisuudet näyttäytyvät kohtaamisissa ihmisten kanssa sellaisissa elämäntilanteissa, jossa omia tunteita tai ajatuksia on vaikea ilmaista sanallisesti.

Lataa materiaali täältä:

Kohtaamisia nukketeatterin keinoin -opas (pdf)

Kohtaamisia nukketeatterin keinoin -opas (tulostettava pdf)

Aura of Puppets etsii uutta luotsia!

Toiminnanjohtajaksi maan parhaille nukketeatteriammattilaisille?

Kiinnostaisiko työ vapaan taidekentän ytimessä, maan parhaiden nukketeatteritaiteilijoiden kanssa? Aura of Puppetsin toiminnanjohtajana tehtäväsi on kehittää taiteilijoiden työllistymistä ja edistää nukketeatteritaidetta monipuolisesti.

Aura of Puppets on palkittu nukketeatterin ammattilaisista koostuva yhteistyöverkosto, jonka toiminnan ytimessä on nykynukketeatteri. Verkosto palvelee jo 53 vapaan kentän nukketeatteriammattilaista. Aura of Puppets edistää Turussa ja muualla Suomessa nukketeatterialalla toimivien jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja työskentelymahdollisuuksia sekä parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä.

Aura of Puppets lisää nukketeatterin tunnettavuutta ja saavutettavuutta, sekä kehittää nukketeatteria taiteenlajina. Verkoston toiminnan avulla vahvistetaan nukketeatterin brändiä ja tuodaan laadukas nykynukketeatteri entistä laajempien yleisöjen saataville, niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Aura of Puppets kasvattaa nukketeatterialaa taiteilijoiden työn tuotannollisen tukemisen sekä laajenevien verkostojen ja yhteistyömuotojen kautta.

Uudelta toiminnanjohtajalta toivomme:
– Kokemusta vapaalta kentältä ja alan realiteeteista
– Intohimoa taidekentän rakenteiden kehittämistä kohtaan
– Itsenäistä työotetta
– Esimiestaitoja
– Sosiaalisia taitoja
– Kulttuuri- ja taidealan verkostoja
– Kehittämis- ja innovaatiokykyä
– Tuotanto-osaamista
– Tavoitteellisuutta
– Talousosaamista

Uuden toiminnanjohtajan työnkuvaan kuuluu verkoston toiminnan suunnittelu, koordinointi ja kehittäminen: miten verkosto voi parhaalla mahdollisella tavalla edistää ja tukea jäsentensä taiteellista työskentelyä. Toiminnanjohtajana toimit nukketeatterialan puolestapuhujana ja vaikuttajana niin paikallisella, kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Tehtävänäsi on toimia kontaktina verkoston eri sidosryhmille. Työnkuvaan kuuluu toiminnan rahoituksen järjestäminen, viestintä ja markkinointi sekä yhdistysasioiden hoitaminen. Esimiehenäsi toimii verkoston nukketeatteritaiteilijoista koostuva hallitus.

Mitä meillä on tarjota vastineeksi?
– Itsenäinen työ vapaan kentän paraatipaikalla
– Mahdottoman mukava työympäristö ja alan huipputekijät
– Joustava työ, jossa aikataulut ja kokonaistyöaika on sovittavissa
– Työpaikka Turussa, jossa suurin osa verkoston taiteilijoista työskentelee
– Noin 70 % työajan
Huom. Lopullinen työaika ja palkkaus vahvistetaan helmikuun aikana, kun vuoden 2018 rahoituksesta on saatu päätös. Työ alkaa sopimuksen mukaan maaliskuussa 2018.

Näin haet meille töihin:
Lähetä lyhyt vapaamuotoinen hakemus sekä ansioluettelo sähköisesti osoitteeseen ma 15.1.2018 mennessä. Haku alkaa 20.12. ja päättyy 15.1. Haastattelut järjestetään viikoilla 4 ja 5.

