Tehdas Teatteri: Sukupuuttoparatiisi

6.–27.4.2024 Turku I

Nykynukketeatteria lapsettomuuden hedelmällisyydestä.

Hei, olen Eeva. Ding dong, ding dong. Olen biologisen kellotornin opas. Levitän jalkani kuin viisarit tämän kuolevan kaupungin ylle.

Eeva elää elämää, josta muiden mielestä puuttuu jotakin. Toisten unelmat eivät kuitenkaan ole Eevan, ja hänen tarinansa laajenee yhteiskunnan oletusten vastaisesti koko universumin kokoiseksi elämän mysteeriksi ja juhlaksi. Yksi tarinan päähenkilöistä on tiheäpulssinen Itämeri ja sen elämää kuhiseva pohjamuta, jota Eeva työkseen tutkii. 

Aikuisten nukketeatteriesitys vyöryttää esiin teräviä näkökulmia ajankohtaiseen vapaaehtoisen lapsettomuuden teemaan ja kasvattaa niistä visuaalisen, runollisen ja groteskin maailman. Se raivaa tilaa luoden uutta kieltä ja kuvastoa vapaaehtoiselle lapsettomuudelle olennaisena osana ihmisyyttä̈. Kaikki näyttää erilaiselta, jos ei ajattele lisääntymisen olevan ihmisen perustehtävä. 

 

Hengästyttävä syvänmerensukellus ja shaamaanimatka lapsettomuuden arkeen ja myyttiin!

Vuonna 2021 Tehdas Teatterissa ensi-iltansa saanut esitys palaa nyt Turkuun. Vierailu toteutetaan Uudet klassikot -rahaston tuella. 

Palkitun nukketeatteriohjaajan Alma Rajalan kokoama työryhmä kehittää esityksen myötä uudenlaista teatterikieltä. Sukupuuttoparatiisissa kohtaavatkin teatteritaiteen kokeilevat, kiinnostavat tekijät, ja luvassa on nykynukketeatterin huippukattaus. 

Esityksen lavasteista ja nukeista vastaa Heini Maaranen, jonka vahvaa, rujon kauniiksi luonnehdittua kädenjälkeä on ihasteltu lukuisissa kiitetyissä produktioissa. Lavalla nähdään eturivin nukketeatteritaiteilijat Merja Pöyhönen ja Riina Tikkanen sekä monipuolinen näyttelijä Petriikka Pohjanheimo. Käsikirjoittaja Reetta Niemelä on mm. surrealistisista lastenrunoistaan tunnettu sanankäyttäjä, joka jaksaa ihailla maapallon väsymättömiä sankareita, hyönteisiä, pölyttäjiä, mikrobeja ja muita kanssakulkijoita.

TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus: Reetta Niemelä
Dramaturgia ja ohjaus: Alma Rajala
Esiintyjät: Petriikka Pohjanheimo, Merja Pöyhönen ja Riina Tikkanen
Nuket ja lavastus: Heini Maaranen
Koreografia: Lee Lahikainen
Valosuunnittelu: Nadja Räikkä
Musiikki ja äänisuunnittelu: Tuuli Kyttälä
Pukusuunnittelu: Noora Salmi
Projisoinnit, graafinen suunnittelu, valokuvat, videot: Jussi Virkkumaa
Lavastuksen assistentti: Tanja Drabczy
Esityksessä kuultava radioääni: Pauliina Grym

Kiertueteknikot: Jonni Pantzar ja Jere Mönkkönen

Tuotanto: Mekaaninen joutsen sekä Tehdas Teatteri

Kesto 1,5h
Ikäsuositus 16+
Lisätiedot: www.sukupuuttoparatiisi.com

Esitykset

6.–27.4.2024
Sopukka, Turun kaupunginteatteri
Itäinen Rantakatu 14, Turku

Liput 25€ / 15€ Lippu.fi

“Sukupuuttoparatiisi on kiehtova leikki, jossa eri elementit – arki, myytit, symbolit, biologia ja alitajunta – kiertyvät alati toisiinsa kuin dna-ketjussa ikään.”

“Mikä materiaalien kirjo onkaan tässä esityksessä suvereenisti käytössä!"

sukupuuttoparatiisi janis2

Sukupuuttoparatiisi-podcast

Sukupuuttoparatiisi-esitykseen liittyy viisiosainen podcast-sarja, joka julkaistiin keväällä 2020. Sarjassa toimittaja Pauliina Grym pureutuu lisääntymättömyyden teemoihin eri näkökulmista ja eri vieraiden kanssa.
Kuuntele podcastia täältä.