ASSHOLES (2017)

“Wow, that’s the warmest hug I’ve had for ages!”

Assholes on ohjaaja Antti-Juhani Mannisen uusi vahvan komediallinen ja musiikillinen näyttämöteos. Näyttämöllä nukketeatteri- ja tanssitaiteilijat Jouni Järvenpää, Jaakko Lilja ja Liana Potila herättävät koko näyttämön henkiin ja sykkivät ympäriinsä kuin vieras, hupsu organismi. Assholes jatkaa työryhmän taiteellista linjaa kohti nukketeatterin ja esittävän taiteen pienempiä rakennuspalikoita. Samalla esitys pyrkii tavoittamaan ja valaisemaan murusen maailmamme, aikamme ja kommunikaatiomme absurdista tilasta.

Assholesin jokainen kuva on jo tarina itsessään. Ja pinnan alla kytee. Siellä ovat tunteet, epävarmuudet, viha, kaikki valmiina purskahtamaan keväisen kukkasen tai vauvan lailla vieraaseen maailmaan. Mies on herkkä vauva. Kohti oleellista, kohti pelkoa on vaikeinta mennä. On mahdotonta olla väärässä – kuka enää itse edes on, jos on väärässä? Miehinen herkkyys on kauheaa. Mutta ilman sitä ei ole mitään toivoa. Sinne on mentävä, se on kestettävä, vasta silloin voi katsoa asioita uudelleen. Ehkä.

Oletko koskaan katsonut nauravaa ihmistä? Ihminen on hirvittävän kaunis nauraessaan. Yhtä kaunis kuin itkiessään. Assholes on avoimesti naiivi. Assholes etsii puhdasta kauneutta teatteritaiteesta. Se synnyttää näyttämölle yksinkertaisia kuvia kuin itsestään, ja jättää kaiken mahdollisen tilan näyttelijälle – kehoaan ja ääntään käyttävälle ihmiselle – objektien, materiaalien ja nukkien kera. Se on kuin kevyt ja hykerryttävä jatkuvan muutoksen tila, jossa ihmisten, eläinten, nukkien, koneiden ja esineiden identiteetit saavat vapaasti kadottaa rajojaan, vaihtua ja sekoittua kuin kylpysuola jokeen. Ja se nauraa, täysin vakavissaan, itselleen sinun kanssasi. Assholes on puheenvuoro muuttuvan ihmisen puolesta. Assholes on moniulotteinen lahja, pehmeä paketti ikävöivältä rakastajalta toiselle, meiltä sinulle.

Tammikuussa Gorilla Gorilla nosti Oulun kaupunginteatterin näyttämölle Kuuman ankanpoikaksen poliisigorillat ja niiden koko ihmeellisen maailman. Nyt suomalaisen nukketeatterin uudistajat TEHDAS Teatteri ja Kuuma ankanpoikanen lyövät päänsä yhteen, ja nostavat uudessa yhteisessä näyttämöteoksessaan Kuuman ankanpoikasen tökerön hykerryttävät paksut turistit TEHDAS Teatterin näyttämölle. Ruisrockista ja Ilmiö-festivaalilta tutut kokonaamiohahmot ovat odottaneet näyttämöllepääsyä jo vuodesta 2013, ja nyt paine on kasvanut räjähdyspisteeseen saakka. Assholes saa maailman kantaesityksensä maaliskuussa 2017.

“On kevät. Kaikki on hauskaa ja valoisaa. Ihmiset käyskentelevät niityillä ja nurmilla ja kaupoissa unelmoimassa erilaisia unelmia. Illalla teatterissa näytetään pieni hupinäytelmä. Paikallinen teatteriryhmä on valmistellut sitä pitkään ja lämmöllä. Kulta, tänäänhän voisimme mennä teatteriin?”

Ohjaus ja sävellys Antti-Juhani Manninen
Näyttämöllä Jouni Järvenpää, Jaakko Lilja ja Liana Potila
Käsikirjoitus Manninen ja työryhmä
Visuaalinen toteutus ManninenHilla Väyrynen ja HeiniMaaranen
Musiikkityöryhmä JukkaHerva ja HillaVäyrynen
Tuotanto nukketeatteri Kuuma Ankanpoikanen ja TEHDAS Teatteri