You are currently viewing TEHDAS Teatteri & Niina Lindroos: THE UNMENTIONABLE
Kuva: Maija Kurki

TEHDAS Teatteri & Niina Lindroos: THE UNMENTIONABLE

Sanoinkuvaamatonta leluteatteria

The Unmentionable on Niina Lindroosin sooloteos ja leluteatteriesitys*, joka on inspiroitunut ranskalaisen valokuvaajan ja taidemaalarin Dora Maarin (1907-1997) taiteesta. Teoksen lähtökohtana on Dora Maarin ottamien surrealististen valokuvien nukketeatterillisuus – kuvien tilanteet, tilat ja hahmot johdattavat kohti sanoinkuvaamatonta. Mitä on jäänyt rajauksen ulkopuolelle? Mitä tapahtuu ennen ja jälkeen hetken, joka on vangittu valokuvaan?

The Unmentionable katsoo tarkkanäköisesti Dora Maarin taideteoksia lähestyen niitä ihaillen, leikitellen ja niiden maailmaan intohimoisesti sukeltaen. Esityksen keskiössä on sekä melankolia että kutkuttava arvoituksen tunne, jotka luovat myös Maarin töihin niille ominaisen latauksen. Teos kumartaa esikuvalleen, mutta luo nykynukketeatterin keinoin oman itsenäisen, selittämättömän todellisuutensa.

*Leluteatteri (toy theatre) on 1800-luvulla syntynyt viihdemuoto, joka jäljitteli aikansa teatteria pienoiskoossa. Niina Lindroosin teoksessa leluteatteri jäljittelee kuvataidetta ja lopputulos on uuden vuosituhannen nukketeatteria.

TYÖRYHMÄ
Ohjaus ja dramaturgia: Niina Lindroos ja Elina Sarno
Esiintyminen ja nukenrakennus: Niina Lindroos
Valosuunnittelu: Essi Santala
Äänisuunnittelu: Henri Hyökyvirta
Puvustus: Riikka Mellin ja työryhmä
Logistiikka ja visuaalinen apu: Jenni Rutanen
Lavastus ja tarpeisto: työryhmä
Valokuvat: Maija Kurki
Tuotanto: Niina Lindroos ja TEHDAS Teatteri

Kuva: Maija Kurki

Esityksen ensi-ilta oli 9.4.2021 TEHDAS Teatterissa, ja se nähtiin myös osana TIP-Festiä marraskuussa 2021. Esitys vieraili huhtikuussa 2022 Oh My Puppets! -festivaaleilla Helsingissä ja palaa nyt kutsuvierasesityksenä marraskuun 2022 TIP-Festeille

ESITYKSET
la 5.11. klo 13:00 & 16:00
TEHDAS Teatterin Vintti, Manilla. Itäinen Rantakatu 64, Turku

Kesto: 1 h (ei väliaikaa)
Ikäsuositus: 13+
Kieli: sanaton
Liput tulevat myyntiin Aura of Puppetsin Holvi -kauppaan lokakuussa 2022.

Esitystä ovat tukeneet: Suomen Kulttuurirahasto, Varsinais-Suomen rahasto // Taiteen edistämiskeskus, Varsinais-Suomen taidetoimikunta // TOP-Säätiö // Turun kaupunki, kulttuurilautakunta // Turun Teatterisäätiö // Aura of Puppets.