You are currently viewing Aura of Puppetsin uusi toiminnanjohtaja on nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi

Aura of Puppetsin uusi toiminnanjohtaja on nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi

  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

Nukketeatteriverkosto Aura of Puppets valitsi toiminnanjohtajakseen pitkän linjan nukketeatteritaiteilijan Timo Väntsin. Yhdistyksen hallitus perusteli valintaa mm. Sillä, että Väntsillä on vahva kentän sisäinen tuntemus, syvällistä tuntemusta alan työstä, visioita ja näkemystä yhdistyksen tulevaisuudesta sekä rakkautta ja välittämistä yhdistyksen toimintaa kohtaan. 

Turkulainen Väntsi toimii aktiivisena ja tuotteliaana taiteilijana, mutta hänellä on myös kokemusta ja ammattitaitoa taidehallinnosta Tehdas Teatterin teatterinjohtajana (2012–2017) sekä läänintaiteilijana (2007–2009). 

Nukketeatteriverkosto on Väntsille tuttu toimija, sillä hän on ollut perustamassa sitä kymmenen vuotta sitten. Nykyään Aura of Puppets on 70 nukketeatteriammattilaisen maanlaajuinen verkosto, joka kokoaa vapalla kentällä toimivia taiteilijoita yhteen, parantaa taiteenalan näkyvyyttä ja sen kokemisen mahdollisuuksia.

Verkosto mahdollistaa jäsenilleen mm. laskutus- neuvontapalveluita sekä osallistuu vuosittain kymmenien nykynukketeatterillisten esitystuotantojen toteuttamiseen ja tukemiseen. Vuonna 2022 näitä teoksia oli yhteensä 58, joista ensi-iltoja oli 19 kappaletta. Toiminnan painopisteenä viime vuosina on ollut kestävän taiteilijuuden edistäminen, vastuullinen työnantajuus ja sekä taiteilijoiden työskentelyedellytysten parantaminen.

Timo Väntsi on ensimmäinen taiteilijataustainen toiminnanjohtaja verkoston kymmenvuotisessa historiassa. Uusi toiminnanjohtaja ajattelee, että taiteilijuus voi olla eduksi verkoston edelleen kehittämisessä. Nopeasti kasvanut yhdistys ja toisaalta haastavat ajat mm kulttuurirahoituksessa vaativat kovaa työtä.

“Minua kiinnostaa taideorganisaatioiden kehittäminen ja siitä on varmasti hyötyä, että olen niin pitkään tehnyt konkreettista työtä nukketeatterin parissa. Aura of Puppetsissa on perusrakenteet kunnossa, ja nyt on aika jälleen tarkistaa kurssia, kuten elävissä organisaatioissa kuuluukin aika ajoin tehdä.”

Oleellisena asiana Väntsi pitää pitää verkoston perusajatusta: luoda tuotannollinen ja kollegiaalinen kehys nukketeatterin ammattilaisille perustoiminnan sekä hankkeiden kautta ja tarjota yleisölle mahdollisimman monipuolista, korkeatasoista nukketeatteria.

Maanlaajuisesti ja kansainvälisesti toimiva Aura of Puppets on esittävän taiteen kentällä uniikki toimija, jonka toiminta on ennen kaikkea taiteilijalähtöistä. Toimipiste sijaitsee Manillan kulttuurikorttelissa, jossa on toimisto, verstas ja harjoitustila. Oma esiintymistila edelleen kuitenkin uupuu, mikä askarruttaa uutta toiminnanjohtajaa.

“Meillä on monia hyviä yhteistyökumppaneita, mutta edelleen kaipaan ihan omaa nukketeatterinäyttämöä Turkuun. Se olisi merkittävä askel tekijöille ja rikastuttaisi kulttuuritarjontaamme. Iso haave, isoja haasteita, mutta tutkitaan avoimesti kaikenlaisia toteuttamismalleja.”

Lisätietoja: timo(at)auraofpuppets.com