Palikkateatteri on taiteen kentällä syntynyt visuaalisen teatterin muoto ja menetelmä, jonka keskiössä on eri puulajeista veistetty Ihmisenmuotoinen jälleenrakennussarja.
Kymmenen vuotta on vierähtänyt siitä, kun kuvataiteilija Kai Ruohonen ojensi minulle kassillisen suunnittelemiaan puisia palikoita, Ihmisenmuotoisen jälleenrakennussarjan, ja kysyi, voisikohan niistä tehdä jotain nukketeatteriin liittyvää. Palikat kolahtivat, koska olin tuolloin itse jonkin sorttisessa jälleenrakennusvaiheessa oman elämäni kanssa. Puun tuoksu ja tuntu, eri puulajien värisävyt, esteettisyys ja geometrisuus huokuivat harmoniaa. Aloin tutkiskella hiottuja muotoja, leikkiä ja rakennella, seurata palikoiden elämää peilin kautta. Palikoista löytyi jatkuvasti uusia, veistämättömiä muotoja, hahmoja ja maisemia, pieniä tarinoita, ajatusten virtaa.
Ensimmäinen Palikkateatteria -näytös pidettiin osana PIP-Festiä (Pori International Puppetry Festival, TIP-Festin sisarfestivaali) Lapsen oikeuksien päivänä marraskuussa 2011. Katsomossa oli monen ikäistä väkeä pikkulapsista vanhuksiin, ja vaikutti siltä, että jokainen näki puisissa palikoissa jotain itselleen tuttua.
Kuten Aristoteles Runousopissaan on pohtinut, ihmisellä on luontainen taipumus pyrkiä yhdistelemään asioita, etsiä oivalluksen kohtaa ja havainnoida erilaisia merkitysyhteyksiä ympärillään. Kokemuksen kannustamana päätimme jatkaa palikkateatterin parissa ja järjestäytyä tutkimusmatkaamme varten yhdessä Ruohosen ja tuottaja Annukka Ketolan kanssa perustamalla KO-KOO-MO -yhdistyksen.
Konsepti laajenee
Seuraavana vuonna 2012 aloitimme intuitiivisesti yhteistyön sekä taideterapian professori Matthew Bernierin (USA) että teatteriohjaaja Yana Tuminan (Venäjä) kanssa. Ajatus oli kokeilla ja tunnustella, onko palikoissa jotakin kiinnostavaa, joka meitä yhteisesti puhuttelee. Palikat alkoivat kutsua niin taideterapeuttisille poluille kuin uusien esitysten äärelle. Palikoiden kutsuun oli mahdollista tarttua, koska into tehdä ja tutkia oli suuri, ja koska silloin – kuten myös vuosien varrella – monenmoiset yhteistyökumppanit vastaanottokeskuksista oppilaitoksiin ja hoivakodeista psykiatriseen osastoon, siis ihmiset laitosten sisällä; niin henkilökunta kuin lapset ja aikuiset, ovat lähteneet suhteellisen ennakkoluulottomasti mukaan palikoiden matkaan.
Palikkateatterityön tekeminen eri-ikäisten ja eritaustaisten ihmisten kanssa erilaisissa ympäristöissä ja yhteyksissä on ollut avartavaa, koskettavaa, innoittavaa ja ihmeellistä. Palikkateatterissa, niin kuin nukketeatterissa ylipäätään, mielikuvitus täydentää illuusion. Mielikuvitus on uusiutuva voimavara ja ekologinen matkustustapa mielenmaisemiemme välillä. Neutraali palikka, tyhjä ja täysi samaan aikaan, voi olla oivaltamisen apuväline ja peili, joka heijastaa mielemme syvyyksiä, kuin kätkettyjä todellisuuksia.
