Nukketeatterin ja voodoon taikaa

Auringontäyteiset terveiset 10-vuotiaalle TIP-Festille ja valon juhlalle Länsi-Afrikasta. Olen viettänyt viimeiset viikot Beninissä, Villa Karossa, suomalais-afrikkalaisessa kulttuurikeskuksessa ja taiteilijaresidenssissä käsikirjoittaen ja opiskellen uutta esitystä varten. 
Matkani varrella en ole voinut välttyä kohtaamisilta voodoon kanssa. Beninissä voodoo on virallinen uskonto. Ihmisten arjessa tämän spiritistis-animistisen uskonnon käytännön toteutus sekoittuu usein luonnolliseksi osaksi myös islamin- tai kristinuskoa. Nukketeatterilaisen näkökulmasta voodoossa on monia tuttuja piirteitä. Mikäpä sydämiämme olisi lähempänä kuin animismi.
Yksi beniniläisen voodoon kiinnostavista hahmoista on sarvipäinen ja olkipukuinen Zangbeto, yön vartija. Tämä suojelijahahmo on henkimaailman äänitorvi, ja se toimittaa  niin poliisin kuin tuomarinkin tehtäviä kylissä, se osallistuu hautajaiskulkueisiin ja muihin seremonioihin. Zangbeton olemus on suuri mysteeri, se sykähdyttää ja hämmästyttää samalla tavalla kuin mainio nukketeatteriesitys. 

Video: Djahou Sabin OKE

Taianomaista festivaalia ja syntymäpäiväjuhlan tuntua toivottaa,
Outi Sippola  Festivaalin taiteellinen johtaja 1/3

Lisää ensikohtaamisestani Zangbeton kanssa voI lukea matkablogistani 18466km.com