Lisätietoja voi kysyä puhelimitse to 21.12. ja to 4.1. klo 13-15. Kysymyksiin vastaa Aura of Puppetsin nykyinen toiminnanjohtaja Ilona Numminen, p. 040 8332650.

TIP-Fest ohjelmisto on julkistettu

Paperinen tohtori Freud, eläimellisiä kokovartalonaamiohahmoja, maalauksellisia pienoismaailmoja, esinemanipulaatiota, sielukkaita ja uteliaita sankareita, varjoteatteria, peukalonpään kokoisia vaeltajia, ristiinpukeutujia ja mystisiä tarinoita –  tätä kaikkea ja paljon muutakin nähdään tänä vuonna kahdeksannen kerran järjestettävässä Nukketeatterijuhla TIP-Festissä 15.-19.11.2017.

TIP-Fest 2017 on kohtaamispaikka, jossa saa antautua täysillä nukketeatterin saloihin sekä syventyä pohtimaan aikaamme. TIP-Fest kuljettaa satumaisiin mielikuvitusmaailmoihin ja esittelee kouriintuntuvaa todellisuutta. Festivaali tarjoaa näkemyksiä arkisiin kysymyksiin: Miltä näyttää maailma, kun sitä katsoo kapaloituna kehdosta tai kotoaan pakenevan silmin? Onko transihmisten oikeudet edelleenkin samat kuin keskiajalla? Mitä arka hyönteinen voi meille ihmisille opettaa? Festivaaliohjelmisto sukeltaa syvälle mielikuvituksen saloihin tarjoillen roppakaupalla myös toista ääripäätä; todellisuutta, joka on pala historiaamme, tätä päivää ja miljoonien ihmisten elämää.

Nukketeatterijuhla TIP-Fest esittelee Suomen monipuolisimman nykynukketeatterikattauksen. Festivaaliaamuisin esityksiä on erityisesti koko perheelle ja iltaohjelmistossa nähdään esityksiä nuorille ja aikuisille. Lisäksi festivaaliohjelmassa on työpajoja ja muita oheistapahtumia.

Havahdu!
Herää!
Koe!

Tätä on nukketeatteri.
TIP-Fest järjestetään Manillan kulttuuritehtaalla 15.-19.11.2017
Tutustu koko ohjelmistoon tästä

3-vuotinen Falkelle

Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt 3-vuotisen taiteilija-apurahan nukketeatteritaiteilija Ishmael Falkelle.

Koko Aura of Puppetsin taiteilijaverkosto onnittelee Ishmaelia!

TIP-Festin lipunmyynti on nyt auki!

Nukketeatterijuhla TIP-Festin ohjelmisto sai lisäyksiä lipunmyynnin auetessa keskiviikkona 22.6. Lisäyksinä ohjelmistoon tulivat kutkuttavan hyytävä Rajala, Käppi, Räikkä kokoonpanon Räähkän luku sekä Pia Kaleniuksen ohjaama kaunis ja erittäin visuaalinen ja koskettava nukketeatterisatu aikuisille Vanhan vuoden viimeinen päivä.

Aikaisin liikkeellä oleville on tarjolla tänä vuonna early bird sarjalippuja. Sarjalipuilla voi ostaa pääsylipun kolmeen aikuisten esitykseen erityiseen hintaan.

Ohjelmisto saa kokonaisen muotonsa syyskuussa, jolloin loput esitykset tulevat myös myyntiin.
Lippuja voi ostaa Tiketistä.

Romeo ja Julia Tampereen Teatterikesässä

Maailmanlopun Verona palaa! Suuruudenhullua Shakespearea nukeilla osa 2, Romeo ja Julia tekee näyttävän paluun Tampereen Teatterikesän ohjelmistossa. Romeo ja Julia nähdään vielä kerran tai oikeastaan kaksi kertaa ja ensimmäistä kertaa Tampereella.  Esitykset 9.-10.8. Hällä-näyttämöllä.

