You are currently viewing TIP-Fest 2022 ohjelmisto julki!

TIP-Fest 2022 ohjelmisto julki!

Turku International Puppetry Festival tulee jälleen marraskuussa 2.–6. päivä. Marraskuussa 2022 TIP-Fest juhlii 10-vuotiasta Aura of Puppetsia ja verkoston siirtymistä uudelle vuosikymmenelle. Tämän vuoden ja järjestyksessään 12. festivaalin teemana on New Beginnings, uudet alut. Festivaali onkin nimensä mukaisesti täynnä ensi-iltoja sekä uunituoreita teoksia suomalaisen nykynukketeatterin huipuilta– festivaalin aikana ensiesityksensä saa jopa kuusi nykynukketeatteriuutuutta! Myös muutama aikaisempi yleisön rakastama esitys palaa Turun estradeille festivaalin ohjelmistossa.

Luvassa on esineteatteria, käsi- ja pöytänukkeja, fyysisyyttä, tanssia, karavaaniteatteria, esitystaidetta, rytmisyyttä, valloittavaa visuaalisuutta, mielenkiintoisia keskusteluja ja unohtumattomia tapaamisia. 

Tule ja koe tämä nukketeatterin laaja kirjo yhdessä Aura of Puppetsin kanssa! 

Katso koko ohjelmisto TIP-Fest 2022-sivulta!

Painotus uunituoreissa kotimaisessa nykynukketeatteriesityksissä

Festivaali tuo esiin kotimaisen nykynukketeatterin laajan taiteellisen kirjon ja taiteilijoiden tekemisen palon. Teokset avaavat keskusteluja ajankohtaisista ja ikiaikaisista teemoista ihmisyyden kysymyksistä luonnon monimuotoisuuden äärelle.

TIP-Festin 2022 teema New Beginnings, uudet alut, pureutuu vastakuoriutuneiden esitysten nostamiseen omille siivilleen. Festivaali kutsuu kansainvälisen nukketeatteriverkoston väkeä Turkuun ja tukee uusien teosten lentoonlähtöä. 

Turun Kaupunginteatterin näyttämöllä nähdään Antti-Juhani Mannisen ensi-ilta sooloteoksella Naurettavuus. Se on ihmisyyden kaunis, surkuhupaisa selviytymistarina kaikessa näyttelijänkokoisessa haavoittuvuudessaan. Sillä onhan elämä yksi elämänmittainen taistelu merkityksettömyyttä ja mielettömyyttä vastaan. Ja juuri siksi niin ihanaa.

Aikuisten nukketeatteria ja uutta esitystaidetta yhdistävä Naurettavuus pohjaa vahvasti keskiaikaiseen italialaiseen Pulcinella -käsinukkeperinteeseen, jonka keskiössä on pienen ihmisen puolta pitävä Pulcinella-hahmo: kansanmies, joka näkee vallitsevan yhteisön kipupisteet sekä ympäristön vaatimusten naurettavuuden – eikä epäröi ilmaista mielipidettään asiasta.

Intiimejä, intensiivisiä ja tinkimättömiä näyttämöteoksia jo 20 vuotta luonut Antti-Juhani Manninen saapuu ensi kertaa Turun Kaupunginteatterin näyttämölle uudella sooloteoksellaan. Nyt on kaikki pelissä. Käsinukkeja, vaahtomuovia, villasukkia, liukastumisia, esteettisiä nautintoja, häpeämättömän absurdia huumoria ja lähes täysi varmuus siitä, että kaikki menee pieleen! 


Festivaalin aikana nähdään Iwaoka-Lehtovaara-Malkki työryhmän uutuusteos Dysmorphic.

Kolme kehoa. Vaahtomuovia. Mikrofoni. Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin Dysmorphic on tumma ja toivorikas esitys kehonkuvan häiriöistä. Se vyöryttää näyttämölle absurdin mielikuvituksellisia, mutta raadollisen todellisia näkymiä vääristyneistä mielenmaisemista. Miltä tuntuu elää oman kuvitellun hirviömäisyyden varjossa? Voiko sitä oppia rakastamaan? Tai saako sen jotenkin hengiltä.

Esityksen lähtökohtana on dysmorfinen ruumiinkuvan häiriö, jossa ihminen näkee jonkin osan kehostaan epämuotoisena, vastenmielisenä tai jopa hirviömäisenä. Esitys rakentuu nukketeatterista, tanssista ja elävästä musiikista. Vaahtomuovista muotoutuvat nuket sulautuvat osaksi esiintyjien vartaloita muokaten niiden ääriviivat uudelleen. Elävä sävelletty musiikki syntyy ihmiskehoista, laulu- ja äänenkäyttötekniikoista sekä kehollisista rytmeistä.

Dysmorphic tuo näkyville kehonkuvan häiriöistä kärsivien kamppailun, jotta sen tuottama häpeä vähenisi ja tietoisuus siitä kasvaisi. Kaunis on maailma, jossa vääristyneet katseet kirkastuvat ja kehopositiivisuus kukoistaa. Sen myötä myös erilaisuutta on helpompi arvostaa. Kaiken yllä syliinsä sulkeva, pimeyden valaiseva suunnattoman suuri sydän.