ERITTÄIN HYVÄ YSTÄVÄNI PARONI VON MÜNCHHAUSEN

Hillittömän hauska, riipaiseva ja absurdin yltäkylläinen nukketeatterishow kuuluisasta liioittelijasta ja tarinaniskijästä, Paroni von Münchhausenista!

Itseriittoinen herra haluaa vakuuttaa kuulijansa vielä kerran siitä, että hänen uskomattomat seikkailunsa ovat totta. Muuntuvia rooleja sekä ihmishahmoina että nukkeina kieputtaa nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi. Muusikko Kari Mäkiranta komppaa käänteitä pölyisen salongin perukoille unohtuneena kanttorina. Sopii kaikille hulluista tarinoista ja absurdista huumorista pitäville.

Nyt puhdistuu “valehtelijaparonin” maine! Näin ajattelee paroni von Münchausenin vanha ystävä, joka aikoo antaa rakkaalle paronilleen mahdollisuuden todistaa uskomattomat tarinansa todeksi. Yleisö kutsutaan vielä kerran viinilasin ääreen juopumaan jutuista, jotka ovat naurattaneet ihmisiä jo 300 vuoden ajan. Itseriittoisen herran matkassa alkaa tapahtumasarja, jotka ovat totta ainakin Paroni von Münchausenin mielestä: “Totean vain sen, että kukaan ei kai voi asettaa kyseenalaiseksi sitä, että kukin tuntee itse parhaiten oman elämäntarinansa.”

Karl Friedrich Hieronymus von Münchausen (1720-1797) oli saksalainen vapaaherra, joka mielellään sepitti uskomattomia tarinoita kokemuksistaan sodissa ja maailmalla. Milloin hän lensi kuuhun kuumailmapallolla, kiskoi itsensä suosta omista hiuksistaan, ratsasti hevosella, joka katkesi kahtia ja lensi taivaalla kanuunankuulan kanssa tai herätti äitinsä kuolleista.

Paronin tarinat kirjoitti ja julkaisi aikalaisensa Rudolf Eric Raspe. Kirja teki paronista kuuluisan, mutta paronia itseään ei miellyttänyt lainkaan se, että Raspen tarinat tekivät hänestä valehtelijan ja liioittelijan.

Erittäin hyvä ystäväni paroni von Münchausen on ylistys tarinoille, joita kerromme toisillemme kahvikupin ääressä, kapakoissa, bussipysäkeillä, hautajaisissa, sängyssä, työpaikoilla. Se on esitys elämäntarinoista, elämän hulluista hetkistä, toveruudesta. Mitä meistä jää jäljelle kun arkku naulataan kiinni ja mitä me haluaisimme, että jäisi? Kenties tarinoita, ja mitä hullumpia niin sen parempi.

Erittäin hyvä ystäväni Paroni von Münchausen on yhden miehen nukketeatteriesitys, jonka käsikirjoitus mukailee vapaasti kirjan kansien väliin painettuja Paroni von Münchausenin ihmeellisiä seikkailuita. Muuntuvia rooleja sekä ihmishahmoina että nukkeina kieputtaa teatterinjohtaja Timo Väntsi. Muusikko Kari Mäkiranta komppaa käänteitä pölyisen salongin perukoille unohtuneena kanttorina.

Käsikirjoitus ja toteutus: Timo Väntsi
Nukenrakennus ja lavastus: Timo Väntsi
Musiikin sävellys ja esitys: Kari Mäkiranta
Puvustus: Sari Stenlund
Valokuvat: Jussi Virkkumaa
Graafikko: Wille Heino

Esityksen tilaustiedot: vantsi@gmail.com tai sanna@auraofpuppets.com

Esityksestä kirjoitettua:

” Vai oliko Paroni oikeasti mikään luikurinlaskija? Vai oliko hänellä vaan loistavan tarinaniskijän taito, se samanlainen kun Väntsilläkin?” – Paljon melua teatterista- blogi

”Paroni on käsittämättömän sympaattinen olento, jonka suupielistä pursuavat valheet antaa hänelle mielihyvin anteeksi. Pikemminkin sitä ajattelee, että valehtele lisää!” – Jaakko Virrankoski / Ex-tempore teatteriblogi

Ikäryhmät: 16+
Kielet: suomi
Kesto: 1 h 15 min