Mekaaninen joutsen: SUKUPUUTTOPARATIISI

8.-10.10.2021, Helsinki |

Nykynukketeatteria lapsettomuuden hedelmällisyydestä

Sukupuuttoparatiisi on hengästyttävä syvänmerensukellus ja shamaanimatka lapsettomuuden arkeen ja myyttiin.

Eeva elää elämää, josta muiden mielestä puuttuu jotakin. Toisten unelmat eivät kuitenkaan ole Eevan, ja hänen tarinansa laajenee yhteiskunnan oletusten vastaisesti koko universumin kokoiseksi elämän mysteeriksi ja juhlaksi. Yksi tarinan päähenkilöistä on tiheäpulssinen Itämeri ja sen elämää kuhiseva pohjamuta, jota Eeva työkseen tutkii.

Aikuisten nukketeatteriesitys vyöryttää esiin teräviä näkökulmia ajankohtaiseen vapaaehtoisen lapsettomuuden teemaan ja kasvattaa niistä visuaalisen, runollisen ja groteskin maailman. Kaikki näyttää erilaiselta, jos ei ajattele lisääntymisen olevan ihmisen perustehtävä.

Sukupuuttoparatiisi on uuden Mekaaninen joutsen -ensemblen ensimmäinen tuotanto ja kantaesitys. Mekaaninen joutsen on nukketeatteriohjaaja Alma Rajalan esityskohtaisesti kokoama elävä ensemble, jonka alkusysäyksenä on ollut halu kehittää uudenlaista teatterikieltä. Sukupuuttoparatiisissa kohtaavatkin teatteritaiteen kokeilevat, kiinnostavat tekijät. Lavalla nähdään eturivin nukketeatteritaiteilijat Merja Pöyhönen ja Riina Tikkanen sekä monipuolinen näyttelijä Petriikka Pohjanheimo. Esityksen lavastajana ja nukenrakentajana on toiminut Heini Maaranen, jonka vahvaa, rujon kauniiksi luonnehdittua kädenjälkeä on ihasteltu lukuisissa kiitetyissä produktioissa. Käsikirjoittaja Reetta Niemelä on mm. surrealistisista lastenrunoistaan tunnettu sanankäyttäjä, joka jaksaa ihailla maapallon väsymättömiä sankareita, hyönteisiä, pölyttäjiä, mikrobeja ja muita kanssakulkijoita.

Esitystä on tukenut Koneen säätiö ja se toteutetaan Nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin laajan sateenvarjon alla.
Esityksen livestriimattu kantaesitys koettiin TEHDAS Teatterista pe 12.2.2021, jonka jälkeen Sukupuuttoparatiisi on nähty myös kevään 2021 Oh My Puppets! -festivaalin ohjelmistossa. Lokakuun 2021 vierailut KokoTeatterissa ovat produktion ensimmäiset esitykset elävän yleisön edessä.

TYÖRYHMÄ
Dramaturgia ja ohjaus: Alma Rajala
Käsikirjoitus: Reetta Niemelä
Nuket ja lavastus: Heini Maaranen
Koreografia, apulaisohjaaja: Lee Lahikainen
Esiintyjät: Merja Pöyhönen, Riina Tikkanen, Petriikka Pohjanheimo
Valosuunnittelu: Nadja Räikkä
Äänisuunnittelu: Tuuli Kyttälä
Pukusuunnittelu: Noora Salmi
Tuottaja: Moona Tikka
Graafinen suunnittelu, projisoinnit, valokuvat: Jussi Virkkumaa

ESITYKSET

8.10. klo 19:00
9.10. klo 19:00
10.10. klo 14:00
KokoTeatteri, Hämeentie 3, Helsinki

Kesto 1,5h
Ikäsuositus 16 +
Liput 29,50 / 25,50 / 19€ Tiketti
Lisätiedot: www.sukupuuttoparatiisi.com

Ensemble Mekaaninen Joutsen: Sukupuuttoparatiisi (2021) Kuva: Jussi Virkkumaa
Kuva: Jussi Virkkumaa
Kuva: Jussi Virkkumaa

Sukupuuttoparatiisi-podcast

Sukupuuttoparatiisi-esitykseen liittyy viisiosainen podcast-sarja, joka julkaistiin keväällä 2020. Sarjassa toimittaja Pauliina Grym pureutuu lisääntymättömyyden teemoihin eri näkökulmista ja eri vieraiden kanssa.
Kuuntele podcastia täältä.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email