You are currently viewing Näyttely Viinatehtaalla: Korpikolvan matkassa
Beetles life -hankkeen näyttely

Näyttely Viinatehtaalla: Korpikolvan matkassa

KORPIKOLVAN MATKASSA – uhanalaisten koppakuoriaisten salainen elämä 
Valokuva- ja hahmonäyttely Manillan Vanhalla Viinatehtaalla TIP-Festin 2022 ajan  

Tiedätkö mitä ovat punahärö, korpikolva tai lahokapo? Entä mitä syö kaskikeiju? Missä asuu haavansahajumi? Minkä näköinen on havuhuppukuoriainen, entä mäntyhuppukuoriainen? Minkä värinen on palolatikka?  Nämä kaikki otukset ovat vanhoissa metsissä asuvia harvinaisia kovakuoriaisia.  Ja tämä näyttely on saanut inspiraationsa näiden harvinaisten kovakuoriaisten salaperäisestä elämästä.  

Näyttely on osa Metsähallituksen Luontopalveluiden vetämää Beetles Life -hanketta, jossa Humanistinen ammattikorkeakoulu on toteuttanut luontokasvatustoimintaa lapsille ja nuorille. Uhanalaisten hyönteisten elämään päästään eläytymään nukketeatteritaiteilija Tytti Marttilan luomien kovakuoriaishahmojen avulla. Näyttelyssä on esillä Marttilan valmistamia kovakuoriaisasusteita sekä kuvia hyönteispuvuista. Kuvat on ottanut valokuvaaja Saara-Maija Nevalainen-Kiiskilä.  Sunnuntaina näyttelyn aukioloaikana on ohjelmaa lapsiperheille. 

Lisäksi näyttelyssä on esillä meemejä, joita 12–14-vuotiaat nuoret ideoivat ja toteuttivat osana Humakin Beetles Life -tehtäväpistettä partiolaisten suurleirillä Kajolla, Hämeenlinnan Evolla viime kesänä.

Beetles Life – elämän edellytyksiä harvinaisille hyönteisille   
Hankeessa parannetaan kahdeksan harvinaisen hyönteislajin elinympäristöjä. Soiden ennallistamisella, metsien kulotuksella sekä haavan ja lahopuun lisäämisellä autetaan samalla satoja, ellei tuhansia, muitakin metsälajeja.    

Miksi koppakuoriaiset ovat tärkeitä?  
Lajikirjostamme lähes puolet on hyönteisiä. Niillä on keskeinen ja korvaamaton rooli ekosysteemien toiminnassa. Nämä pienet ja vaatimattomat luontokappaleet jäävät usein näkymättömiksi norppien ja jääkarhujen rinnalla, vaikka ympäristömuutokset heikentävät niidenkin elinmahdollisuuksia – ja sitä kautta koko elonkirjoa. Siksi Beetles Life -hanke tekee tunnetuksi puun ja kuoren välissä elävien kuoriaisten tilannetta ja käy luontokatoa vastaan myös taiteen ja kasvatuksen keinoin.    

Lisätietoja projektista.    

Näyttely on auki: 
ke 2.11. klo 17-19 
to 3.11. klo 17-20 
pe 4.11. klo 17-19 
la 5.11. suljettu
su 6.11. klo 10-15
Sunnuntaina ohjelmaa perheille mm. ötökkösuunnistusta ja Luonnonsuojelupuun askartelua. 

Näyttelyyn on vapaa pääsy, käyntiosoite Itäinen Rantakatu 64, Turku