Niina Lindroos: THE UNMENTIONABLE

9.4.-4.6.2021, Turku I


Sanoinkuvaamatonta leluteatteria

The Unmentionable on Niina Lindroosin sooloteos ja leluteatteriesitys*, joka on inspiroitunut ranskalaisen valokuvaajan ja taidemaalarin Dora Maarin (1907-1997) taiteesta. Teoksen lähtökohtana on Dora Maarin ottamien surrealististen valokuvien nukketeatterillisuus – kuvien tilanteet, tilat ja hahmot johdattavat kohti sanoinkuvaamatonta. Mitä on jäänyt rajauksen ulkopuolelle? Mitä tapahtuu ennen ja jälkeen hetken, joka on vangittu valokuvaan?

The Unmentionable katsoo tarkkanäköisesti Dora Maarin taideteoksia lähestyen niitä ihaillen, leikitellen ja niiden maailmaan intohimoisesti sukeltaen. Esityksen keskiössä on sekä melankolia että kutkuttava arvoituksen tunne, jotka luovat myös Maarin töihin niille ominaisen latauksen. Teos kumartaa esikuvalleen, mutta luo nykynukketeatterin keinoin oman itsenäisen, selittämättömän todellisuutensa.

*Leluteatteri (toy theatre) on 1800-luvulla syntynyt viihdemuoto, joka jäljitteli aikansa teatteria pienoiskoossa. Niina Lindroosin teoksessa leluteatteri jäljittelee kuvataidetta ja lopputulos on uuden vuosituhannen nukketeatteria.

TYÖRYHMÄ
Ohjaus ja dramaturgia: Niina Lindroos ja Elina Sarno
Esiintyminen ja nukenrakennus: Niina Lindroos
Valosuunnittelu: Essi Santala
Äänisuunnittelu: Henri Hyökyvirta
Puvustus: Riikka Mellin ja työryhmä
Logistiikka ja visuaalinen apu: Jenni Rutanen
Lavastus ja tarpeisto: työryhmä
Valokuvat: Maija Kurki
Tuotanto: Niina Lindroos ja TEHDAS Teatteri

ESITYKSET

pe 9.4. klo 19 (ensi-ilta)
la 10.4. klo 19
su 11.4. klo 15
to 15.4. klo 19
pe 16.4.klo 19
la 17.4. klo 19
su 18.4. klo 15 klo 16.30 striimattu keskustelutilaisuus esityksen teemoista Tehtaan nettisivuilla
ke 28.4. klo 19
to 29.4. klo 19
su 2.5. klo 15
to 27.5. klo 19
pe 28.5. klo 19
la 29.5. klo 19
ti 1.6. klo 19
ke 2.6. klo 19
to 3.6. klo 19
pe 4.6. klo 19
TEHDAS Teatterissa
Esityksen kesto: n. 1 h (ei väliaikaa)
Ikäsuositus: 13+

Esitykset järjestetään suunnitellusti elävälle yleisölle ja neljälle katsojalle kerrallaan. Katsomossa käytetään maskeja, turvavälit ovat tarvittavat 2 metriä ja esityksen turvallisuus taataan viranomaisohjeistusten mukaisesti. Myös teatterin tilavassa lämpiössä turvavälit säilyvät. Esityksen paikalla oleva työryhmä käsittää kaksi henkilöä.

Lippuhinnat: 22€ / 20€ / 15€
Yksityisnäytös lähipiirille (max. 4hlö 88€, mikäli yksittäisiä lippuja ei ole myyty). Liput Tiketistä tai TEHDAS Teatterista

Esitystä ovat tukeneet: Suomen Kulttuurirahasto, Varsinais-Suomen rahasto, Taiteen edistämiskeskuksen Varsinais-Suomen taidetoimikunta, TOP-Säätiö, Turun kaupungin kulttuurilautakunta, Turun Teatterisäätiö, nukketeatteriverkosto Aura of Puppets.

Keskustelutilaisuus surrealismin ja nukketeatterin suhteesta su 18.4.

Nukketeatterintekijät Niina Lindroos ja Elina Sarno sekä taidehistorian tutkija Roni Grén. Tallenne katsottavissa Tehdas Teatterin sivuilta.

The Unmentionablen tekijät ja surrealismin asiantuntija, taidehistorian tutkija Roni Grén sanoittavat sanoinkuvaamatonta uuden vuosituhannen nykynukketeatteria. Luvassa keskustelua sanoinkuvaamattomuudesta esityksessä, esityksen lähtökohdista ja surrealismista taiteessa. Millaiseen surrealistiseen maisemaan livestriimissä sukelletaan? 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email