Iida Vanttaja: HAVAINTOJA KÄDELLISISTÄ

17.-20.10.2019, Kulttuuritehdas Vernissa, Tikkurilantie 36, Vantaa

Havaintoja kädellisistä tarkastelee nukketeatterin, videoanimaation ja visuaalisen teatterin keinoin kysymyksiä ihmisen ja eläimen käyttäytymisen eroista. Alkuperämme liittyy kädellisten (Primates) jatkumoon, joten ihmisapinat ovat luonnollinen peilauspinta nykyihmiselle. Esitys on kädenojennus miljoonien vuosien takaiseen alkumuotoomme.

Millainen kemiallinen prosessi aivoissamme tapahtuu kun rakastumme? Voiko eläin sairastua depressioon? Jos eläimellä on todettu olevan altruistista käyttäytymistä, miksi kiistämme sen kyvyn tuntea kärsimystä? Milloin olemme lähimpänä eläintä? Milloin olemme parhaimmillamme Ihmisenä? Mikä meidät erottaa eläimestä, jos lähes kaikki ihmisyyden erityispiirteet ja eroavaisuudet eläimestä pystytään tieteellisesti kiistämään?

Esityksessä seurataan kolmen henkilön kehityskaarta ja heidän myötään sivilisaatiomme kohtaloa, sekä peilataan heidän kokemuksiaan eläimen reagointiin ja kokemusmaailmaan.
Vesi tippuu kattorakenteiden läpi yhä kiihtyvää vauhtia, pinta nousee uhaten jättää alleen kaiken minkä olemme keksineet rakentaa. Ihminen saattaa kompastua omaan viisauteensä, mutta luonto on armelias- se tulee peittämään ahneutemme rauniot ja luo maaperää uusien lajien syntyä.

Havaintoja kädellisistä pohtii ihmisen oikeutta käyttää eläintä omien tarpeittensa välineenä sekä kyseenalaistaa ottamamme aseman luomakunnan kruununa.

Esityksen kesto n. 60min.

Havaintoja kädellisistä -työryhmä:
Käsikirjoitus, ohjaus, visualisointi, äänisuunnittelu, näyttelijäntyö: Iida Vanttaja
Näyttelijäntyö ja nukettajat: Mila Nirhamo ja Juho Sarno
Videosuunnittelu, animaatiot ja valokuvaus: Sanni Vanttaja
Tekniikan ajo: Mikko Hirvonen
Rekvisiitta- ja näyttämöapu: Aino Väisänen
Erityisefektit: Jari Uusitalo

Omistettu Kokolle

TULEVAT ESITYKSET:

torstaina 17.10. klo 19:00 (ensi-ilta)
perjantaina 18.10. klo 19:00
lauantaina 19.10. klo 19:00
sunnuntaina 20.10. klo 19:00
Liput 20/14€: https://holvi.com/shop/AuraofPuppets/
Huom! Vain ennakkoliput, ei lippuvarauksia.