Maria-Elina Koivula: HÄMÄRINKÄINEN

1.-14.12.2023, Helsinki, 10.12.2023 Turku I
Ystävällisyyttä ja taikaa juhlistava koko perheen nukketeatteriesitys.

Hämärinkäinen on pieni hahmo, joka kutoo kangaspuillaan hämärää keskitalven juhlaa varten. Juhlaa valmistelevat myös muut talven salaperäiset olennot. Ihmiset ovat omissa juhlavalmisteluissaan hyvin kiireisiä, erityisesti kukkakauppias Keikander. Keikander ei pidä pimeän tulosta, mutta mitä tapahtuisi, jos Hämärinkäinen ei voisikaan kutoa hämäräänsä? Entä miten pieni kukankutoja Flora saa suurimman työnsä valmiiksi?

Hämärinkäinen-esitys kehottaa hiljentymään ja unohtamaan kiireen. Lopulta erilaiset olennot, eläimet ja ihmiset oppivat kunnioittamaan toisiaan. Yhdessä valmistetaan keskitalven juhla. 

Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon samannimiseen kirjaan perustuva esitys herättää alkuperäisteoksen maagiset olennot eloon nukketeatterihahmoina, ja laulujen kautta. 

Tekijät ovat esittävän taiteen ammattilaisia, ja monien viime vuosien arvostettujen teosten tekijöitä. Esitys sopii erityisesti n. 4-9 vuotiaille, ja kaikille sadunhohtoa ja talven ihmeitä kaipaaville. Se ei ole tunnustuksellinen, ja poikkeaa raikkaasti tavanomaisesta joulukuvastosta. Hämärinkäinen on joulunajan esitys kaikille uskontokuntiin katsomatta – teos luo omaa mytologiaansa, joka on kaikille yhtäläisesti uusi ja avoin. 

Kesto: 35 min
Ikäsuositus: 4–9-vuotiaille
Kieli: suomi

TYÖRYHMÄ:
Alkuperäisteos: Kirjoittaja Mila Teräs, kuvittaja Karoliina Pertamo
Dramatisointi, nukenrakennus, ohjaus: Maria-Elina Koivula
Valosuunnittelu: Jere Suontausta
Sävellys ja laulujen sanat: Roosa Halme
Esiintyjät/nukettajat: Linda Lemmetty, Mila Nirhamo ja Maria-Elina Koivula
Lavastus: Työryhmä

Esityksen ensi-iltaa juhlittiin 7.12.2022 Vantaalla Hämärinkäinen nähtiin 2022 kautena myös Vantaalla, Helsingissä ja Espoossa.

ESITYKSET

1.12.2023 klo 10.00
2.12.2023 klo 12:00
Nukketeatteritalo, Pakila, Helsinki
liput 8–10 €

10.12. klo 15
Seikkailupuisto Seikkis, Turku, lisätiedot Seikkiksen sivuilta.
Liput 10€

12.12. klo 18:00
13.12. klo 9:30, 11:00
14.12. klo 10:00
Annantalo, Helsinki
Vapaa pääsy, vaatii ilmoittautumisen

Kuva: Miso Macura


Esityksen ohjaaja Maria-Elina Koivula on nukketeatteritaiteilija ja kuvataideopettaja. Koivula valmistui Turun taideakatemiasta 2014 sekä Lapin yliopistosta vuonna 2009. Koivula on leikin ja taiteen ammattilainen: ohjaaja, kirjoittaja, nukettaja, sekä kuvataiteen ja nukenrakennuksen omaleimainen tekijä. Koivula on myös taidekasvatuksen ammattilainen, ja vastannut lukuisista kokonaisuuksista monen ikäisille. Hän on tehnyt sekä aikuisten että lasten esityksiä, joille yhteistä on ollut arkisen ja salaperäisen sekoittuminen.