1.–29.12.2023, Turku I
Sukellus ADHD -lapsen maailmaan.
Keskity, älä haaveile, rauhotu, älä oo niin energinen, piirtämiset voi jättää kuvistunnille, sä oot niin villi, heti ku päänsä kääntää se on jo pahanteossa, en olis susta uskonu, ei se keskittyminen oo kellekään sen helpompaa…
Häiriötekijät on visuaalisen teatterin esitys, jossa uppoudutaan keskittymis- ja tarkkavaisuushäiriöiden maailmaan nukketeatterin, fyysisen teatterin ja audiovisuaalisen kerronnan kautta. Teoksessa ilmennetään liikkeen ja äänen ristiriitaa, keskittymishäiriöisyyden kakofoniaa, epärytmisyyttä ja harmoniaa, ja miltä tuntuu, kun asioista on vaikea löytää tarttumapintaa.
Usein ADHD-ihmiset nähdään palpattavina papupatoina, jotka sinkoilevat joka paikkaan. Samalla kuitenkin nämä häiriöt voivat lamaannuttaa fyysisesti paikalleen, mutta ajatukset jatkavat laukkaamistaan ja on vaikea fokusoitua.
Keskittymishäiriöistä puhutaan usein diagnosoivan aikuisen kautta, joka kärjistää lapsen tai nuoren häiriötekijäksi. Lapsen rooliksi jää villi häirikkö tai laiska unelmoija, joka ei edes jaksa yrittää, ja jolla ei ole mahdollisuutta tai osaamista kääntää haasteitaan toimiviksi ratkaisuiksi. Aikuisen näkökulma on usein ongelmakeskeinen: miten lapsen saa hiljentymään tai pysymään paikoillaan, keskittymään, kun aikuinen ei ymmärrä miltä lapsen maailma näyttää tai kuulostaa.
TYÖRYHMÄ
Vilja Lehtonen, Henry Pöyhiä, Joanna Savikurki, Anna-Maria Vänskä, Karoliina “Karkki” Illi
Tuotanto: työryhmä ja Turun Kaupunginteatteri
Kesto n.45 min
Kieli: suomi
Ikäsuositus: esitys on suunnattu erityisesti 10–14 -vuotiaille
Liput 12–18€ Lippu.fi tai Turun Kaupungiteatterin lipunmyynti

Esitykset
Perjantai 1.12.2023 klo 18 ENSI-ILTA, loppuunmyyty
Lauantai 2.12. klo 16
Tiistai 5.12. klo 18
Perjantai 8.12. klo 18
Lauantai 9.12.klo 13
Lauantai 9.12. klo 16
Perjantai 15.12. klo 18
Lauantai 16.12. klo 13
Torstai 28.12. klo 18
Perjantai 29.12. klo 13
Sopukka, Turun Kaupunginteatteri. Itäinen Rantakatu 14, Turku

Keskustelutilaisuus 15.12. klo 19: Adhd-ystävällinen koulu
Miten tämän päivän koulu voi tukea neuroepätyypillistä lasta? Minkälainen on adhd-ystävällinen koulu? Miten koulu on muuttunut viime vuosikymmeninä?
Keskustelijoina työryhmästä Henry Pöyhiä ja Joanna Savikurki sekä erityisluokanopettaja Lassi Karisto ja erityisopettaja, toimintaterapeutti Noora Happonen. Keskustelua kuratoi teoksen ohjaaja Vilja Lehtonen.
Vapaa pääsy. Yleisön ei tarvitse osallistua esitykseen osallistuakseen keskusteluun.
Esitys alkaa klo 18 (kesto n. 45min)
Keskustelutilaisuus alkaa klo 19 (kesto n. 30min)
Keskustelusta tallentuu Instagram-livelähetyksenä Turun Kaupunginteatterin kanavalle.