Näyttely ja esitys YSTÄVÄ JOELLA

3.8.–21.10.2023 Hämeenlinna I

Ystävä joella on näyttely-  ja nukketeatteriteos lapsille. Se pohjautuu lastenkirjailija Reetta Niemelän ja kuvittaja Karoliina Pertamon samannimisen kirjaan. 

Lapsi asuu viimeisessä talossa ennen siltaa. Sillan alla joki virtaa kohti merta. Lapsi vaeltaa joen yläjuoksulle kohdaten niin kaislikon piilossa touhuavan nokikanan kuin lumpeenkukilla kellivän kesän lämmön ja ystävän odotuksen. Odotus palkitaan ja lapsi hyppää ystävänsä kanssa leikkimään ihmeelliseen ulpukkamaailmaan. 

Uusi ja ennennäkemätön Ystävä joella -näyttely on lämminhenkinen ja kokemuksellinen teos joen rannan elämästä ja ihmeistä. Näyttelyvieras saa kuljeskella merenrannan ruovikon reunamilta aina yläjuoksun lempeään ulpukkamaailmaan. Kävijä voi halutessaan osallistua näyttelyssä olevien yksityiskohtien liikutteluun. 

Kokonaisuus on rakennettu vahvasti kierrätysmateriaaleja käyttäen. Kirjan lailla teos pohtii luonnossa olemista, siihen sulautumista. Teos on ylistys lapsuuden luontokokemuksille ja mielikuvitukselle. 

Reetta Niemelä on rakastettu ja palkittu lastenkirjailija. Niemelä pohtii teoksissaan usein ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta ja antaa tilaa eläinten ja kasvien kokemukselle ihmiskeskeisyyden sijaan. Keväällä 2023 viisikymmentä vuotta täyttävä kirjailija halusi juhlistaa vuotta tavalla, joka toisi yhteen laadukasta lastenkirjallisuutta ja visuaalista sekä esittävää lastenkulttuuria ja tavoittaisi mahdollisimman paljon lapsia kulttuurin ääreen omaehtoisella tavalla. Niemelä esitti nukketeatteritaiteilija Elina Lajuselle kutsun tulla uuden teoksen ohjaajaksi. Lajunen vastasi kutsuun ja kokosi työryhmän. Näin syntyi Ystävä joella -kokonaisuus. 

Ystävä joella -näyttelyn voi kokea aivan erityisellä tavalla Loiskis ja kimallus! -nukketeatteriesityksessä, Keskellä joki kaartelee -barokkikonsertissa sekä opastetuilla näyttelykierroksilla.

Näyttelyn ja esityksen toteutusta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen Edistämiskeskus, Oulun lastenkulttuurikeskus, Svenska kulturfonden, Aura of Puppets, Turun kaupunki sekä Kulttuurikeskus ARX.

TYÖRYHMÄ
Ohjaus: Elina Lajunen
Käsikirjoitus: Elina Lajunen ja Reetta Niemelä
Äänisuunnittelu ja sävellys: Roosa Halme
Lavastus ja visuaalisuus: Johanna Latvala
Nuket ja visuaalisuus: Laura Hallantie
Valosuunnittelu: Sisu Nojonen
Esiintyjät: Anna Nekrassova, Riina Tikkanen ja Sirpa Järvenpää
Graafinen ilme: Emmi Jormalainen
Tuotanto: Työryhmä, Sanna Soni, Oulun lastenkulttuurikeskus ja Lumotut sanat -festivaali
Graafinen suunnittelu ja juliste: Emmi Jormalainen

Ystävä joella Hippalot -festivaleilla Hämeenlinnassa
To 3.8. KLO 11-15, PE-SU 4.-6.8. KLO 10-17
Galleria ARX, Viipurintie 4, 13200 Hämeenlinna
Näyttely esillä 21.10.2023 saakka

Näyttely oli ensi kertaa esillä Oulun lastenkulttuurikeskuksen Valvegalleriassa osana Lumotut sanat -festivaalilla 22.4.–4.6.2023. Esitykset toteutuivatosana festivaalia.

Näyttely


22.4.–4.6.  Valvegalleria 
Vapaa pääsy 

Näyttely avoinna ma–pe klo 15.30–20 ja la–su klo 10–20   
Ryhmille myös ma–pe klo 9–15.30 
Aukioloissa on muutamia poikkeuksia, jotka löytyvät täältä 
Ryhmävaraukset tääl

Loiskis ja kimallus -esitys

Kuvassa Sirpa Järvenpää ja Anna Nerkassova, Nukenrakennus Laura Hallantie

la 22.4. klo 14.00 (kantaesitys) ja klo 17 
su 23.4. klo 15 ja klo 16.30 
to 27.4. klo 18 
Valvegalleria  
Liput 7 €

Ikäsuositus: yli 4-vuotiaille
Kesto 40 min
Ilmaisesityksiä koulu- ja päiväkotiryhmille viikolla 17, ilmoittautuminen 5.4. alkaen täällä

Kun olemme hyppineet tarpeeksemme, hoidamme ystäväni poneja. Niillä on räpylät ja vihreä harja.

Lapsen lempipaikka on joen ranta. Rantaa pitkin kulkee eläinten tekemä polku, jota pitkin voi kuljeskella piilossa katseilta. Ihmeellinen, melkein viidakon lailla rehottava jokiluonto kutkuttaa mielikuvitusta. Kun kulkee yksin ja hiljaa, eläimetkään eivät häiriinny.  

Leikkisä ja lämmin nukketeatteriesitys laajenee pohtimaan luonnon merkitystä ihmisen kasvussa ja identiteetin rakentumisessa. Se on ylistys mielikuvitukselle ja lähiluonnolle.