Haapanen-Kumela-Rajala: Playtime – A case study

4.-5.3.2023 Helsinki I

Kokeellisessa konsertissa perinteinen soitinrakennus, uusin teknologia ja esineteatteri kohtaavat musiikillisessa peilisalissa.

Teos esitetään aktiiviakustisella kitaralla, jossa klassisen konserttikitaran sisälle on asennettu mikrofoneja ja runkovahvistimia, jolloin se toimii edelleen akustisena konserttisoittimena, mutta laajennetuin ominaisuuksin ja yllättävin äänimaailmoin. Esineteatteri tuo teokseen käsinkosketeltavan ulottuvuuden, jossa esineet viistävät ääntä niin myötä- kuin vastakarvaan ja kitaraankin tartutaan uusin ottein.

TYÖRYHMÄ
Säveltäjä Perttu Haapanen, kitaristi Petri Kumela, nukketeatteritaitelija Alma Alma Rajala, ohjaus, esiintyjä
Petri Kumela, laajennettu kitara
Sisu Nojonen, valosuunnittelu ja lavastus
Jarkko Forsman, valosuunnittelu
Perttu Haapanen, sävellys ja elektroniikka

ESITYKSET
la 4.3. klo 18
su 5.3. klo 15
Musica Nova -festivaali, Kiasma-teatteri, Helsinki

Kesto: 45min
Kieli: sanaton
Ikäsuositus: 12+
Liput 25 € / 15€: lippu.fi

Teos koostuu sävelletystä ja improvisoidusta materiaalista, ja lavalla on myös säveltäjä Haapanen, joka käsittelee ja muuntaa ääntä reaaliajassa. Aktiiviakustinen kitara on kehitetty Suomen Akatemian yhteispohjoismaisessa projektissa.

Kuva: Maarit Kytöharju /Musica nova Helsinki

Haapanen, Kumela ja Rajala toteuttivat konsertin materiaalista demon nimellä Erkaantumisia 1-7 Musiikkitalossa Kumelan soolokonsertin yhteydessä syksyllä 2019.

”Tämä ei ole The Doorsin, Led Zeppelinin, Jimi Hendrixia eikä Einstürzende Neubautenin konserttitaltiointi, vaan taidemusiikin kitarataiturin Petri Kumelan torstai-iltana soittama Perttu Haapasen sävellyksen kantaesitys Musiikkitalon Camerata-salissa.”

HS, Vesa Sirén 29.11.2019