Grus Grus Teatteri: TUNTEMATON LEIJONA

Maamme tärkein kissaeläin nostetaan pöydälle. Sadan vuoden uskollisen palvelun jälkeen Suomen leijona pitää paussin vaakunassa poseeraamisesta, avaa suunsa ja vihdoin puhuu!

Tuntematon leijona on duetto nukketeatteritaiteilijalle ja Suomen leijona -nukelle. Se on suorapuheinen nukketeatterin stand up -esitys, joka pui suomalaisuutta, maahanmuuttoa ja kulttuuripolitiikkaa. Se asettaa ennakkoluulot seinää vasten. Nauru on niitä vastaan paras ase.

Suomen leijona elää jatkuvassa ristiriidassa: hän on villieläin, mutta myös keskeinen kulttuurihahmo; hän on tottunut laajaan reviiriin, mutta joutuu nykyään tyytymään sellimäiseen vaakunaan. Kaiken kukkuraksi hän kaipaa takaisin kotiin lämpimään – mutta kotimaassaan hän olisi vain pieni leijona valtavalla, leijonien täyttämällä savannilla. Suomessa hän on sentään SE Suomen leijona, yksi ja ainoa. Miten tämän ristiriitaisen identiteetin kanssa pärjää?

Tuntematon leijona on hilpeä kannanotto erilaisen, alkuperäisen, Suomen leijonan puolesta. Vaikka asiaa yrittäisi vääntää kuinka paljon tahansa, siitä faktasta ei pääse eroon, että Suomen leijona on maahanmuuttaja.

Tuntemattoman leijonan ensi-ilta nähtiin keväällä 2018 TEHDAS Teatterissa ja lisäesitykset Turun kaupunginteatterin Sopukassa helmikuussa 2019. Esitys on tilattavissa ympäri Suomen.

Käsikirjoitus, ohjaus, nukenrakennus ja esiintyminen: Ishmael Falke
Ohjaajan assistentti: Aati Saarva
Äänisuunnittelu: Niklas Nybom
Valosuunnittelu: Jarkko Forsman
Nukenrakennus: Hanne Lammi
Dramaturginen konsultaatio: Ville Kurki
Graafinen suunnittelu: Jussi Virkkumaa
Tuotanto: Grus Grus Teatteri

Ikäsuositus: aikuiset ja nuoret (15 vuotiaista ylöspäin)
Ikäryhmät: 16+
Kielet: suomi
Kesto: 50 min

Kuva: Rewan Black Bor

Esitys leikittelee ajatuksella ‘entäs jos Suomen leijona saisi puheenvuoron’. Falken taiturimaisesti nukettama Suomen leijona osoittautuu valloittavaksi hahmoksi. (…) Omintakeisella  falkemaisella, satiirisen huumorin sävyttämällä tavallaan esitys kommentoi maahanmuuttoa, suomalaisuutta sekä pönäkkää poliittista valtaa (…) Kuten useissa Falken aiemmissakin sooloissa aihe ja teemat ovat pikemmin inspiraatiomateriaalia, jonka pohjalta esityksen ydin – taiturimainen nykynukketeatterillinen muoto – syntyy.

Kohtausfragmenteista rakentuva kokonaisuus on rytmisesti soljuva. Suurikokoisen, pitkäraajaisen ja eläväpäisen leijona-nuken tarkkaa ja gestisesti paljonpuhuvaa liikekieltä on riemullista seurata.” 

-Anniina Karhu, Turun Sanomat 29.04.2018