Teatteri SudenEnne: EMMA ECKSTEININ PIINA

Paperiteatteriesitys Sigmund Freudin varhaisesta potilaasta Emma Ecksteinista.

Emma Ecksteinin piina kertoo karmivan tositarinan psykologian alkutaipaleelta: nuoren naisen hysteerisiä oireita hoidetaan radikaalilla nenäleikkauksella. Tarinan keskiöön nousee terapeutin ja hoidettavan monimutkainen suhde. Sigmund Freud kamppailee urapaineiden ja huonon omantunnon kanssa, Emma Eckstein taas uskoo Freudin olleen oikeassa epäonnistuneesta leikkauksesta huolimatta.

Esitys yhdistää pitkälti unohdetun 1800-luvun taidemuodon, paperiteatterin, saman aikakauden tarinaan. Vahvan ilmaisukykyinen nukketeatteritaiteilija Niina Lindroos elävöittää kaksiulotteiset nuket, ja Hannu Seppälän luoma äänimaisema hiipii kutkuttelemaan alitajuntaa. Yksinkertaisista elementeistä otetaan kaikki irti.

Teksti pohjautuu Leena Krohnin samannimiseen kuunnelmaan. Lähdeaineistona on käytetty sekä Krohnin kirjoittamaa fiktiivistä Emma Ecksteinin päiväkirjaa että Sigmund Freudin ja Wilhelm Fliessin kirjeenvaihtoa.

Esityksessä käsitellään rankkaa aihetta komediallisin keinoin. Se on suunnattu aikuisille ja puhuttelee erityisesti psykologian ja hoitoalan opiskelijoita ja ammattilaisia sekä muita aiheesta kiinnostuneita.

Käsikirjoitus, ohjaus ja visuaalinen suunnittelu: Elina Minn
Esiintyjä: Niina Lindroos
Äänisuunnittelu ja musiikki: Hannu Seppälä
Lavastus ja nukenrakennus: Iisa Tähtinen
Tuotanto: Teatteri SudenEnne

Esityksen kesto: 30min
Kieli: englanti tai suomi