Hox co: KYSYMYKSIÄ KARJALASTA

16.–17.2.2024 Helsinki |

Pieni paperiteatteriesitys isosta kaihosta.

Viekö mun kaihoni pohjaton taas sinne? Millaista Karjalassa oli ennen sotia? Kuinka nopeasti sieltä piti lähteä? Miten karjalaiset asutettiin uudelleen? Miten Karjalan kysymyksestä on sanailtu aikojen kuluessa? Ikävä Karjalaan liukenee ajan kuluessa, mutta voiko kaiho periytyä?

Esitys on suunnattu pääasiassa ikääntyneille, mutta esitystä voi katsoa myös alakouluikäisistä ylöspäin kaikenikäiset karjalaisuudesta kiinnostuneet

Ennen esitystä karjalanpiirakantekokurssi klo 15 alkaen. Kurssin järjestää Jyväskylän Karjalaiset ry. Karjalaiseen tapaan myös iloisia yhteislauluja ja ohjelmaa.

Kysymyksiä Karjalasta on turkulaisen nukketeatteritaiteilijan Timo Väntsin sooloesitys, jossa hän pohtii Karjalaa; Suomelle kuuluneena historiallisena paikkana ja haaveiden kohteena, ilmiönä ja utopiana. Ison huomion saa toisaalta Karjalasta käyty julkinen keskustelu. Isojen maailmantapahtumien rinnalla kulkee tutkimusretki omiin karjalaisiin juuriin. Paperiset maailmat, omat sukulaiset, ja toisaalta lähihistorian merkkihenkilöt kulkevat värikkäänä nauhana sympaattisen pienessä teatteriesityksessä.

Käsikirjoitus on saanut innoituksensa Timo Väntsin isän Paavon muistoista. Pieni Paavo pakeni 5-vuotiaana Johanneksesta Karjalan Kannakselta kaksi kertaa. Esitys on sekoitus nukketeatteria, notkeaa piirrosjälkeä ja tarinankerrontaa. Noin tunnin mittaisen esityksen päätteeksi esiintyjä ja yleisö istahtavat haastelemaan kahvikupin ja karjalanpiirakoiden ääreen ja jakamaan omia Karjala-kokemuksiaan. 

Esitys on sekoitus nukketeatteria, notkeaa piirrosjälkeä, tarinankerrontaa ja stand-upia. Vaikean ja monisyisen aiheen ääressä itketään ja nauretaan. 

Timo Väntsi on kokenut nukketeatteriesiintyjä, joka on ollut mukana monissa nukketeatterituotannoissa näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana tai nukenrakentajana. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat mm. John-Eleanor (2011) ja Erittäin hyvä ystäväni Paroni von Münchhausen (2016).

Kuva: Milla Järvipetäjä

TYÖRYHMÄ
Käsikirjoitus, nuket ja lavasteet, ohjaus ja esiintyminen: Timo Väntsi
Musiikki ja äänisuunnittelu: Kari Mäkiranta
Ohjauksen assistentti: Tapio Väntsi
Valokuvat: Milla Järvipetäjä
Graafinen suunnittelu: Rami Järvipetäjä
Ääninäyttelijät: Kari Mäkiranta, Tiina Puranen, Marja Susi, Markku Tuulenkari
Puvustus- ja lavastusapu: Pia Kalenius, Lavastuksen pilvitaivas: Milla Järvipetäjä

Tuotanto: Teatteri Mundo / Kulttuurivaltakunta Osuuskunta & Nukketeatteri HOXCompany

TULEVAT ESITYKSET:

Pe 16.2. klo 15:00
La 17.2. klo 15:00

Metropolitan Puppets, Pakilan Nukketeatteritalo,  Lepolantie 19, Helsinki
Liput 15€

Esityksen tekoa ovat tukeneet: Taiteen Edistämiskeskus, TOP-Säätiö ja Turun Teatterisäätiö.

Esityksen ensi-ilta nähtiin Teatteritalo Mundossa lauantaina 8. syyskuuta 2018 ja on kiertänyt sen jälkeen ahkerasti eri puolilla Suomea.

”Nukketeatteritaiteilija Timo Väntsin tekninen kyvykkyys ja mielikuvituksen rikkaus tiedetään. Tällä kertaa hän on valinnut pienimuotoisen keinovarannon. Toteutus välittää toimivasti ja mukaansatempaavasti sen vaativan tematiikan, joka Karjalaesitystä huoneteatterin intiimeissä tiloissa kannattelee”

Jouko Grönholm, Turun Sanomat 10.9.2018
Kielet: suomi