Lisätietoa

TIP-Festin ensimmäiset esiintyjät julkistettu

Nukketeatterijuhla TIP-Fest 2017 -Finnish Puppetry Showcase tarjoaa kattavan valikoiman suomalaista nukketeatteria. Tänä vuonna järjestettävä festivaali on katselmus nykynukketeatterin tilaan Suomessa. Turussa ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälisen nukketeatterin showcase tapahtuma kokoaa niin suomalaisia kuin kansainvälisiä esittävän taiteen toimijoita yhteen tutkimaan, kokemaan ja katsomaan suomalaisten nykynukketeatterin huippujen esityksiä.

Ohjelmistosta löytyy muun muassa kauan kaivattu, odotettu ja rakastettu Merja Pöyhösen ohjaama John – Eleanor esitys, jonka paluuta lavalle on odotettu jo tovi. Festivaaliohjelmistosta, löytyy esityksiä niin aikuisille että perheen pienimmille.

Festivaalia vietetään 15.-19.11.2017. Lisää ohjelmajulkistuksia luvassa toukokuun puolella.

Festivaaliohjelmaan tästä.

AofP in English!

AofP:n englannin kieliset sivut ovat nyt auki.

Tervetuloa nukketeatterin maailmaan nyt myös englanniksi! Sivuilta löydät tietoa palveluista, tekijöistä sekä ajankohtaisista tapahtumista. Älä unohda tilata kerran kuukaudessa ilmestyvää uutiskirjettä, jossa kerromme viimeisimmät kuulumiset, ensi-illat ja kiertävät esitykset.

Tilaa uutiskirje tästä

 

Helmikuun uutiskirjeestä poimittua

Uusimmat uutiset nukketeatterikentältä: Näkyräppänä nukketeatteri-ilmaisun kurssi aikuisille!

Nukketeatteriverstaan Näkyräppänä kurssi on tutkimusmatka nukketeatteri-ilmaisun sisään ja hahmojen herättämisen äärelle. Kolmeen kertaan jakautuva 12 tunnin pituinen kurssi nukketeatteriharrastajille ja nukketeatteri-ilmaisusta kiinnostuneille järjestetään maalis-huhtikuussa. Aikaisempaa kokemusta nukketeatterista ei tarvita.

Näkyräppänässä tuuletetaan työviikon pölyjä ajatuksista oman mielikuvituksen, luovuuden ja itseilmaisun tieltä. Kurssin järjestäjänä ja matkaoppaana toimii nukketeatteritaiteilija Anna-Kaisa Väänänen. Kurssi on osa Aura of Puppetsin toimintaa. Tervetuloa mukaan!

Helmikuun uutiskirjeestä löytyy lisätietoa kevään ensi-illoista sekä tärppejä nukketeatterin ystäville

Lue koko uutiskirje tästä
Liity postituslistalle tästä

Oh My Puppets! – nykynukketeatterin minifestivaali Helsinkiin

Nukketeatteriverkosto Aura of Puppets ja Cirko – Uuden sirkuksen keskus aloittavat yhteistyön minifestivaalin merkeissä.

Aura of Puppets tuo maaliskuussa Cirkoon kattauksen uusinta kotimaista nukketeatteria.  23.–25.3.2017 Cirkossa nähdään kolme aikuisille suunnattua nukketeatteriesitystä: Merja Pöyhösen Missing Amelia Earhart, KäppiRajalaRäikkä -kokoonpanon Räähkän luku – Kauhunukkemystikaali sekä Nordic Puppet Ambassadordsin Vain yksi laukku mukaan.

Festivaalin liput tulevat myyntiin 15.2. Tikettiin.

Aura of Puppetsin ensimmäinen uutiskirje nyt luettavissa!

