Anna Nekrassova: Ennen Peukalo-Liisaa

7.-8.2.2023 MANIPULATE Festival, Edinburgh, 10.2.2023 Seminaarinmäen nukketeatterifestivaali,  Jyväskylä I

Visuaalisesti lumoava nukketeatterisoolo haasteista, haaveista ja periksiantamattomuudesta.

Aavikkoni on täynnä kuivuneita arokieriöitä, ei yhtäkään kukkaa, ei yhtäkään sadepisaraa.. Pelkoni ryömii kuivuneen maan alta, halaa minua tiukemmin ja kuiskaa: – Entä jos ei tämäkään siemen tuota tulosta?

Ennen Peukalo-Liisaa on arkinen satu aikuisille. Pelkoja, haaveita ja hedelmättömyyttä hienovaraisesti käsittelevä esitys punoutuu taitavaksi ja eheäksi kokonaisuudeksi hyödyntäen tarinankerronnassaan tanssia, rytmejä sekä laulua. Samalla se jättää katsojalle tilaa omille kokemuksille ja tulkinnalle.

Se on Anna Nekrassovan ensimmäinen sooloteos, joka perustuu hetkeen ennen H. C. Andersenin satua ”Peukalo-Liisa”. Hetkeen, jossa pääsemme kurkistamaan tarkemmin sadussa ohimennen mainitun äidin tarinaan.

Ennen Peukalo-Liisaa -nukketeatteriesitys sai ensi-iltansa Turku International Puppetry Festivaalien avajaispäivänä 4.11.2021 ja on vieraillut sen jälkeen mm. Sampo Festivalilla ja Oh My Puppets! -festivaaleilla Helsingissä sekä Åbo Svenska Teaterissa. Yleisön ja kriitikot hurmannut esitys nähdään keväällä MANIPULATE-festivaalilla Edinburghissa sekä osana Seminaarinmäen nukketeatterivestivaalin ohjelmistoa Jyväskylässä.

Nekrassova toimii esityksen käsikirjoittajana, ohjaajana sekä esiintyjänä. Esityksen työryhmä muodostuu teatterin huippuammattilaisista ja monipuolisista tekijöistä: Esityksen visuaalisuudesta ja nukenrakennuksesta vastaa Laura Hallantie, äänisuunnittelijana ja säveltäjänä toimii Antti-Juhani Manninen, valosuunnittelusta vastaa Irene Lehtonen sekä rytmien suunnitteluapuna Akseli Nivala.

Kuva: Jesper Dolgov

ESITYKSET
MANIPULATE Festival, Edinburgh
7.2.2023 klo 20
8.2.2023 klo 20

Seminaarinmäen nukketeatterifestivaali
perjantaina 10.02.2023 klo 20:00
Villa Rana, Paulaharju-sali, Seminaarinkatu 13, Jyväskylä
liput Aura of Puppetsin Holvi-kaupasta

Kesto: 45 min
Kieli: sanaton
Ikäsuositus: 15+

Vertauskuviensa kautta esitys puhuu yllättävän suoraan siitä, miltä tuntuu olla tahtomattaan lapsettoman naisen mielessä ja ruumiissa. Hallittu kokonaisuus ei kuitenkaan tunnu kahlitulta, vaan teosta värittävät arvaamattomuus ja leikkisyys. Vakavasta aiheesta ei tarvitse puhua kuiskaten, vaan siitä voi tehdä vahvaa taidetta.

Frida Maria Pessi, Turun Sanomat 4.11.2021
Kuva: Jesper Dolgov