TEHDAS Teatteri: YKSIN IHMINEN – Scifi-nukketeatteria aikuisille tulevaisuuden Turusta

3.2.-3.3.2022, Turku 

Yksi mahdollinen Berliini vuonna 1989. Erään maailmanajan lopun aatto. Futuristista nukkeanimaatiota työstävä suomalais-saksalainen animaattoriryhmittymä Der Puppenspiegel hylätyssä tehdashallissa. Kielimuurin läpi kilvoittelevat visiot, ristiriitaiset haaveet, pakofantasiat. Unelma paremmasta maailmasta.

Yksi mahdollinen Turku vuonna 2189. Eräs kuviteltu maailmanaika. Sumu. Tumman veden ympäröimät, kaupungin korkeimmista kohdista muodostuneet saaret ja niillä eristyksissä asuvat, vanhaa suomalaista kulttuuria varjelevat ihmiset. Veneillään juomavettä kuljettavat rujot vesilähettidroidit, hoitamaan suunnitellut ideologiset maskotit ja vallankumoukselliset guerillaseireenit. Keuhkohoitoloiden kimaltavat tietoiskut jättiscreeneillä. Kansalaisistaan täydellisesti huolehtiva Lintukoto.

Mitä tapahtuu kun raja ylitetään? Mitä tapahtuu kun yhdessä rakennettu pitää purkaa?

Yksin ihminen on itsenäinen kommentaariteos, joka ammentaa kahden aitoa inhimillisyyttä jäljittävän klassikkojärkäleen, Bertolt Brechtin näytelmän Setsuanin hyvä ihminen ja Ridley Scottin elokuvan Blade Runner törmäyspisteistä. Tämän hetken kehittyneimpänä pidetyn GPT3-kielitekoälyn kanssa dialogissa syntynyt Yksin ihminen räjäyttää järkäleet rakkaudella kappaleiksi. Savun keskeltä nousee upottava, realismista irronnut ja erittäin nukketeatterillinen pienoismaailma luojineen.

Millainen peili on kone, jonka olemme rakentaneet halujemme, tarpeidemme ja pelkojemme kuvaksi?

Ikäsuositus: 13+
Kesto: n. 2t sis väliajan
Liput: 25€ / 20€ / 15€ Tiketistä
Kieli: suomi, englanti, saksa
Huom: esityksessä käytetään teatterisavua sekä hetkellisesti kirkkaita strobo-valoja.

Esitykset:
to 3.2. klo 19 ENSI-ILTA
la 5.2. klo 19
su 6.2. klo 15 PERUTTU
to 10.2. klo 19 PERUTTU
pe 11.2. klo 19
la 12.2. klo 19
su 13.2. klo 15 + keskustelutilaisuus
to 24.2. klo 19
pe 25.2. klo 19
la 26.2. klo 19
su 27.2. klo 15
ke 2.3. klo 19
to 3.3. klo 19
TEHDAS Teatteri, Itäinen Rantakatu 64, Turku

Sunnuntain 13.2. esityksen jälkeen klo 17 alkaen pidetään yleisölle avoin keskustelutilaisuus otsikolla Unique vai artificial? Ihmisen ja koneen monimutkainen suhde fiktiossa. Keskustelemassa ohjaaja Maiju Tainion kanssa ovat kirjallisuudentutkija Kaisa Kortekallio Helsingin yliopistosta sekä politiikan tutkija Teemu Rantanen Turun yliopistosta.

 

TYÖRYHMÄ
käsikirjoitus ja ohjaus: Maiju Tainio
dramaturgi: Pia Kalenius
esiintyjät: Alma Rajala, Tella Vahala, Timo Väntsi
lavastus: Johanna Latvala
valosuunnittelu ja käsikirjoituksen dialogisti: Jarkko Forsman
äänisuunnittelu: Hannu Seppälä
nuket: Jenni Rutanen
pukusuunnittelu ja nukenrakennuksen assistentti: Lotta Virtanen
graafinen suunnittelu ja valokuvat: Jussi Virkkumaa
tuottaja: Taru Tuomisto

Tuotanto: TEHDAS Teatteri
Lue lisää Tehtaan sivuilta

Keskustelutilaisuus su 13.2. klo 17

Sunnuntain 13.2. esityksen jälkeen pidetään yleisölle avoin keskustelutilaisuus otsikolla Unique vai artificial? Ihmisen ja koneen monimutkainen suhde fiktiossa.

Keskustelemassa nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja Maiju Tainion kanssa ovat kulttuurintutkija Aino-Kaisa Koistinen, politiikantutkija Teemu Rantanen, Yksin ihmisen äänisuunnittelija ja äänitaiteilija Hannu Seppälä sekä Jarkko Forsman, valosuunnittelija ja scifi-entusiasti.

Keskustelua voi tulla maksutta seuraamaan paikan päälle ja se myös striimataan Tehdas teatterin nettisivuille.

 

Teemu Rantanen on politiikantutkija, joka valmistelee väitöskirjaansa Euroopan Unionin yhteistä ulkopolitiikkaa ohjaavista uskomusjärjestelmistä Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa valtio-opin oppiaineessa. Euroopan unionin ja kansainvälisen politiikan lisäksi hän tutkii myös poliittisten teemojen käsittelyä kyberpunk-dystopioihin sijoittuvissa roolipeleissä.

Aino-Kaisa Koistinen on Jyväskylän yliopistossa työskentelevä nykykulttuurin tutkimuksen tohtori sekä Turun yliopiston mediakulttuurin dosentti. Väitöskirjassaan (2015) hän tarkasteli, miten ihmisyyttä rakennetaan scifi-televisiosarjoissa ihmisen kaltaisten koneiden ja avaruusolentojen esitysten kautta. Hän on toiminut Fafnir – Nordic Journal of Science Fiction and Fantasy Research -lehden päätoimittajana ja Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seuran (FINFAR) puheenjohtajana. Koistiselta on myös julkaistu scifi-novelleja sekä -runoutta.

Esitystä ovat tukeneet: TOP-Säätiö, Turun kaupunki, Suomen kulttuurirahasto, Turun Teatterisäätiö, Taiteen edistämiskeskus sekä nukketeatteriverkosto Aura of Puppets.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email