Aura of Puppetsin ensimmäinen uutiskirje on ilmestynyt. Uutiskirjeessä saat tietoa muun muassa viimeisimmistä kuulumisista, ensi-illoista ja kiertävistä esityksistä –niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Tammikuun uutiskirjeen keskiössä ovat kevään ensi-illoista Lady Macbeth –Sano, kelpaisinko kuninkaaksi? ja ASSHOLES,  sekä vierailut Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalilla ja London International Mime festivaalilla. Aura of Puppets aloittaa yhteistyön Cirkon –uuden sirkuksen keskuksen kanssa minifestivaalin merkeissä, joka toteutetaan Helsingissä maaliskuussa 2017.

Lue koko uutiskirje tästä.

Aura of Puppetsin uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa. Tilaa uutiskirje tästä.

Vain yksi laukku mukaan Lontooseen

The Nordic Puppet Ambassadorsin esitys Vain yksi laukku mukaan vierailee tammikuussa London International Mime Festivalilla. 27.-29.1.2017 nähtävät näytökset ovat loppuunmyytyjä. Outi Sippolan ohjaus on saanut inspiraationsa Anne Frankin tarinasta. Vain yksi laukku mukaan on objektiteatteria yhdelle katsojalle kerrallaan.

Lisää esityksestä: Vain yksi laukku mukaan

Timo Väntsille Aurora-mitali

Varsinais-Suomen liitto on palkinnut Aurora-mitalin saa teatterinjohtaja, nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi tunnustukseksi tekemästään työstä koko nukketeatterikentän hyväksi. Väntsillä on ollut suuri merkitys siinä, miten nukketeatteri on noussut Varsinais-Suomessa ja etenkin Turussa niin keskeiseen asemaan, myös kansallisella tasolla.

Väntsi on johtanut turkulaista Tehdas Teatteria vuodesta 2012. Tänä aikana Tehdas Teatterista on tullut maakunnan kannalta innovatiivinen ja taiteellisesti puhuttelevan taiteen ja kulttuurin tyyssija.

”Olen erittäin iloinen tästä tunnustuksesta. Nautin, kun saan tehdä työtä kulttuuri- ja nykyään myös nukketeatteri-kaupunki Turussa. Koen kuitenkin edustavani koko Varsinais-Suomea”, Timo Väntsi sanoo.

Timo Väntsi on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi nukketeatterilinjalta Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiasta vuonna 2003. Sen jälkeen hän ohjannut ja esiintynyt kymmenissä nukketeatteriesityksissä ympäri Suomea ja myös ulkomailla.
Paitsi eturivin nukketeatteritaiteilija, on Timo Väntsi myös inspiroiva ja yhteisöllisesti rakentava taiteilija. Vapaan kentän teatteri vaatii vetäjäkseen taiteellista kunnianhimoa, heittäytymistä ja kannustavaa otetta.

Näyttämötaiteen valtionpalkinto Aura of Puppetsille

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on jakanut näyttämötaiteen valtionpalkinnon nukketeatteriammattilaisten verkostolle Aura of Puppetsille.

Taiteen valtionpalkinto jaetaan tunnustuksena ansiokkaasta työstä kyseisen taiteenalan hyväksi. Aura of Puppets yhdistää nukketeatterialan kotimaiset huiput ja kehittää taiteenlajia sekä sen tunnettavuutta. Neljän vuoden aikana Aura of Puppets on kasvanut valtakunnallisesti merkittäväksi, eteenpäin kulkevaksi ja taidekenttää uudistavaksi taiteilijaverkostoksi.

Palkinto on huomionosoitus paitsi verkostolle itselleen, ennen kaikkea sen 45 taiteilijalle, jotka taiteellisella kunnianhimollaan ja tinkimättömällä ammattitaidollaan tuottavat vuosittain elämyksiä sadoille tuhansille ihmisille Suomessa ja ulkomailla. Vaikka Aura of Puppets on syntynyt tarpeesta luoda nukketeatterialalle rakenteita, on sen päätavoite edistää korkeatasoisen taiteen syntymistä ja kohtaamista.

