You are currently viewing Gerdan päässä Gerdan huoneessa

Gerdan päässä Gerdan huoneessa

Osobnyak Company: Gerda’s Room. Aurinkobaletti 7.11.2019

Gerda's room at TIP-fest 2019
Photo: Anna Ostashver

Tarina on tuttu ja tutut elementit ilmaantuvat näyttämölle aina vuorollaan: punaiset kengät, vastauksia kuiskiva joki, korppi, taikaporo ja ryövärityttö. Ja Kain etsintä, tietenkin.

Sittenkään tämä ei ole Lumikuningatar vaan tarina Gerdasta, joka sukeltaa omiin muistoihinsa – muistoihin itsestään ja lapsuudestaan, aluista, keskikohdista ja lopuista, menetyksistä.

Jo esityksen nimi antaa yleisölle selkeän katsomisohjeen: seikkailuista ja matkanteosta huolimatta ollaan Gerdan huoneessa eikä sieltä poistuta. Gerdan kohtaamat hahmot tulevat kaikki sisään huoneeseen, joki ja lumi tulevat sisään huoneeseen. Linnut ja niskoittelevat porot. Vain kerran Gerda yrittää tunkea seinän toiselle puolelle Kain luokse – eikä siitä tule mitään. Seinien sisällä ollaan ja sinne jäädään.

Huone elää. Se mukautuu Gerdan ajatuksiin, liikkeisiin ja toiveisiin, paitsi silloin kun ei mukaudu. Se yllättää ja säikäyttää. Se temppuilee. Se henkäilee muistoja.

Olemme muistoissa, kaiken aikaa. Nuori Gerda seikkailee vanhan Gerdan päässä ja tulee esiin, kun naamio riisutaan. Valokuvaan jää Kain kokoinen aukko, ja Gerda yrittää käsittää omaa kaipuutaan ja yksinäisyyttään. Huone on Gerda itse. Kai ei löydy. Kai löytyy, muttei ole Kai. Löytyykö Kai? Haluaako Gerda edes löytää Kain? Onko Kai huoneessa? Tarvitseeko Kain löytyä, jos Gerda on huoneessaan itse?