Vaurioteatteri: Korhosen muotokuva

21.-22.5.2024 Kuopio I

David Bowieta etäisesti muistuttava nuori ja lupaava kuvataiteilija X makaa kerrostalokämpässään roskalavalta dyykatulla patjalla ja huutaa tyynyyn. Hänellä on valtavat paineet. Edellinen näyttely, universumin pahuuteen pureutuva 666, on ollut kansainvälinen läpimurto, ja nyt galleristi Gisella ja kuvataidekenttä odottavat jotain vastaavaa.

Tähän saakka X on imenyt taiteensa aiheet Alepan kassana työskentelevän muusansa uninäyistä, mutta nyt sekin lähde on ehtynyt. X:ää vaivaava onttouden ja merkityksettömyyden tunne onkin hänen uuden näyttelynsä NothingNothingNothing:n aihe. Harmi vain, että uusia töitä ei synny tyhjästä.

Tilannetta horjuttaa entisestään Korhonen, X:n karjalainen isoisoäiti, joka saapuu rajan takaa Helsinkiin pelastamaan suvun nuorimmaisen eheyttävällä yhteistyöllä. Korhonen ei ole perillä nykytaiteen uusimmista virtauksista, vaan pyytää nuorta käsitetaiteilijaa maalaamaan hänestä klassisen muotokuvan. Muotokuvamaalaamisen kautta Korhosen menneisyys, kulttuurinen rikkaus ja jälkipolville periytyneet traumat paljastuvat kaikessa kirjavuudessaan.

Esitys on tragikomedia, tai komitragedia. Tragedia ainakin, sillä kaikki tuhoutuu. Ennen kaikkea esitys on leikin ylistys. Tapahtumapaikkoina toimivat muun muassa Alepa, Galleria Zoo, Taiteilija-ateljee, pilvenpiirtäjän kattohuoneisto, Laatokan Karjalan metsät ja Mariaanien hauta. Näyttämöllä nähdään musikaalista nykynukketeatteria ihmisen pahimmista peloista ja suurimmista unelmista.

Kuva: Juuso Timonen


Korhosen muotokuva on Vaurioteatterin tuotanto. Vaurioteatteri on vuonna 2018 perustettu vapaa ammattiteatteriryhmä, jonka ensemblen omaesteettinen todellisuus syntyy vauriosta; tosissaan, härskisti ja eri taidemuotoja yhdistämällä. Kantaesityksiä leimaavat monipuolinen näyttelijäntyön estetiikka, uudet tekstit, sekä groteski, häpeilemättömän tarkka satiirisuus. Aikuisille suunnattua nukketeatteria hyödyntävä Vaurioteatteri ampuu sisältö edellä monitaiteelliseen ilmaisuun!

TYÖRYHMÄ
Käsikirjoitus, nukenrakennus, näyttelijä: Jonnakaisa Risto
Ohjaaja, säveltäjä, sanoittaja, nukettaja: Miko Kivinen
Dramaturgi: Ella Kähärä
Nuketuskoreografi: Neville Tranter
Valo- ja videosuunnittelu, lavastus: Titus Torniainen
Äänisuunnittelija: Eero Nieminen
Pukusuunnittelija: Mirkka Nyrhinen
Lavasterakentaja ja somevideot: Juuso Timonen
Tuottajat: Elina Kukkonen ja Wilhelmina Sederholm

​​Kesto: 2 h, sisältää väliajan
Kieli: suomi
Ikäsuositus: aikuisille
Huom: esityksessä käytetään voimakkaita valoja ja teatterisavua.

”Aikuisille suunnattu nukketeatteri­teos häikäisee taidokkuudellaan.” Helsingin Sanomat 20.10.2022

Kritiikin kannuksilla palkitun Jonnakaisa Riston kirjoittama ja esittämä Korhosen muotokuva valloittaa nyt Vallilan Kansallisteatterin ja vierailee syksyllä 2023 myös Tampereella sekä Kajaanissa.

Esitykset

21.-22.5.2024 klo 19.15 Maria-näyttämöllä
Kuopion kaupunginteatteri
Liput
33 € / peruslippu 31 € / eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset (0-16 v.)