Aura of Puppetsin katse on vahvasti tulevaisuudessa, ajankohtaisessa taiteessa, erilaisissa yleisöissä ja yhteistyön uusissa muodoissa. Taidepalkinto vahvistaa Aura of Puppetsin ajatusta siitä, että suomalainen taidekenttä on kehittyvä ja avoin rohkeille avauksille.

Gorillapoliisit pitävät järjestystä yllä Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaaleilla

Kuuman Ankanpoikasen innokkaanpulskeat Gorillapoliisit huolehtivat Oulun kaupungin järjestyksestä ja viihtyvyydestä lasten ja nuorten teatterifestivaalin ajan 1.- 4. helmikuuta 2017.

Gorilloja voi kohdata esityspaikkojen liepeillä, tai mahdollisesti jossain ihan muualla, orgaanisesti helmikuiseen Ouluun jalkautuneina. Toiminnan painopisteinä tälläkin kertaa kiipeily, huolellinen nenänkaivuu sekä ihmisten ja autojen – erityisesti autojen – tutkiminen ja ohjailu.

TIP-Festissä kaksi ohjelmamuutosta

Festivaalisunnuntain ohjelmassa ollut TEHDAS Teatterin koko perheen esitys AITA on peruttu sairastapauksen vuoksi. Lipun ostaneisiin asiakkaisiin ollaan yhteydessä.

Samalla ohjelmapaikalla, su 13.11. klo 15 Tehdasteatterin Vintti-näyttämöllä nähdään Kuuman Ankanpoikasen suosittu koko perheen esitys Iso Karhu. Liput esitykseen Tiketistä tai osoitteesta

Lauantain Lounge-ohjelmassa ollut Titanic peruuntuu. Tästä huolimatta Lounge tarjoaa sekä perjantai- että lauantai-iltoina leppoisaa hengailua Tehtaan baarissa, nukketeatteriystävien seurassa.

TIP-Fest ohjelmisto täydentyy!

aofp_ihminen-13

TIP-Fest ohjelmisto täydentyy Johanna Latvalan yhdelle katsojalle tarkoitetulla esityksellä Ole mulle vähän aikaa hän, sekä Nukketeatteri Luuviulun lasten esityksellä Itsekäs Jättiläinen. Itsekkään jättiläisen ohessa katsojat pääsevät myös osallistumaan koko perheen työpajaan, jossa rakennetaan oma nukke ja päästään kokeilemaan sitä TEHDAS Teatterin lavalle!

TIP-Festeillä mukana myös kuvataiteilija Timo O. Nenosen taidenäyttely Epäkeskoa symmetriaa sekä Turun piirustusseura, joka tekee Isänpäiväsunnuntaina nopeita 10 minuutin muotokuvia halukkaille! Tietoa koko ohjelmistosta löydät täältä.

Aura of Puppets kasvaa ja kehittyy

Aura of Puppets on vuonna 2012 perustettu nukketeatteritaiteilijoiden verkosto, jossa toimii jo 44 alan ammattilaista. Monipuolinen palvelutarjonta kattaa ajankohtaisten teosten lisäksi yli 30 tilausesitystä, jotka ovat eri-ikäiselle yleisölle, erilaisiin tilaisuuksiin ja tiloihin toteutettavissa. Verkosto tarjoaa myös nukketeatteritaiteilijoiden ammattiosaamista mm. luentojen, työpajojen, kurssien ja kädentaitojen muodossa. Tarkemmin Aura of Puppetsin palveluihin, nukketeatteriagentuuriin ja tekijöiden osaamiseen voi tutustua uusittujen verkkosivujen kautta.

Tänä syksynä Aura of Puppets laajentaa toimintaansa. Verkosto käynnisti kotimaan viennin kehittämiseen tähtäävän pilottihankkeen. Taiteen edistämiskeskuksen mahdollistaman hankkeen tarkoituksena on lisätä korkeatasoisten nukketeatteripalveluiden saatavuutta koko maassa, mikä on luonteva jatkumo Aura of Puppetsin aktiviiselle toiminnalle Etelä-Suomessa. Hankkeen toiminnoista vastaa syksyllä aloittanut nukketeatteriagentti, kulttuurituottaja Sanna Taskinen.

