You are currently viewing Teatteri QO: Pilvien paino
Pilvien paino, 2020 Photo: Miso Macura

Teatteri QO: Pilvien paino

5.11. klo 17 ja 20, Sopukka I

Pilvien paino kertoo kahdesta kirjailijasta, Irène Nèmirovskysta ja Elvi Sinervosta, jotka jäivät Euroopan historian vyöryjen alle. Esitys yhdistelee tapahtumia naisten elämäntarinoista sekä heidän tekstiensä kuvaamasta maailmasta aistikkaasti ja kehollisesti, nukketeatterin monipuolisin keinoin. 

Irène Némirovsky oli syntyjään ukrainanvenäläinen, Ranskaan perheensä kanssa emigroitunut juutalainen. Juhlittu ja tunnustettu kirjailija koki täydellisen hylkäämisen Vichyn Ranskassa, ja eristettynä elämisen jälkeen hänet pidätettiin. Némirovsky menehtyi Auschwitzissa vuonna 1942. Elvi Sinervo (1912–1986) oli suomalainen kirjailija, joka tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen jatkosodan (1941-1944) aikana. Sinervo toimi aktiivisesti vasemmistolaisessa kirjailija- kulttuuriyhdistys Kiilassa sen perustamisesta lähtien.

Esitys sukeltaa näiden kahden naisen kokemuksiin niiltä osin, joissa ne yhtyvät. Euroopan myllerrykset veivät molemmat kirjailijat jo lapsuudessa uuteen ympäristöön, jota he tarkastelivat ulkopuolisen silmin ja jossa he etsivät omaa ääntään. Kirjailijan työ ja äitiys sekä sodan, kuoleman läsnäolo, yhteisöstä eristäminen ja kirjoittamisen voima poikkeusoloissa ovat teemoja, jotka kulkevat sekä Némirovskyn että Sinervon elämässä. 

Pilvien paino rakentuu tositapahtumien ja kuvitellun risteykseen, jossa Irène ja Elvi kohtaavat toisensa. Esitys kunnioittaa kirjailijoiden työtä ja valintoja sekä esittää tämän päivän ihmisille kysymyksiä: mitä on olla ihminen tässä ajassa ja voiko menneeseen katsomalla ymmärtää omaa aikaansa paremmin? 

”Koko esitys on eteerisen kaunis ja verkkainen. Osuvat musiikkivalinnat ja Perrine Ferrafiatin konstailematon äänisuunnittelu on kuin piste iin päällä. Valtteri Bruunin soittama kitaramusiikki, venäläinen mieskuorolaulu – kaikki kuin tähän tehtyä.” – Paljon melua teatterista -blogi 16.10.2020

Esitykset: perjantaina 5.11. klo 17:00 ja 20:00 Turun Kaupunginteatterin Sopukassa
Kesto: 60 min 
Ikäsuositus: 15+ 
Kielet: suomi, venäjä, ranska
Liput: 19 / 29 € Turun kaupunginteatteri / Lippu.fi
Pilvien Paino-esityksen Irene-nukke
Pilvien Paino, Photo: Miso Macura

TYÖRYHMÄ
Käsikirjoitus, ohjaus, lavastus: Mila Nirhamo
Äänisuunnittelu: Perrine Ferrafiat
Valosuunnittelu: Jere Suontausta / Essi Santala
Näyttämöllä: Perrine Ferrafiat ja Mila Nirhamo
Nukenrakennus: Laura Hallantie
Apulaisohjaaja: Johanna Latvala
Työryhmän assistentti: Maria-Elina Koivula
Muusikko: Valtteri Bruun

TeatteriQo on suomalais-ranskalainen nykynukketeatteriryhmä. Ryhmän poliittis-poeettiset esitykset kutsuvat katsojaa mukaan visuaalisille matkoille tuntemaan ja ajattelemaan, kohtaamaan.