Hox co: KYSYMYKSIÄ KARJALASTA

to 9.2.2023 Jyväskylä 12. & 14.5. Turku |

Pieni paperiteatteriesitys isosta kaihosta.

Viekö mun kaihoni pohjaton taas sinne? Millaista Karjalassa oli ennen sotia? Kuinka nopeasti sieltä piti lähteä? Miten karjalaiset asutettiin uudelleen? Miten Karjalan kysymyksestä on sanailtu aikojen kuluessa? Ikävä Karjalaan liukenee ajan kuluessa, mutta voiko kaiho periytyä?

Esitys on suunnattu pääasiassa ikääntyneille, mutta esitystä voi katsoa myös alakouluikäisistä ylöspäin kaikenikäiset karjalaisuudesta kiinnostuneet

Ennen esitystä karjalanpiirakantekokurssi klo 15 alkaen. Kurssin järjestää Jyväskylän Karjalaiset ry. Karjalaiseen tapaan myös iloisia yhteislauluja ja ohjelmaa.

Kysymyksiä Karjalasta on turkulaisen nukketeatteritaiteilijan Timo Väntsin sooloesitys, jossa hän pohtii Karjalaa; Suomelle kuuluneena historiallisena paikkana ja haaveiden kohteena, ilmiönä ja utopiana. Ison huomion saa toisaalta Karjalasta käyty julkinen keskustelu. Isojen maailmantapahtumien rinnalla kulkee tutkimusretki omiin karjalaisiin juuriin. Paperiset maailmat, omat sukulaiset, ja toisaalta lähihistorian merkkihenkilöt kulkevat värikkäänä nauhana sympaattisen pienessä teatteriesityksessä.

Käsikirjoitus on saanut innoituksensa Timo Väntsin isän Paavon muistoista. Pieni Paavo pakeni 5-vuotiaana Johanneksesta Karjalan Kannakselta kaksi kertaa. Esitys on sekoitus nukketeatteria, notkeaa piirrosjälkeä ja tarinankerrontaa. Noin tunnin mittaisen esityksen päätteeksi esiintyjä ja yleisö istahtavat haastelemaan kahvikupin ja karjalanpiirakoiden ääreen ja jakamaan omia Karjala-kokemuksiaan. 

Esitys on sekoitus nukketeatteria, notkeaa piirrosjälkeä, tarinankerrontaa ja stand-upia. Vaikean ja monisyisen aiheen ääressä itketään ja nauretaan. 

Timo Väntsi on kokenut nukketeatteriesiintyjä, joka on ollut mukana monissa nukketeatterituotannoissa näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana tai nukenrakentajana. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat mm. John-Eleanor (2011) ja Erittäin hyvä ystäväni Paroni von Münchhausen (2016).

Kuva: Milla Järvipetäjä

Työryhmä:
Käsikirjoitus, visualisointi ja esiintyminen: Timo Väntsi
Musiikki ja äänimaailma: Kari Mäkiranta
Ohjausassistentti: Tapio Väntsi
Graafinen suunnittelu: Milla ja Rami Järvipetäjä
Tuotanto: Teatteri Mundo & Nukketeatteri HOX Company

TULEVAT ESITYKSET:

pe 12.5. klo 18:00
su 14.5. klo 14 & 18
Teatteri Valtakunta, Taiteen talo, Turku
Nunnankatu 4, käynti sisäpihalta E-rakennus 3. krs

Liput 20 € (peruslippu) / 15 € (alle 18-vuotiaat)
Kannatuslippu 30€
Teatteri Valtakunnan lippukaupasta
esityksen päätteeksi vapaaehtoinen kahvi- ja keskustelutuokio

to 9.2.2022 klo 18:00
Piipunrannan klubi, Paperitehtaankatu 1, Jyväskylä
osana Seminaarinmäen nukketeatterifestivaalia, yhteistyössä Piipunrannan Klubin, Jyväskylän vanhustyön ja Jyväskylän Karjalaisten kanssa

Esityksen tekoa ovat tukeneet: Taiteen Edistämiskeskus, TOP-Säätiö ja Turun Teatterisäätiö.

Esityksen ensi-ilta nähtiin Teatteritalo Mundossa lauantaina 8. syyskuuta 2018 ja on kiertänyt sen jälkeen ahkerasti eri puolilla Suomea.

”Nukketeatteritaiteilija Timo Väntsin tekninen kyvykkyys ja mielikuvituksen rikkaus tiedetään. Tällä kertaa hän on valinnut pienimuotoisen keinovarannon. Toteutus välittää toimivasti ja mukaansatempaavasti sen vaativan tematiikan, joka Karjalaesitystä huoneteatterin intiimeissä tiloissa kannattelee”

Jouko Grönholm, Turun Sanomat 10.9.2018
Kielet: suomi
Share on facebook
Share on twitter
Share on email