Sillanpää, Laura

Nukketeatteritaiteilija

Laura Sillanpää on 35-vuotias nukketeatteritaiteilija, joka lopettelee luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opintoja Turun yliopistossa. Hän on tehnyt enemmän nukketeatteritöitä Ranskassa kuin Suomessa. Tällä hetkellä hän valmistelee sooloesitystä nimeltä Rapu.

Sillanpää on tehnyt töitä niin nukenrakentajana kuin näyttelijänä ja nukettajanakin eri ryhmien ja taiteilijoiden kanssa, kuten muun muassa Edouard Baerin, Le Théatre de Jarnisyn, Strasbourgissa Tohu Bohu Théâtre’n, Pariisissa Eric de Sarrian ja Normandiassa Le Théâtre de l’Illusian kanssa. Hän on myös kirjoittanut nukketeatterille. Nukettajana ja näyttelijänä hän on nauttinut erityisesti työstä yhtenä Yngvild Aspelin Cie Plexus Polaire -teatteriryhmän jäsenenä. Turussa hän tekee työtä myös Sairaalaklovnit ry:n sairaalaklovnina Turun yliopistollisessa sairaalassa.

Erityisosaaminen
Pöytänuket, dramaturgia, liike, tanssi, kirjoittaminen, rakennus, näytteleminen ja nukettaminen, jooga, luova leikki.

Valmius
Sillanpää on valmis kaikkeen, sillä hän on monipuolinen, mitään pelkäämätön, mieleltään ja keholtaan notkeahko nainen, joka osaa nukettaa, näytellä, kirjoittaa ja rakentaa. Hänellä on tarjottavanaan iso sydän, lämpimät kädet ja kookas kaikenkattava huumorintaju. Hän pitää mielellään myös luovan toiminnan työpajoja, joissa yhdistyvät kehollisuus, sanat, monet materiaalit ja esineet.

Kiinnostukset
Sillanpäätä kiinnostavat ihmisenä ja naisena maailmassa oleminen, selviytyminen, jooga, meditaatio, monikulttuurisuus, suvaitsevaisuus, vompatit, henkinen ja fyysinen hyvinvointi, sanat kuten ”sydän kuin hylkeennahkainen tupakkikukkaro”, yhteisöllisyys, kauneus, alpakat, värit, valo, samassa tilanteessa itkeminen ja nauraminen.

Ansiot
– Pierre Tualille (la Cie le Tas de Sable Ches Panses Vertes) kirjoitettu soolo ”Fastoche” vuonna 2014. Ohjaus oli Tualin ja Yngvild Aspelin.

– Yhtenä draamakirjailijana Mache Tes Mots – les Marionnettes sortent de leur réserve -projektissa vuonna 2014. Järjestäjänä toimi Ches Panses Vertes -teatteriryhmä Amiensista.

– Käsikirjoittajana ja yhtenä näyttelijänä esityksessä ”Wanted Calamity Jane” vuonna 2012–2013. Esityksen ohjaajana oli Sarah Lascar. ”Wanted Calamity Jane” oli le Théâtre Elabore’n tilaama teksti.

– Vuonna 2012 työpajatoiminnan vetämistä Pohjois-Ranskassa yläasteen erikoisluokalle ja työttömien naisten ryhmälle; yhteisötaidetoimintaa ja nukketeatterin tunnetuksi tekemistä maaseudulla sekä nukketeatterillisten tanssi-iltamien järjestämistä. Organisoijana Ches Panses Vertes -teatteriryhmä yhteistyössä le Collectif Grand Réservoir -kollektiivin kanssa.

– Näyttelijä-nukettaja esityksessä Signaux – Signaler. Ohjaus  Y. Aspeli, Cie Plexus Polaire -teatteriryhmä. Esitystä esitettiin Norjassa, Ranskassa, Liettuassa, Sveitsissä ja Saksassa 2009–2010.

– ”Dans les bras de la mer” oli päättötyö vuonna 2008 Ecole Nationale Supérieure des Arts de la Marionnette -nukketeatterikoulussa, josta sai nukketeatteritaiteen diplomin (DMA).