Nukketeatterin intensiivikurssi Turussa 4.-7.11.2020 esittävän taiteen ammattilaisille. HUOM! Huomaa kesältä syksyyn siirretty ajankohta!
Vihdoinkin! Aura of Puppetsin ovet auki maailman upeimpaan taidemuotoon:
Nukketeatteri elää vahvaa nousukauttaan ja Aura of Puppets tarjoaa nyt ensi kertaa mahdollisuuden oppia alan perusteita ammattilaisten vetämän intensiivikurssin muodossa. Kurssi on kohdennettu esittävän taiteen ammattilaisille, ammattiin opiskelijoille tai jo pitkään harrastaneille. Sen myötä saat välineitä nukkejen ja nukketeatterin käyttöön osaksi omaa ilmaisukieltä.
KOHDERYHMÄ
Esittävän taiteen ammattilaiset, ammattiin opiskelijat tai jo pitkään harrastaneet. (Taustaa voi olla esimerkiksi teatterissa, nukketeatterissa, soveltavassa teatterissa, sirkuksessa, esitystaiteessa, tanssissa, naamioteatterissa tai klovneriassa.)
KURSSIKUVAUS
Kurssi koostuu nukeilla näyttelemisen, nukenrakennuksen ja nukketeatterillisen ajattelun tuntikokonaisuuksista. Kurssilla rakennetaan vaiheittain itselle työväline, yksi pöytänukke, jonka evoluutio kulkee käsi kädessä nuketusharjoitusten kanssa hyvin yksinkertaisesta keppinukesta kohti versiota mouth-puppetnukesta. Käytännön harjoitteiden sekä keskustelun kautta tutustutaan nukketeatteriin taidemuotona ja opitaan sen perustekniikoita. Nuken elävöittämistä tarkastellaan kokonaisvaltaisesti nukketeatterin eri osa-alueista käsin. Osallistujilta toivotaankin valmiutta käyttää käsiensä lisäksi koko kehoaan ja ääntään, perustyökaluja ja aivojaan sekä avoimuutta ryhmätyöhön.
Opetus keskittyy mm. seuraaviin nukketeatterin avainasioihin:
– Nukeilla näytteleminen: elävöitys, reagointi, hahmo, puhe ja yhteisnuketus (12h)
– Nukenrakennus: nuketuksellisuus, liike, materiaalivalinnat (3h)
– Nukketeatterillinen ajattelu: elävöitys ja sen merkitykset, nuken dramaturgia, nukke, teatteri ja taide, esitystilanne ja sen mahdollisuudet (6h)
OPETTAJAT
Kurssin vetäjäkolmikko koostuu Aura of Puppetsin rautaisista nukketeatteriammattilaisista. Yhteenlasketusti opetustiimillä on lähes viidenkymmenen vuoden kokemus alalta. Opettajien tarkemmat esittelyt löydät alta.
Kaikki intensiivikurssin opettajat ovat paikalla koko kurssin ajan, ja tarkempi vetovastuu jakaantuu seuraavasti:
– Jenni Rutanen (nukenrakennus)
– Antti-Juhani Manninen (nukketeatterillinen ajattelu)
– Merja Pöyhönen (nukeilla näytteleminen)
AIKATAULU
ke 4.11. klo 10-18 (sis. tauon, 1h)
to 5.11. klo 10-16 (sis. tauon, 1h)
pe 6.11. klo 10-16 (sis. tauon, 1h)
la 7.11. klo 9-13
HINTA
210,00 € (sis. materiaalit) Osallistujien toivotaan tuovan kurssille mukanaan omat sakset ja kuumaliimapistoolin (11-12mm).
Kurssi toteutetaan yhteistyökumppani TEHDAS Teatterin tiloissa osoitteessa Itäinen Rantakatu 64, Turku. Kurssi-ilmoittautumiset viimeistään 30.8.2020. Peruutus- ja jonotuspaikkoja voi kysellä s-postitse info@auraofpuppets.com.
Kurssipaikka vahvistetaan lunastamalla kurssimaksu Holvi-verkkokaupasta.
Kurssille on rajattu määrä paikkoja, ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssi-ilmoittautuminen on sitova, eikä kurssimaksussa ole palautusoikeutta. Kurssi toteutetaan yhteistyökumppani TEHDAS Teatterin tiloissa (Itäinen Rantakatu 64).
