TEHDAS Teatteri: AFGANISTAN 100 – the years of interdependence (2019)

Afganistan 100 – the years of interdependence on visuaalinen tutkimusmatka maailmassa, jossa rajoja on pakko ylittää. Monitaiteellisessa työryhmässä kohtaavat paitsi eri kulttuuritaustat myös nykynukketeatterin ja videotaiteen ammattilaiset.

Turkulaisten, helsinkiläisten ja afganistanilaisten taiteilijoiden ja aktivistien yhteistyönä syntyneessä dokumenttiteatteriesityksessä sukelletaan muistoihin, uutis- ja mielikuviin 100-vuotiaasta Afganistanista. Välillä palataan pintaan haukkaamaan happea ja pohtimaan, mitä oikeastaan näimme ja kenen totuutta se edustaa.

Käsikirjoitus on syntynyt vuorovaikutuksessa Afganistania eri etäisyyksiltä tarkastelevien ihmisten välillä. Tositapahtumiin perustuvia tarinoita ja tilannekuvia on kerätty haastattelemalla useita afganistanilaisia ja Afganistan-asiantuntijoita, mutta dramaturgiassa kulkee mukana myös kantasuomalaisen taiteilijan hämmennys: Mikä mun rooli tässä (maailmassa) on?

Esitystä on inspiroinut termi afghanistanism, joka kritisoi kaukaisen alueen ongelmiin keskittymistä, kun ongelmia on ihan omastakin takaa. Termi pitää sisällään väitteen, ettei Suomessa pitäisi olla kiinnostunut Afganistanista, koska sillä ei ole tekemistä oman elämämme kanssa – onko sillä?

TEHDAS Teatterin Vintti-näyttämö
Kesto n. 1 h
Kieli: suomi
Esityksessä käytetyt tekniikat: Esineteatteri, videoprojisoinnit

Työryhmä
Käsikirjoitus: Seija-Leena Salo ja työryhmä
Ohjaajan dialogisti ja asiantuntujia: Shakiba Adil
Ohjaus: Seija-Leena Salo
Lavastus ja visuaalinen suunnittelu: Johanna Latvala
Videotaide: Anna Knappe ja Amir Jan
Valosuunnittelu: Irene Lehtinen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Henri Hyökyvirta
Tekniikan ajo: Joele Solinas
Tuottaja: Sanna Soni
Graafinen suunnittelu: Nina Huurrevaara
Tuotanto: TEHDAS Teatteri
Esiintyjä: Maiju Tainio  

Lisäksi esityksessä vierailee vaihtuva Afganistan-asiantuntija.