Nukkehallitus: MYTTY-ILTAMAT

Mytty-iltamissa puhalletaan yhteen hiileen, viikset karkaavat ja ujokin uskaltaa. Koko maailman polska soi ja mytty muuttuu iloksi. Esitys sopii hyvin kaikelle kansalle niin pienille kuin isoillekin.

Koko perheen nukketeatteri- ja kansanmusiikkiesitys Mytty-iltamat saa ensi-illan Seurasaaren Juhannusvalkeilla 22.6.2018. Mytty-iltamat on inspiroitunut iltamakulttuurista ja Keiteleen Hamulan kylän kansakoululla vuonna 1899 järjestetystä Mytty-iltamasta, jossa ohjelmassa oli muun muassa kuvaelma, puhe, runo, soittoa ja postinjako. Mytty voi olla nyytti, kangaskäärö tai muu epämääräinen mykkyrä. Asiat voivat mennä ihan myttyyn tai mytystä voi avautua kokonainen maailma.

Iltamat ovat perinteisesti olleet yhteisöllinen ponnistus. Seurasaaren Mytty-iltamat tuovat yhteen Antin talon pihapiiriin tämän päivän museokävijät, niin lapset kuin aikuiset, koko perheet sekä ulkomaiset että kotimaiset vieraat.

Emilia Lajunen on Sibelius Akatemiasta valmistunut kansanmuusikko ja Mytty-iltamat on osa hänen taiteellista jatkotutkintoaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Roosa Halme on Turun Taideakatemiasta valmistunut nukketeatteritaiteilija sekä säveltäjä ja muusikko. Heidän käsissään soittimista, nukeista, huiveista, kengistä, lusikoista ja tauluista syntyy miniatyyrimaailmoja, laulua ja tarinoita. Iltamissa nähdään ainakin Duo Kuutti Kakkonen & Roskis Katti, ripaskaa tanssiva mummo, karhu sekä kenkäennustaja.

Esityksen ohjaaja Elina Lajunen on helsinkiläinen nukketeatteriohjaaja, käsikirjoittaja, näyttelijä sekä hattutaiteilija. Mytty-iltamat on kolmas koko perheen nukketeatteri- ja kansanmusiikkiesitys, jonka hän ohjaa Seurasaaren ulkomuseoon. Puupoika sai ensi-illan kesällä 2006 ja Volter Kilven Alastalon salissa romaaniin perustuva Alastalon salissa, Eevastiina ja lokinpoika esitys nähtiin Seurasaaressa kesinä 2013-2015.

Työryhmä:  NUKKEHALLITUS
Ohjaus: Elina Lajunen
Musiikki: Emilia Lajunen
Nuket ja visualisointi: Heini Maaranen ja Elina Lajunen
Käsikirjoitus: Elina Lajunen ja Työryhmä
Vaatteet: Tauko/Kaisa Rissanen
Promokuva: Outi Herrainsilta ja Elina Lajunen
Lehdistökuvat: Sami Perttilä
Tuotanto: Elina Lajunen / Nukkehallitus, www.elinalajunen.com
Emilia Lajunen viisikielinen viulu, avainviulu ja laulu
Roosa Halme nuket, harmonikka ja laulu

Esitystä ovat tukeneet Seurasaarisäätiö, Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki ja Suomen Kulttuurirahasto. Esitys on toteutettu yhteistyössä Seurasaaren ulkomuseon ja Aura of Puppetsin kanssa.

Kielet: suomi
Kesto: 35 min