Nukketeatteriagentti toimii Aura of Puppets -taiteilijoiden osaamisen, esitysten ja palveluiden välittäjänä. Agentin kautta nukketeatteria voi tilata esimerkiksi yritystilaisuuksiin, tapahtumiin, festivaaleille, syntymäpäiville, pikkujouluihin, kouluihin, päiväkoteihin tai teatteritiloihin vierailijaksi. Nukketeatteriagentin kautta myös yksittäiset kuluttajat voivat tilata taiteilijoiden palveluita tarpeisiinsa.

TIP-Fest 2016 esittelee esineteatteria

Nukketeatterijuhla TIP-Fest esittelee tänä vuonna Suomen valovoimaisimmat nykynukketeatterin tekijät sekä ulkomaiset esineteatterin huiput. Festivaalin pääesiintyjinä nähdään belgialainen esineteatterin pioneeri Agnes Limbos, jonka teatteriryhmä Gare Centralen teos Ressacs koetaan ensimmäistä kertaa Suomessa sekä turkulainen nykynukketeatterin uranuurtaja Merja Pöyhönen sooloteoksellaan Missing Amelia Earhart, joka saa ensi-iltansa festivaalilla

Marraskuinen TIP-Fest fokusoituu tällä kertaa esineteatterin ympärille. Arkiset esineet heräävät henkiin ja muuttavat lennosta merkitystään esiintyjien mestarillisella manipulaatiolla. Esineteatterin pioneereihin lukeutuva Agnés Limbos yhdessä Gregory Houbenin kanssa kertovat intuition varassa kulkevaa tarinaa kaiken menettäneestä pariskunnasta esityksessä Ressacs. Parisuhteen koukeroihin syventyvät myös ranskalainen Aië Aië Aië esityksessään Ma Biche et Mon Lapin. Kotimaisista esiintyjistä esineteatteriin tutustuttaa mm. Livsmedlet Theatre festivaaliperjantaina, jonka esityksessä Näkymättömät maat kehot muuttuvat näyttämöksi ainutlaatuisessa nukketeatterin ja koreografian kohtaamisessa.

Ohjelmisto tarjoilee monipuolisen kattauksen nukketeatteria, jossa yhdistellään äänitaidetta, miniatyyrejä, esineiden manipulaatiota, tanssiteatteria, elävää jouhikkomusiikkia sekä nähdään ihmisen keho näyttämönä koetellen nykynukketeatterin rajoja.

Tutustu ohjelmaan tästä.

TIP-Festin vapaaehtoishaku on auki!

Nukketeatterijuhla TIP-Fest tuo taas valoa ja iloa syksyiseen marraskuuhun!

Tänä vuonna festivaali järjestetään 9.-13.11.2016 ja ohjelma rakentuu monipuolisesta kotimaisesta ja kansainvälisestä nukketeatteritarjonnasta. Vapaaehtoisia etsitään monipuolisiin tehtäviin, kuten esimerkiksi tekniikkaan, infoon ja lipunmyyntiin, pystytyksiin purkuihin ja siivouksiin, salivastaaviksi, kuljetuksiin, keittiöön, festivaalitoimistoon ja markkinointiin. Talkoolaiset tekevät maksimissaan 14 työtuntia 4-6 h vuoroissa. Palkinnoksi talkoopanostuksesta saa vapaalippuja festivaaliesityksiin.

Hakemukseen pääsee tästä.

Täytä hakemus viimeistään 16.10.16 ja liity hilpeään festivaalijoukkoomme tekemään syksyn parasta festivaalia!

Lisätiedot ja kysymykset:

Sanna Taskinen
sanna(a)auraofpuppets.com
+358 44 2010 007