Lehtonen – Vänskä – Savikurki – Pöyhiä – Illi: HÄIRIÖTEKIJÄT

1.–29.12.2023, Turku I
Sukellus ADHD -lapsen maailmaan.

Keskity, älä haaveile, rauhotu, älä oo niin energinen, piirtämiset voi jättää kuvistunnille, sä oot niin villi, heti ku päänsä kääntää se on jo pahanteossa, en olis susta uskonu, ei se keskittyminen oo kellekään sen helpompaa…

Häiriötekijät on nykynukketeatterillinen esitys adhd:sta. Esityksessä seurataan touhukkaan Elmerin puuhia liitoksistaan nitisevässä koululaitoksessa. Sarjakuvallinen esitys tarttuu adhd:seen purkaen siihen liittyviä myyttejä ja pyrkien lisäämään empatiaa ja ymmärrystä adhd-piirteisiä kohtaan. Läpisävelletty teos ilmentää keskittymishäiriöisyyden kakofoniaa, epärytmisyyttä sekä ajoittaista harmoniaa.

Usein ADHD-ihmiset nähdään palpattavina papupatoina, jotka sinkoilevat joka paikkaan. Samalla kuitenkin nämä häiriöt voivat lamaannuttaa fyysisesti paikalleen, mutta ajatukset jatkavat laukkaamistaan ja on vaikea fokusoitua.

Keskittymishäiriöistä puhutaan usein diagnosoivan aikuisen kautta, joka kärjistää lapsen tai nuoren häiriötekijäksi. Lapsen rooliksi jää villi häirikkö tai laiska unelmoija, joka ei edes jaksa yrittää, ja jolla ei ole mahdollisuutta tai osaamista kääntää haasteitaan toimiviksi ratkaisuiksi. Aikuisen näkökulma on usein ongelmakeskeinen: miten lapsen saa hiljentymään tai pysymään paikoillaan, keskittymään, kun aikuinen ei ymmärrä miltä lapsen maailma näyttää tai kuulostaa.

TYÖRYHMÄ
Vilja Lehtonen, Henry Pöyhiä, Joanna Savikurki, Anna-Maria Vänskä, Karoliina “Karkki” Illi
Tuotanto: työryhmä ja Turun Kaupunginteatteri

Kesto n.45 min
Kieli: suomi
Ikäsuositus: esitys on suunnattu erityisesti 10–14 -vuotiaille
Liput 12–18€ Lippu.fi tai Turun Kaupungiteatterin lipunmyynti

Kuva: Jouni Kuru

Esitykset

Perjantai 1.12.2023 klo 18 ENSI-ILTA
Lauantai 2.12. klo 16
Tiistai 5.12. klo 18
Perjantai 8.12. klo 18
Lauantai 9.12.klo 13
Lauantai 9.12. klo 16
Perjantai 15.12. klo 18
Lauantai 16.12. klo 13
Torstai 28.12. klo 18
Perjantai 29.12. klo 13

Sopukka, Turun Kaupunginteatteri. Itäinen Rantakatu 14, Turku

Häiriötekijät on erinomaisen laadukkaasti rakennettu teos, jossa jokainen elementti on paikallaan. Henry Pöyhiän tulkinta uupuneesta kansankynttilästä on riemastuttava, ja Karoliina Illi ja Anna-Maria Vänskä herättävät Elmerin henkiin taidokkaalla nuketuksellaan ja mutkattomalla läsnäolollaan.

Frida Maria Pessi, Turun Sanomat
Kuva: Jouni Kuru

Keskustelutilaisuus 15.12. klo 19: Adhd-ystävällinen koulu 

Miten tämän päivän koulu voi tukea neuroepätyypillistä lasta? Minkälainen on adhd-ystävällinen koulu? Miten koulu on muuttunut viime vuosikymmeninä? 

Keskustelijoina työryhmästä Henry Pöyhiä ja Joanna Savikurki sekä erityisluokanopettaja Lassi Karisto ja erityisopettaja, toimintaterapeutti Noora Happonen. Keskustelua kuratoi teoksen ohjaaja Vilja Lehtonen. 

Vapaa pääsy. Yleisön ei tarvitse osallistua esitykseen osallistuakseen keskusteluun. 

Esitys alkaa klo 18 (kesto n. 45min) 
Keskustelutilaisuus alkaa klo 19 (kesto n. 30min) 

Keskustelusta tallentuu Instagram-livelähetyksenä Turun Kaupunginteatterin kanavalle.