Joutava Ruuhi: KAUTTA RANTAIN (2018)

”Koira, joka häipyi ilmaan, Satavuotiaan erakon lampaat ja muita tarinoita…”

Purjeveneteatteri Joutavan Ruuhen Kautta rantain kertoo Saimaan saariston tarinoita eläimistä ja luonnosta: mytologioita, tositapahtumia ja kalajuttuja. Tänä kesänä on mahdollista astua veneeseen ja päästä hetkeksi toiseen maailmaan. Kajuutta on katsomo, ikkunat näyttämö ja maisema kulissi.

Koko perheen tapahtuma ja miniatyyrinäytelmien sarja Kautta rantain kiertää Saimaalla kesällä 2018. Yhtä näytelmää esitetään 4-5 katsojalle kerrallaan. Teatterilaiva viipyy yhdessä rannassa aina vähintään kokonaisen päivän.

Joutava Ruuhi keräsi tarinoita katsojilta ja saaristolaisilta kiertueen 2017 aikana. Kesällä 2018 tarinat tuodaan takaisin Saimaalle nukketeatteriesitysten muodossa. Perrine Ferrafiat’n käsikirjoittamat ja ohjaamat näytelmät sisältävät muun muassa tarinat satavuotiaan erakon lampaista sekä koirasta, joka häipyi ilmaan.

“Pienet ja suuret kertomukset, arkipäivän sattumukset ja entisaikain legendat; tarinat tallettavat elävän muiston paikasta. Ja vaikka ne ovat aina erilaisia, niissä kaikissa on jotain universaalia, jotain inhimillistä, jotain kuulemisen arvoista ”, Ferrafiat toteaa.

Ohjaaja, käsikirjoittaja: Perinne Ferrafiat
Äänisuunnittelija, laivamuusikko: Emma Golnick
Kippari: Satu Kivistö
Näyttämöllä: Ferrafiat, Golnick ja Anna Nekrassova
Tuotanto: Nukketeatteritaiteenyhdistys Le Royal Joutava ry

Joutava Ruuhi on Saimaalla kiertävä ammattinukketeatteri, jolle purjevene on paitsi kulkuväline, myös näyttämö ja soitin. Joutavan Ruuhen toiminnalla on kaksi suuntaa: se sekä esittää visuaalista teatteria, nukketeatteria, musiikkia ja tarinan kerrontaa lapsille ja aikuisille, että haastattelemalla kerää paikallisia tarinoita. Joutava Ruuhi on kahden ensimmäisen kiertuekesänsä aikana herättänyt katsojien uteliaisuuden yhdistämällä perinneveneilyn ja kesäteatterin. Se sai Lappeenrannassa Kulttuurivalo -palkinnon 2016 ja nostettiin Etelä-Saimaan vuoden 2017 merkittäviin kulttuuritapahtumiin.

Joutava Ruuhi: joutavaruuhi.wordpress.com