TEHDAS Teatteri & Niina Lindroos: THE UNMENTIONABLE

21.-22.4.2022 Oh My Puppets! Helsinki I
Sanoinkuvaamatonta leluteatteria

The Unmentionable on Niina Lindroosin sooloteos ja leluteatteriesitys*, joka on inspiroitunut ranskalaisen valokuvaajan ja taidemaalarin Dora Maarin (1907-1997) taiteesta. Teoksen lähtökohtana on Dora Maarin ottamien surrealististen valokuvien nukketeatterillisuus – kuvien tilanteet, tilat ja hahmot johdattavat kohti sanoinkuvaamatonta. Mitä on jäänyt rajauksen ulkopuolelle? Mitä tapahtuu ennen ja jälkeen hetken, joka on vangittu valokuvaan?

The Unmentionable katsoo tarkkanäköisesti Dora Maarin taideteoksia lähestyen niitä ihaillen, leikitellen ja niiden maailmaan intohimoisesti sukeltaen. Esityksen keskiössä on sekä melankolia että kutkuttava arvoituksen tunne, jotka luovat myös Maarin töihin niille ominaisen latauksen. Teos kumartaa esikuvalleen, mutta luo nykynukketeatterin keinoin oman itsenäisen, selittämättömän todellisuutensa.

*Leluteatteri (toy theatre) on 1800-luvulla syntynyt viihdemuoto, joka jäljitteli aikansa teatteria pienoiskoossa. Niina Lindroosin teoksessa leluteatteri jäljittelee kuvataidetta ja lopputulos on uuden vuosituhannen nukketeatteria.

Kuva: Maija Kurki

TYÖRYHMÄ
Ohjaus ja dramaturgia: Niina Lindroos ja Elina Sarno
Esiintyminen ja nukenrakennus: Niina Lindroos
Valosuunnittelu: Essi Santala
Äänisuunnittelu: Henri Hyökyvirta
Puvustus: Riikka Mellin ja työryhmä
Logistiikka ja visuaalinen apu: Jenni Rutanen
Lavastus ja tarpeisto: työryhmä
Valokuvat: Maija Kurki
Tuotanto: Niina Lindroos ja TEHDAS Teatteri

The Unmentionablen ensi-ilta oli 9.4.2021 TEHDAS Teatterissa, jonka jälkeen esitys vieraili TIP-Festeillä marraskuussa 2021.
Esityksen kesto: n. 1 h (ei väliaikaa)
Ikäsuositus: 13+

Esitykset osana Oh My Puppets! -festivaalia
to 21.4.2022 klo 18:00
pe 22.4.2022 klo 17:00 & 19:00
Cirko, Kaasutehtaankatu 1, Suvilahti, Helsinki

Esitystä ovat tukeneet: Suomen Kulttuurirahasto, Varsinais-Suomen rahasto, Taiteen edistämiskeskuksen Varsinais-Suomen taidetoimikunta, TOP-Säätiö, Turun kaupungin kulttuurilautakunta, Turun Teatterisäätiö, nukketeatteriverkosto Aura of Puppets.

Kuva: Maija Kurki

Keskustelutilaisuus surrealismin ja nukketeatterin suhteesta su 18.4.

Nukketeatterintekijät Niina Lindroos ja Elina Sarno sekä taidehistorian tutkija Roni Grén. Tallenne katsottavissa Tehdas Teatterin sivuilta.

The Unmentionablen tekijät ja surrealismin asiantuntija, taidehistorian tutkija Roni Grén sanoittavat sanoinkuvaamatonta uuden vuosituhannen nykynukketeatteria. Luvassa keskustelua sanoinkuvaamattomuudesta esityksessä, esityksen lähtökohdista ja surrealismista taiteessa. Millaiseen surrealistiseen maisemaan livestriimissä sukelletaan?