You are currently viewing Clément Layes: Allège

Clément Layes: Allège

10. & 11.11.2023
Allège tarkastelee sellaisen toiminnan mahdollisuutta, jota ei määritellä ulkopuolelta, vaan joka syntyy itsestään. Mitä voimme tehdä tai olla tekemättä avataksemme uneksimattomien mahdollisuuksien kirjon?

Belgialaisen, Saksassa työskentelevän fyysisen teatterin tekijä Clement Layes’n fyysinen taidonnäyte luo lavalle omalakisen maailmansa, joka sekoittaa metaforisesti kuvataidetta ja koreografiaa syvällisempään pohdintaan esineiden arkielämästä.

Humoristisessa ja käsitteellisessä sooloteoksessa yhdistyvät performanssitaide, filosofia, tanssi sekä slapstick-huumori. Vesilasia päänsä päällä tasapainotellen Layes vie katsojat matkalle, jonka aikana pohditaan tapoja ja odotuksia, elämän absurdeja asioita sekä niitä ohikiitäviä kauniita hetkiä, jotka jäävät huomaamatta.

Se on apina joka olisikin koira joka ehkä olisi etana. Tilan ohjausta, asetelmien luomista, mielivaltaisten asioiden selventämistä, merkityksen pakottamista. Kaikki näyttää sattumanvaraiselta, sillä juuri siitä on kyse.

Se on lähellä sitä, mitä luulemme sen olevan, se ei ole tulevaisuuden taidetta eikä kulttuuria nyt. Se on viisisataa sitaattia, jotka on verhottu muutamaan muovipulloon. Se ei ole geometrinen demonstraatio. Kyse ei ole Clément Layesista, se ei ole rock-konsertti, vaikka se olisikin hienoa. Se ei ole vain tapahtumaa, se on myös tapahtumattomuus, mutta silti se ei ole ambivalentti.

Allegen kanssa työskentely alkoi vuonna 2002 ja jatkuu edelleen. Ensin esiintyjiä oli neljä, sitten kokoonpano kutistui trioksi vuonna 2004 ja edelleen duoksi, palasi osaksi toista trioa vuonna 2007 ja nyt se on soolo. Keskimäärin työryhmä menetti yhden ihmisen vuodessa, jäljellä on enää Clément Layes, joka jatkaa teoksen parissa kertomansa mukaan ainakin vuoden, jonka jälkeen hän “ehkä jättää asiat rauhaan.”

Esitykset

Perjantai 10.11. klo 20:00 LOPPUUNMYYTY
Lauantai 11.11. klo 20:00
Jokistudio, Manilla. Itäinen Rantakatu 64, Turku

Kesto 45 min
Ikäsuositus: aikuisille
kieli: sanaton, englanti
Liput 17,50€ / 27,50€ Lippu.fi

TYÖRYHMÄ
Koreografia ja konsepti: Clément Layes
Esiintyminen Vincent Weber (2013-2016), Clément Layes (2010-2013) 
Dramaturgia: Jasna Layes Vinovrski 
Musiikki: David Byrne 
Pukusuunnittelu: Public in private
Valosuunnittelu: Ruth Waldiyer, Florian Bach
Tuotanto: Public in Private.

Kiitokset: Sophiensæle, Tanztage Berlin, Festival Ardanthé, Dock 11, CND Paris. 

Clément Layes
Vuoden 2010 Tanztage Berlin -festivaalilla ensi-iltansa saanutta Allegea on esitetty festivaaleilla ja teattereissa eri puolilla Eurooppaa. Layes sai sooloesityksestään tuomariston palkinnon Infant-festivaalilla 2010 (Serbia), ja hänestä tuli Brysselin Workspacen residenssitaiteilija Prix Jardin d’Europe -kilpailun puitteissa vuonna 2012. Viimeisin vaihe ”Allege” ja sen jatkuva prosessi esiteltiin huhtikuussa 2013 Berliinin Sophiensælessä.

Layes on asunut ja työskennellyt koreografina ja esiintyjänä Berliinissä vuodesta 2008. Siellä hän perusti Public in Private -nimisen ryhmän yhdessä Jasna L. Vinovrskin kanssa. Koreografian, kuvataiteen ja filosofian rajapinnoilla liikkuvat teokset perustuvat jokapäiväisen elämän havaintoihin.