You are currently viewing Trial & Theatre: Nano Steps – hiukkasteatteriesitys
kuva: Jussi Virkkumaa

Trial & Theatre: Nano Steps – hiukkasteatteriesitys

Nano Steps on esitys, joka kertoo kummallisesta suhteesta mittakaavojen ja aistirajojen yli. Se tutkii, mitä tapahtuu, kun fyysikko törmää ihmissilmälle näkymättömiin hiukkasiin mikroskoopin valopisteessä. Ryhmä nukketeatteritaiteilijoita valjastaa soveltavan fysiikan menetelmät studio Pasilan näyttämölle ja vie kellarilaboratorioon, jossa tutkimus on ennalta-arvaamatonta.

Nano Steps sai alkunsa kysymyksestä: Mikä voisi olla maailman pienin teatterinukke? Trial & Theatre -ryhmä heittäytyi polveilevaan ja ennalta-arvaamattomaan tutkimusprosessiin, jossa he soittivat maailmankuuluille professoreille, matkustivat Cornellin yliopistoon, Tsekin Tiedeakatemian fysiikan instituuttiin ja Aalto-yliopiston laboratorioihin. Studio Pasilassa nähtävä sanaton esitys törmäyttää tieteen esineteatteriin ja tuo ensimmäistä kertaa näyttämölle suoraan fyysikoilta opitun nukketeatteritekniikan: mikrokokoisten partikkelien käsittelyn. Teos ei ole tieteisfiktiota, vaan esitys tieteen fiktiosta.

Teos on toteutettu ryhmä- ja materiaalilähtöisesti: yhdessä ajatellen, kokeillen ja päättäen. Työryhmän taiteellinen työ tavoittelee vapaata ja kuritonta tutkimusprosessia, jossa tiede ja nukketeatteri puhaltavat yhteen hiileen häilyttäen toistensa rajoja.

Nano Steps on toteutettu yhteistyössä Helsingin kaupunginteatterin, Aalto-yliopiston, Itai Cohen Labin (Cornellin yliopisto), Aura of Puppetsin, Studio Altan ja Tsekin tiedeakatemian fysiikan instituutin kanssa.

Esityshän yksinkertaisesti lumoaa. Aluksi sukelletaan mineraalien ytimeen ja siitä sinkoudutaan äärettömään avaruuteen. (…) Cool klubimeininki ja laboratoriomainen tarkkuus yhdistyvät vastaansanomattomasti.

Maria Säkö, Helsingin Sanomat
© Miika Storm Photography

TYÖRYHMÄ:
Ohjaaja: Aati Hanikka
Dramaturgi: Iiris Syrjä
Äänisuunnittelija-muusikko: Valtteri Alanen
Esiintyjä, devising: En Ping Yu
Valosuunnittelija, devising: Jere Suontausta

Yhteistyökumppanit:
Aura of Puppets
Tšekin Tiedeakatemia
Cornellin yliopisto
Aalto-yliopisto
Alfred ve Dvoře
Studio Alta

Teosta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto, Helsingin kaupunginteatteri, Aura of Puppets, Nordisk Kulturfond ja Samuel Huberin taidesäätiö.

© Miika Storm Photography

Esitykset 

Lauantai 9.11. klo 16:00 ja 18:30 

Pieni näyttämö, Turun Kaupunginteatteri , Itäinen Rantakatu 14, 20800 Turku

Ikäsuositus: 13+
Kesto: 50min
Sisältöhuomautukset: esityksessä käytetään ultraääniä