Grus Grus Teatteri & Tehdas Teatteri: Extra-neitsyt evankeliumi

16.–25.2.2024 Turku I Palkittu, suursuosion saavuttanut teos palaa Tehdas Teatterin vinttinäyttämölle!

Extra-neitsyt evankeliumi on välineellinen kertomus Palestiinan ensimmäisestä ja viimeisestä seksilelukaupasta. Se on poliittinen esineteatteriesitys, jossa seksilelut kertovat absurdin kärsimysnäytelmän. Miten jo puhki kaluttu tarina vanhasta konfliktista näyttäytyy näiden kulttuuriesineiden kertomana?

Betlehemiläisen Abdel Al-Fattawin pitkäaikainen unelma on perustaa Palestiinan ensimmäinen seksikauppa. Vanhoillisessa, uskovaisessa ja miehityksen alaisessa yhteiskunnassa elävälle Al-Fattawille seksikauppa on vapauden, demokratian ja normaalin elämän symboli, jollaista itsenäistyvä Palestiina kaipaa. Neuvoteltuaan ja kamppailtuaan vuosia palestiinalaisten ja israelilaisten viranomaisten, uskonnollisten johtajien, naapureiden ja vuokranantajansa kanssa, onnistuu hän viimein vuonna 2000 avaamaan kaupan Betlehemin keskustaan. 

Vaikka kauppa on olemassa vain 24 tuntia, avajaispäivänä alkaa toinen Intifada, kansannousu, ehtivät siellä käydä kaikki – Israelin sotilaat, Palestiinan poliisit, palestiinalaiset aseistetut miliisit, ääriuskovaiset islamistit, eksyneet kristityt pyhiinvaeltajat, vihaiset naapurit ja vuokranantaja – kaikki, paitsi asiakkaat. 

Tämä hupaisa, epätoivoinen ja mahdoton tositarina toimii juonellisena alustana käsitellä Israelin ja Palestiinan välistä konfliktia, joka on ohjaaja Ishmael Falkelle kotimaastaan tuttua tutumpi. Samanaikaisesti se tarjoaa välineistön myös toisen, yleismaailmallisemman ja ajankohtaisen ilmiön – politiikan ja seksin epäpyhän liiton – tarkasteluun.

Kuva: Jussi Virkkumaa

Extra neitsyt evankeliumi tuo yhteen suomalaisia, palestiinalaisia ja israelilaisia teatterintekijöitä. Useita kiitettyjä esityksiä yhdessä toteuttaneeseen suomalaiseen ensembleen liittyvät nyt palestiinalainen nukketeatteritaiteilja Husam Abedin, joka on Prahassa sijaitsevan Dafa nukketeatterin perustaja, sekä Tel Avivissa sijaitsevan Clipa Teatterin johtaja, israelilainen ohjaaja Idit Herman.

Sisältöhuomautus: Esityksessä nuketetaan realistisen näköisiä seksileluja. Esityksen sisältö ei ole sinällään seksuaalinen, mutta esim. pornografisia kuvia voi näkyä joidenkin tuotteiden pakkauksissa.

TYÖRYHMÄ:
Käsikirjoitus, ohjaus ja esiintyminen: Ishmael Falke
Vieraileva ohjaaja: Idit Herman
Vieraileva ohjaaja: Husam Abed
Lavastus, nuken rakennus: Helena Markku
Valosuunnittelu ja esityksen ajo: Jarkko Forsman
Äänisuunnittelu ja esityksen ajo: Valtteri Alanen
Dramaturgi: Ville Kurki
Nuketusohjauksen assistentti: Aati Hanikka
Graafinen suunnittelu ja taltiointi: Jussi Virkkumaa

Tuotanto: Grus Grus Teatteri & Tehdas Teatteri
Esitystä tukevat: Koneen säätiö, Alfred Kordelinin säätiö, Turun Kaupunki, Turun Teatterikerho, Aura of Puppets

Ikäsuositus: K18
Kesto: noin tunti (ei väliaikaa)
Liput: 26€/23€/16€ Tehdas Teatterista

Esitykset

16.2.2024 19:00
17.2.2024 19:00
18.2.2024 15:00
22.2.2024 19:00
23.2.2024 19:00
24.2.2024 19:00
25.2.2024 15:00
Tehdas Teatteri, Itäinen Rantakatu 64, Turku

Video: Jussi Virkkumaa

“Esitys on luotu upean nerokkaasti niin, että et koko ajan ihan tajua olevasi teatteriesityksessä, vaan se tuntuu välillä ystävän kertomalta tarinalta olohuoneessa. Se tasapainoilee upeasti hauskan, surullisen ja koskettavan rajapinnoilla.”

“Alun kepeästä viihteellisyydestä esitys humahti arvaamatta niin syvälle sieluun, että itkin katkeamatta toista tuntia näytöksen jälkeen. Kaunista”

“Esitys on yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista elämäni aikana.”

Äänestäjien perusteluja miksi Extra-neitsyt evankeliumille tulisi myöntää Thalia-palkinto 2023.