You are currently viewing Nykynukkeateatteria Tampereella: Aura of Puppets ja TTT aloittavat Uudet klassikot -yhteistyön keväällä 2024

Nykynukkeateatteria Tampereella: Aura of Puppets ja TTT aloittavat Uudet klassikot -yhteistyön keväällä 2024

  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

Tampereen Työväen Teatterissa nähdään tänä vuonna kunnianhimoista nukketeatteria maamme huipputekijöiltä. Hannele Lampelan ja Ninka Reittun riemukkaaseen lastenkirjasarjaan perustuva, koko perheelle suunnattu Prinsessa Pikkiriikki saa Tampereen ensi-iltansa Kellariteatterissa ke 14.2.2024 klo 18.00. Aikuisemmalle yleisölle suunnattua nykynukketeatteria edustaa Anu Kaajan kiitettyyn esikoisromaaniin perustuva Leda. Se on rokokooaikaan sijoittuva tarina kielletyistä intohimoista, identiteetistä, seksuaalisesta vallankäytöstä ja rakkaudesta – sekä häpeilemätön kaunokirjallinen ilotulitus. Tampereen ensi-ilta on Eino Salmelaisen näyttämöllä 4.12.2024. 

Esitysvierailut toteutetaan Uudet klassikot – Nya klassiker -rahaston tuella. Aura of Puppetsin ja TTT:n yhteistyössä toteutettavassa laajassa esityssarjassa on neljä eri esitysvierailua vuosina 2024–2025. “Nukketeatterin esityssarja laajentaa TTT:n esityslajien kirjoa ja tukee linjauksia lapsiyleisön tarjonnan laajentamiseksi. Uudet klassikot -säätiörahoitus mahdollistaa molemmille osapuolille uudenlaisen yhteistyön tukemalla rohkeisiin avauksiin liittyviä pilotointeja”, toteaa TTT:ssä projektista vastaava kehityspäällikkö Mika Lehtinen.

Uusia yleisöjä hakemassa

Nukketeatteriammattilaisten yhteistyöverkosto Aura of Puppets haluaa hankkeen myötä tarjota elämyksiä nukketeatterin vakiokatsojille ja löytää uusia yleisöjä. Hankkeen myötä esitysten elinkaari pitenee. “Tampere on kiinnostava, sillä kaupungissa on yleisöä, jotka seuraavat jo nyt aikuisten ja lasten nukketeatteritarjontaa. Esityskokonaisuutta suunniteltaessa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, millaista tartuntapintaa esitykset tarjoavat sille yleisölle, joka ei välttämättä ole aiemmin tutustunut nykynukketeatteriin. Aikuisten nukketeatteri on taidemuoto, joka on kokenut suoranaisen nousun 2000-luvulla. Aura of Puppetsilla on tässä kehityksessä ollut merkittävä rooli”, toteaa Aura of Puppetsin toiminnanjohtaja Timo Väntsi. “Hanke antaa varmasti vauhtia ja konkretiaa suurten teattereiden ja vapaan kentän yhteistyön kehitykselle.”

Värikäs ja vauhdikas koko perheen nukketeatteriesitys Prinsessa Pikkiriikki on täynnä arkea ja mielikuvitusta sekoittelevia tarinoita hurmaavan päähenkilönsä Pikkiriikin tärkeistä hetkistä. Esityksen on dramatisoinut palkittu nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen ja ohjannut Timo Väntsi. Näyttämöllä myös nukeista, lavastuksesta, tarpeistosta ja puvuista vastaava Pia Kalenius ja Merja Pöyhönen. Esitys on Tehdas Teatterin ja Nukketeatteri Kuuma Ankanpoikanen yhteistuotanto. Esitykset ke 14.2. klo 18.00, to 15.2. klo 10.00, su 18.2. klo 12.00 ja 15.00 ja ti 20.2. klo 10.00. Koko perheen esityksen kesto on noin 50 minuuttia, esityksessä ei ole väliaikaa. Liput 15 € / 10 €.

Leda, Kuva: Jesper Dolgov

Kun eräs maaseutuerakkona elelevä aatelinen alkaa kertoa omaa versiotaan antiikin Ledan ja joutsenen myytistä syntyy yhtä aikaa traaginen ja hervottoman hauska kuvaelma neidon häpäisystä. Käsikirjoitus on Anu Kaajan ja ohjaus ja konseptointi Merja Pöyhösen. Esiintyjinä Sirpa Järvenpää, Reetta Moilanen, Riina Tikkanen ja Maija Westerholm. Leda sai ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa 2020. Esitykset TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä joulukuussa 2024. Liput tulevat myyntiin keväällä 2024.

Uudet klassikot – Nya klassiker -rahaston tarkoituksena on parantaa taiteen asemaa sekä ylläpitää sen merkityksellisyyttä yhteiskunnassa. Kannustamalla uudenlaiseen, rahoitusmuotojen rajat ylittävään yhteistyöhön se pyrkii kasvattamaan teosten ja tuotantojen elinkaarta, yleisömääriä, levinneisyyttä ja tunnettavuutta. Rahaston ovat perustaneet yhdessä valtio ja neljä säätiötä: Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Alfred Kordelinin säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.