Pia Kalenius: LEMMINKÄINEN JA ÄITI (2017)

Aura of Puppetsin nukketeatterispektaakkeli Lemminkäinen ja Äiti on ainutlaatuinen teos, joka sai ensi-iltansa ja ainoan esityksenä 4.11.2017 klo 18 Turun Aurajoessa.

Lemminkäinen ja Äiti on komea, synkän kaunis, koskettava ja uniikki nukketeatteriteos. Se on nukketeatterin ennakkoluulotonta avant-gardea, joka tuo taiteenlajimme uudelle näyttämölle, suuremman yleisön saataville ja uudenlaiseksi välineeksi. Teos on liikkuva installaatio, joka kolistelee esitystaiteen ja kuvataiteen rajapintaa, sitä kohtaa missä sanat loppuvat.

Palasista koostuva muoto

Aurajoesta rakennetaan valo- ja äänitaideteos, Tuonen virta, jossa Lemminkäisen (5-metrinen, palasista koostuva jättinukke) raajankappaleet, rintakehä ja kallo lipuvat. Nukettajat ja originaali sävelteos, osanaan Äidin laulu kannattelevat ne Turun Vanhalta pääkirjastolta Aurasillalle.

Palasia vetävät joessa kolme Tuonelan lauttureiden soutuvenekuntaa (nukettajat, jotka manipuloivat palasia veneistään). Aurasillan edustalla ponttonilla laulaa Äiti ja kutsuu poikaansa. Äidin luona, äidin syleilyyn Lemminkäinen kootaan yhteen ja herätetään nukettajalauttureiden voimin henkiin äidin ja pojan viimeiseen kohtaamiseen. Kunnes.. poika horjuu takaisn omaan sotaisuuteensa ja palaset romahtavat taas jokeen. Äiti jää silittämään poikansa irronnutta kämmentä….

Teoksen sankarina on Äiti ja Äidin rakkaus. Teoksessa Kalevalan hahmot antavat kasvot menetetyille rakkaille, sotien rikkomille ja palasiksi hajotetuille perheille. Taustastamme riippumatta voimme tunnistaa ja samaistua äidin ja lapsen kohtaloon, rakkauden menettämiseen.

Teos lähti toteutumaan osittain kaipuusta Turun kulttuuripääkaupunkivuoden massatapahtumiin, jossa ihmiset kokoontuivat yhteen kokemaan jotain hyvinkin odottamatonta. Ne loivat yhteenkuuluvuutta ja avoimuutta. Suuressa joukossa, yhdessä koettu tunne voimauttaa ja jaettu kokemus luo hyvinvointia.

Lemminkäinen ja Äiti -teoksen tärkeä tavoite on luoda yhteinen muistijälki ja kohottaa positiivista me-henkeä. Kollektiivinen muisto lisää yhteisyyttä, suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä kokijoittensa kesken sekä kiinnittää yhteisöön ja paikkaan.

Taiteellinen työryhmä:
Ohjaus, käsikirjoitus, nukke ja puvut: Pia Kalenius
Valosuunnittelu- ja toteutus: Timo Ollila 
Sävellys, musiikin ohjaus ja -ajo: Antti-Juhani Manninen
Lemminkäisen Äiti: Sinikka Sokka
Nukettajat/Tuonen lautturit: Anna-Kaisa Kuisma (myös nukenrakennus assistentti), Jaakko Lilja, Aati SarvaMaija WesternholmTimo O. Nenonen 
Graafinen suunnittelu: Mia Kalenius/ AIM Graphics
Tuotanto: Pia Kalenius, Aura of Puppets ja Turun kaupunki
Kuvat: Olli Jalonen ja Jussi Virkkumaa

Kielet: suomi
Kesto: 35 min