Ensimmäinen hankkeemme, Palikkateatterin terapeuttiset mahdollisuudet -pilottihanke ja Palikkateatteri: Variaatio I johdattelivat palikoita kotimaisille ja kansainvälisille näyttämöille, nukketeatterifestivaaleille ja konferensseihin. Palikkateatteria -esitys on myös kuulunut Länsi-Siperiassa sijaitsevan Kurganin valtion nukketeatteri Gulliverin ohjelmistoon paikallisen näyttelijän esittämänä vuosina 2018-19.
Psykologi ja nukketeatteritaiteilija Marja Suden kanssa olemme pyöritelleet palikoita osana vuorovaikutteista nukketeatteria tutkivia hankkeitamme vuodesta 2017 alkaen. Julkaisumme Kohtaamisia nukketeatterin keinoin ja Vuorovaikutteinen nukketeatteri lasten ja nuorten tunnetaitojen edistäjänä löytyvät Aura of Puppetsin sivuilta.
Elokuvaohjaaja Joni Pietiläinen toteutti vuonna 2020 dokumenttielokuvan Paloja mielen maisemista, joka kertoo työstä palikkateatterin äärellä. Elokuva nähtiin mm. osana Turku International TIP-Festin ohjelmistoa.
Onneksemme ja iloksemme taiteen elintärkeät tukikanavat, kuten Taiteen edistämiskeskus, ovat monesti olleet myönteisiä hankkeitamme kohtaan. Tästä kaikesta, lukuisten pienten ja suurten ihmisten, palikoiden ja mahdollisuuksien kohtaamisesta, tunnen suuren suurta kiitollisuutta.
Palikkateatteriopas ja tulevaisuuden mahdollisuudet
Palikkateatterin ensimmäistä täyttä vuosikymmentä on juhlistettu näytöksin ja kiertuein, kirjan julkaisulla ja konsertissa palikkajameilla. Kirjan Palikkateatteria – Menetelmäopas puisten palikoiden maailmaan kokoamisen ja kirjoittamisen jälkeen mieleni tekee kirjoittaa lisää. Palikat ovat viime vuosina alkaneet kutsua kohti filosofian maailmaa, niiden kautta olen sukeltamassa syvemmäs mimesiksen ja estetiikan luolastoihin, oppainani Aristoteles ja Heidegger sekä muutama elävä filosofi.
Ihmisenmuotoisen jälleenrakennussarjan suunnittelija, Papa Gepetoksikin kutsuttu, ehtymätön Kai Ruohonen, piirtää yhä jatkuvasti uusia luonnoksia eri puulajeista veistettäväksi ja pohtii palikoiden olemusta kanssani. KO-KOO-MO -konseptimme tuottaja, sinnikäs, luova ja pätevistä pätevin Annukka Ketola luotsaa näiden kymmenen vuoden jälkeenkin palikoiden tietä halki hankehallintoviidakoiden ja kitkee uskollisesti meidän taiteilijoiden rönsyjä pitkissä palikkapalavereissa, ja pitää tiemme avoinna niin tutuille kuin tuntemattomille reiteille. Löytöretket palikoiden parissa jatkuvat! Hurraa!!
Teksti: Roosa Halme
Vuonna 2011 ensi-iltansa saanut Palikkateatteria -esitys on mielenjuoksu puisten palikoiden ja niistä rakenneltujen maisemien ja hahmojen äärellä, johdanto palikkateatterin maailmaan. Palikkateatteri: Variaatio I sai ensi-iltansa 2013 Yana Tuminan ohjaamana, ja kertoo muodon tärkeydestä meille, kuinka samaan aikaan sekä vaalimme sitä että himoitsemme sen tuhoamista. Palikkateatteri: Variaatio II – My Blocks of Mind on kiertävä, yhdelle kokijalle kerrallaan suunnattu esitys, jonka dramaturgiaa johdattelee tehtävien sarja ja varsinaisen sisällön rakentaa kukin kokija itse. Variaatiot III, IV ja V ovat parhaillaan suunnitteluvaiheessa. Luvassa on näillä näkymin ainakin palikkateatterillisia dialogeja klovnin kanssa sekä kuumatkoja.