Väntsi, Timo

Esiintyjä, ohjaaja, nukenrakentaja

Timo Väntsi on nukketeatteritaiteilija, joka on kuvataiteen kautta koukannut teatterin maailmaan. Hän työskentelee tällä hetkellä turkulaisen TEHDAS Teatterin taiteellisena johtajana, minkä lisäksi hän tekee omaa taiteellista työtään.

Erityisosaaminen
Nukketeatterin saralla Väntsi työskentelee esiintyjänä, ohjaajana ja nukenrakentajana. Myös draamateatterin puolella hän tekee sujuvasti töitä niin näyttelijänä kuin käsikirjoittaja-ohjaajana, mutta näissäkin hän käyttää monesti nukketeatterin keinoja. Teatteriin liittyvät tuotannolliset työt ovat tulleet hänelle tutuiksi työkokemuksen, kuten läänintaiteilijan ja teatterinjohtajan töiden, kautta. Aktiivinen osallistuminen yhdistyselämään on myös tuonut ison kasan kokemusta erilaisten organisaatioiden pyörittämisestä.

Kiinnostukset
Nukketeatterissa Väntsiä kiehtoo toisaalta nukkejen ja näyttelijöiden yhdistäminen, toisaalta hän ottaa mieluusti vauhtia nukketeatterin traditiosta ja kampeaa sitä tähän päivään. Soolona esiintyminen on hänestä jännittävän kiehtovaa. Komiikka kaikessa kirjavuudessaan on hänen ominta lajiaan. Monesti on niin, että pitää nauraa, ettei rupeaisi itkettämään.

Ansiot
– Näyttelijänä viime vuosien merkittävimpiä töitä ovat olleet vuoden 2011 menestysteos John-Eleanor (HOX Company / TEHDAS Teatteri, ohj. Merja Pöyhönen), josta on valmistunut myös englanninkielinen versio ulkomaanvierailuja varten.

– Sooloteos Seurapiirikuninkaat oli uudenlainen tulkinta Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuvasta.

– Ohjauksista merkittävimpiä ovat Federico Garcìa Lorcan Herra Pampun himot (TEHDAS Teatteri 2012), Turun kesäteatteriin Väntsin ohjaama Aladdin ja taikalamppu (2010) sekä Selma Lagerlöfin satuun pohjautuva Vaihdokas (TEHDAS Teatteri 2014).

– Harrastajateatterikentälle Väntsi on käsikirjoittanut ja ohjannut Sauvon kesäteatteriin kolme koko perheen esitystä, joissa niin ikään oli nukketeatteria: Pinocchio (2003), Saapasjalkakissa (2008) ja Adalmiinan helmi (2015).