Teatteri Qo: PILVIEN PAINO

13.-22.11.2021, Helsinki |

Pilvien paino kertoo kahdesta kirjailijasta, Irène Nèmirovskysta ja Elvi Sinervosta, jotka jäivät Euroopan historian vyöryjen alle. Irène Némirovsky oli syntyjään ukrainanvenäläinen, Ranskaan perheensä kanssa emigroitunut juutalainen. Juhlittu ja tunnustettu kirjailija koki täydellisen hylkäämisen Vichyn Ranskassa, ja eristettynä elämisen jälkeen hänet pidätettiin. Némirovsky menehtyi Auschwitzissa vuonna 1942. Elvi Sinervo (1912–1986) oli suomalainen kirjailija, joka tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen jatkosodan (1941-1944) aikana. Sinervo toimi aktiivisesti vasemmistolaisessa kirjailija- kulttuuriyhdistys Kiilassa sen perustamisesta lähtien.

Esitys sukeltaa näiden kahden naisen elämäntarinaan niiden yhtymäkohdissa. Euroopan myllerrykset veivät molemmat kirjailijat jo lapsuudessa uuteen ympäristöön, jota he tarkastelivat ulkopuolisen silmin ja jossa he etsivät omaa ääntään. Kirjailijan työ ja äitiys sekä sodan, kuoleman läsnäolo, yhteisöstä eristäminen ja kirjoittamisen voima poikkeusoloissa ovat teemoja, jotka kulkevat sekä Némirovskyn että Sinervon elämässä. Esitys tuo esiin kirjailijoiden kokemukset historian poimuissa aistikkaasti ja kehollisesti, nukketeatterin monipuolisin keinoin. Ilmaisu luo visuaalisen maailman, jossa kohtaaminen tapahtuu.

Pilvien paino yhdistelee tapahtumia kirjailijoiden elämänhistoriasta sekä heidän tekstiensä kuvaamasta maailmasta. Pilvien painossa Irène ja Elvi kohtaavat kuvitellussa hetkessä – neljän nukketeatteritaiteilijan teoksessa, joka rakentuu tositapahtumien ja kuvitellun risteykseen.

TYÖRYHMÄ
Ohjaus, käsikirjoitus, näyttämöllä: Mila Nirhamo
Äänisuunnittelu, näyttämöllä: Perrine Ferrafiat
Nukenrakennus: Laura Hallantie
Apulaisohjaaja: Johanna Latvala

ESITYKSET:

13.11. klo 19
14.11. klo 19
20.11. klo 19
21.11. klo 19
22.11.  klo 19

Nukketeatteri Sampossa
Erottajankatu 7, Helsinki

Liput 17 / 22€ Sampon sivuilta
Kesto 60 min., ei väliaikaa
Ikäraja 15+
Kieli: suomi, venäjä, ranska
Tuotanto: Teatteri Qo

Pilvien Paino-esitys 2020
Pilvien paino, 2020 Photo: Miso Macura
Pilvien Paino-esityksen Irene-nukke
Pilvien Paino 2020, Photo: Miso Macura