H.C. Poeettinen kohtaaminen Englannissa

TEHDAS Teatteri: H.C. – POEETTINEN KOHTAAMINEN ENGLANNISSA

19.-21.11., Turku. FinFringe |

Rakas Hans Andersen! Toivon, että vastaukseni saa teidät heti tekemään päätöksen kesän vierailustanne tänne.

Kesä 1857. Kaksi maailmankuulua kirjailijaa kohtaavat, kun brittiläinen Charles Dickens kutsuu kauan odotetun vieraan, tanskalaisen runoilija H.C. Andersenin vieraakseen kesäasunnolleen. Kumpikin herroista elää tuotteliasta aikaa julkisuuden valokeilassa iloisesti paistatellen. Andersen on juuri julkaissut teoksensa ”Att vare eller ikke vare” ja odottaa siitä ilmestyviä arvosteluja, Dickens viimeistelee teostaan ”Pikku Dorrit”.

Kuuluisat kirjailijat ihailevat suuresti toistensa tuotantoa. Vaikka kumpikin heistä on kasvanut samantapaisissa köyhissä oloissa, ystävyys osoittautuu hyvin haastavaksi. Andersen leiriytyy meluisan mielikuvitusmaailmansa sekä luomiensa hahmojen kanssa taloon. Hän ripustautuu Dickensin perheeseen, joka natisee uhkaavasti liitoksissaan. Kummankin taiteilijan monimutkaiset persoonat ja sekavat elämäntilanteet vyyhtiytyvät piinallisen pitkäksi venyvän vierailun aikana.

Romantikko, elämysaddikti, esteetikko ja haihattelija Andersen liittyi mielellään kuuluisuuksien seuraan siinä toivossa, että saisi osan heidän loistostaan. Hän oli sosiaalisesti kömpelö ja hyväksynnän kaipuussaan ahne. Tämän vastapainona hän kirjoitti koskettavia satuja omasta syrjään jääneestä, väärin ymmärretystä itsestään. Epäsuhta todellisuuden ja haaveiden välillä sai hänet pettymään kerta toisensa jälkeen.

Nukketeatterillinen näytelmä pohjautuu Andersenin ja Dickensin väliseen kirjeenvaihtoon ja aikalaiskuvauksiin.

Livemusiikki, nuket ja Andersenille tunnusomaiset paperileikkaustyöt vievät katsojan matkalle kahden kirjailijaneron mielen maisemiin. Lavalla nähdään nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi sekä näyttelijä Raimo Karppinen. Muusikkona esityksissä on säveltäjä Kari Mäkiranta.

TYÖRYHMÄ
Ohjaus ja käsikirjoitus: Marja Susi
Taiteellinen konsepti: työryhmä
Näyttämöllä: Timo Väntsi ja Raimo Karppinen
Musiikki: Kari Mäkiranta
Nuket: Timo Väntsi
Puvustus ja tarpeisto: Mervi Kuittinen
Valosuunnittelu: Jarkko Forsman
Tanskan kielen konsultaatio: Adam Borch
Englannin kielen käännösapu: Ismo Rauvola
Grafiikka: Wille Heino
Valokuvat ja traileri: Jussi Virkkumaa

ESITYKSET

Ensi-ilta 31.1.2020, muut esitykset 2.2.-14.3., TEHDAS Teatteri, Turku
Liput ja lisätiedot

Vierailuesitys FinFringe-festivaaleilla 19. ja 21.11.2020
Liput ja lisätiedot

Esityksen kesto n. 1t 15 min
Ikäsuositus 12+