OPETTAJIEN ESITTELY
Merja Pöyhönen (s. 1980) on nykyturkulainen nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja. Hän on opiskellut nukketeatteria Turun AMKn Taideakatemiassa ja fyysistä teatteria Pariisissa maineikkaassa koulussa École internationale de théâtre Jacques Lecoq. Pöyhönen on kiinnostunut nukeista, tunteista ja liikkeestä. Ohjaukset ja esiintymiset mukaan lukien hän on ollut ammattiuransa aikana osallisena lähes neljässäkymmenessä nukke- tai fyysisen teatterin teoksessa. Merkittävimpiä töitä ovat olleet John – Eleanor (2011), Missing Amelia Earhart (2016), Nooat (2017) ja Suuruudenhullua Shakespearea nukeilla -trilogia (2013, 2015, 2017). Pöyhönen on nukketeatteri Kuuman Ankanpoikasen perustajajäsen ja toimii aktiivisesti TEHDAS Teatterin sekä nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin riveissä. Vuonna 2019 Pöyhönen debytoi ohjaajana myös ulkomailla (Theater Chemnitz, Saksa; Nuku Teater, Viro). Vuosiksi 2020-2024 Pöyhöselle on myönnetty valtion 5-vuotinen taiteilija-apuraha.
Antti-Juhani Manninen on taiteilija, joka toimii esityksen ja äänen alueilla. Hän liikkuu esiintyjän, ohjaajan ja säveltäjän roolista toiseen, samoin taiteenlajista toiseen, ja tuoreimmat työnsä hän on toteuttanut nukketeatteri-, tanssi- ja kuvataiteilijoiden kanssa. Mannisen teokset ovat käsitelleet ihmisen olemista ja sen absurdiutta, empatiaa, esiintymistä ja esitystä itseään, läsnäoloa, rentoutta ja taiteilijan vapautta. Manninen on nukketeatteri Kuuman ankanpoikasen perustajajäseniä, ja toimii nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin hallituksessa (pj), Teatterikeskuksen hallituksessa, Tehdasteatterin taiteellisessa toimikunnassa, ja aika ajoin opettajana Turun taideakatemiassa. Hänen teoksiaan on nähty viime aikoina Salon de Normandy by The Community-tapahtumassa Pariisissa, Performensk-festivaalilla Minskissä ja TIP-Festillä Turussa, sekä aiemmin mm. Helsingin Juhlaviikoilla, Kiasmassa, Oulun kaupunginteatterissa, Mad House Helsingissä ja Ruisrockissa. Mannisen suurimpiin sävellystöihin kuuluu mm. Myrsky (Tehdasteatteri 2013), Romeo ja Julia (Tehdasteatteri 2015), Lemminkäinen ja äiti (Aurajoki 2017) ja Kolme sisarta ja Tuntematon sotilas (Tehdasteatteri 2019).
Jenni Rutanen (s.1982) Nukenrakentaja, esiintyjä ja lavastaja Jenni Rutanen on valmistunut Turun Taideakatemian nukketeatterilinjalta vuonna 2016 sekä Tampereen Taiteen ja Viestinnän oppilaitoksesta kuvataiteilijaksi vuonna 2006. Rutanen rakentaa nukkeja ja tilaa. Hallitsee lukuisia tekniikoita ja materiaaleja. Videoprojisoinnilla luotu näyttämökuva ja sen mahdollistamat illuusiot ja muutokset tilassa ovat viimeaikaisten kiinnostusten kohteita. Lisäksi hän ohjaa, nukettaa ja järjestää festivaalia Savonlinnassa. Esittävissä taiteissa Rutanen pitää yhteistyöstä, visuaalisesta kerronnasta ja taiteiden välisyydestä. Maailmojen syntymisistä ja katoamisista, lavalla tapahtuvista ihmeistä. Hän uskoo nukketeatterin voimaan – esityksessä koetulla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Jennin kädenjälkeä on nähty viime aikoina mm. seuraavissa tuotannoissa. Vedenalainen Nukkteatteri Sampo, Helsinki, (2019), Hukka -jättinukke TIP-festeillä. Tilaustyö (2019), Muistan, mitä unohdin, Haiharan nukketeatteri, Tampere (2019), Robin Hood, Vartiovuoren kesätetatteri, Turku (2019), NOOAT -sillä hän oli herralle mieluinen Aurinkobaletin ja Tehdas teatterin yhteistuotanto (2018), CROAK or The Unexpected Joys and Perils of Singing -Nukketeatteriooppera (2018).