Lajunen & Wuethrich: Sisäolento

24.–26.5.2024, Jyväskylä I

Sisäolento on nukketeatteritaiteilija Elina Lajusen esittämä ja tanssitaiteilija Elina Wuethrichin koreografioima ja ohjaama sooloteos, joka on Lajusen Oma huone -projektin päätepysäkki. Viime vuosien aikana Lajusella on kulkenut mukana kirjailija Virginia Woolfin ja arkkitehti Wivi Lönnin töiden inspiroima teosidea, joka on odottanut ja hakenut muotoaan.

“Kun kysyin Wuethrichin koreografiksi ja ohjaajaksi esitykseen, minulla oli taskut täynnä ajatuksia kirjailija Virginia Woolfin ja arkkitehti Wivi Lönnin taiteesta sekä siitä tinkimättömyydestä, jolla he ovat aikanaan saavuttaneet asemansa, oman huoneen, mahdollisuuden tehdä taidetta. Wuethrichin kanssa meillä oli jo oma huone, jätin siis Woolfin ja Lönnin huoneen ovelle ja aloimme tanssia. Oli ihana antautua Wuethrichin tarkan ja avoimen katseen alle ja antaa Sisäolennon syntyä ja viedä mennessään.” Lajunen avaa teoksen syntyä. 


Sisäolento-teos tiivistyy lopulta mielen ja kehon tiloihin sekä niiden kantamuksiin, keveyteen ja keveyden kaipuuseen. Katse kääntyy sisäiseen huoneeseen, fyysiseen tai henkiseen sekä näiden kahden väistämättömään sekoitukseen, kohdaten sotkun ja ristiriidan, mutta myös rauhan, vapauden ja muutoksen mahdollisuuden, kertoo Wuethrich ja jatkaa: Teos on kerronnaltaan kerroksellinen ja aikaa leikkaava, mutta vahvan ytimen sille luo Lajusen ilmaisultaan fyysinen, silti poikkeuksellisen hienovarainen esiintyjyys. Sisäolento on tanssijalleen rakennettu teos, jonka maailma on yksityinen, mutta tematiikka meitä kaikkia koskettava. Se ei ole ajan trendien mukaisesti immersiivinen tai interaktiivinen tanssiteos. Sen sijaan se löytää ulostulonsa perinteisestä ja pelkistetystä blackboxista, jossa huomiopisteeseen  jää vain Lajusen vahva läsnäolo ja esiintyjyys.

TYÖRYHMÄ
Esiintyjä ja alkuperäisidea: Elina Lajunen
Koreografia ja ohjaus: Elina Wuethrich
Nukenrakennus: Jenni Rutanen
Valot: Timo Hanhisalo ja Jussi Katalkin
Puvustus: Elina Lajunen
Musiikin koonti: Elina Wuethrich
Kuva: Elina Wuethrich
Tuotanto: Nukkehallitus / Elina Lajunen

Esitykset

Sisäolento ensi-ilta
Pe 24.5.2024 klo 18.00

Villa Rana, Blomstedtin sali Seminaarinkatu 13, Jyväskylä

kesto: 40 min
kieli: sanaton
Liput: 17€ / 12€ Holvista

Teokssen toteutusta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Otto A. Malmin lahjoitusrahasto.

Yhteisiltapäivät

Sisäolento & Toisjalkainen

la 25.5. klo 15.00–17.00, Blomstedtin sali, Villa Rana
Liput 25€ / 18€ Holvista tai ovelta

Yhteisiltapäivässä nukketeatteritaiteilija Elina Lajusen esittämä ja Elina Wuethrichin koreografioima ja ohjaama sooloteos Sisäolento sekä väliajana jälkeen Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskalan levyn Toisjalkainen julkaisukeikka.

Toisjalkainen

Kolmannen levynsä Toisjalkainen julkaisua juhlistava Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala on kahden vahvasti persoonallisen viulistin duo. Yhtyeen soittajat ovat tahoillaan ansioituneita ja monesta yhteydestä tunnettuja kansanmuusikoita, joiden soitannassa perinnetuntemus kohtaa virtuoottisen viulun sahauksen. Duo ottaa soitossaan kaiken irti viisikielisistä viuluistaan, joiden sointivärien maailmaan yhtye on ollut yhteisellä tutkimusmatkalla jo vuodesta 2010. Duon ohjelmisto koostuu vahvasta soitannasta sekä näkemyksellisestä ja saundeiltaan rikkaasta tulkinnasta niin perinteisistä sävelmistä kuin tilaussävellyksistä.

Kaksikko on uransa aikana esiintynyt Suomen lisäksi mm. Kiinassa, Etelä-Koreassa, Intiassa sekä Pohjoismaissa ja vuonna 2019 heidät nähtiin WOMEX -maailmanmusiikkimessujen showcase-artistina. He ovat olleet esillä myös toteuttamiensa pyöräkiertueiden tiimoilta ja duo palkittiin vuoden 2020 Etnogaalassa Vuoden ilmiö -erityismaininnalla hiilidioksidipäästöttömistä pyöräkiertueistaan.

Toisjalkainen-levyn julkaisee saksalainen Nordic Notes -levy-yhtiö, jonka kanssa duo on tehnyt yhteistyötä jo vuodesta 2018.

Sisäolento, Iltamat & Milonga-tanssit

su 26.5.2024 klo 15.00–19.00, Blomstedtin sali Villa Rana
Liput 25€ / 18€ Holvista tai ovelta

Yhteisillassa nukketeatteritaiteilija Elina Lajusen esittämä ja Elina Wuethrichin koreografioima ja ohjaama sooloteos Sisäolento sekä väliajan jälkeen musiikilliset iltamat & argentiinalaisen tangon tanssit eli milonga. 

Näissä iltamissa soi argentiinalainen tango, suomalainen tango, omintakeiset kupletit ja kansanmusiikki livenä ja levyltä. Luvassa myös pikakurssi argentiinalaiseen tangon askelista, kaikille mahdollisuus tanssia ja viettää kevätiltaa yhdessä. Mukana kansanmuusikko Emilia Lajunen, laulaja-lauluntekijä Topi Korhonen, No Stress Pelimannit, argentiinalaisen tangon tanssijat Fernando Waisberg & Isabella Huang sekä DJ Maria Korpela. Yllätysohjelma mahdollista! 

Lisätiedot: elinalajunen(at)gmail.com
Saavutettavuustiedot Villa Ranan sivuilta