You are currently viewing TIP-Festin avajaisia vietettiin kevein tunnelmin
Aura osallistui myös avajaisiin Kari Söderqvist

TIP-Festin avajaisia vietettiin kevein tunnelmin

Kosmisia kajastuksia ja valosuunnittelijoiden suitsutusta: otteita taiteellisten johtajien Roosa Halmeen, Anna Nekrassovan ja Outi Sippolan puheista Turku International Puppetry Festivalin avajaisissa 4.11.2020

Olemme huojentuneita ja onnellisia siitä, että saamme tänäkin vuonna avata festivaalin. Järjestyksessään 11. Festivaali tarjoaa esityksiä ja ohjelmaa ihan yhtä lailla kuin muinakin vuosina. Saamme tänäkin vuonna seurata esityksiä teatterin lavalla ja istua aivan fyysisesti katsomon penkillä. Samme tänäkin vuonna juhlia nukketeatteria.

TIP-Fest on alunperinkin syntynyt valon juhlaksi keskelle marraskuun pimeyttä. Tänä vuonna pureudumme valoon teemalla LIGHT – valo ja keveys. Valo ja keveys toteutuvat nukketeatteritaiteessa monella eri tasolla. Kohtaamme näkyvää valoa näyttämöillä, ehkäpä sisäisen valon kajastusta jossakin syvällä itsessämme. Nukketeatterin olemus on kevyt, mikä sallii sen tuoda raskaitakin teemoja näkyville.

Teatteriesityksissä valon tarina luodaan osaksi näyttämön tapahtumia, ja valotilanteet voivat vaihtua useita kymmeniä kertoja esityksen aikana. Valosuunnittelijat tekevät loistavaa ja samalla näkymätöntä työtä, joka on yleensä parhaimmillaan silloin kun kukaan ei huomaa sen olemassaoloa. Myös nukenrakentajat, lavastajat ja pukusuunnittelijat ovat läheisissä tekemisissä erilaisten valoa heijastavien, läpäisevien tai imevien materiaalien kanssa. Valon valjastaminen nukketeatteriesityksessä ei ole mitenkään itsestäänselvää (vaikka se usein siltä vaikuttaisikin). Se vaatii rautaista ammattitaitoa. Onneksi siitä ei ole meillä pulaa.

Aura of Puppets on säihkyvä ja sykkivä nukketeatteritaiteilijoiden verkko – verkosto, joka luo valoa ympärilleen ja kehrää sitä seitteihinsä. Nukketeatteri herättää kokijassaan ja tekijässään oivalluksia, – lamppuja, jotka syttyvät, – sisäistä valoa. Tämä valo auttaa meitä näkemään paremmin sisäänpäin ja ulos ympärillemme. 

Kiitämme lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneitamme ja rahoittajia sekä toivotamme festivaaliväelle kirkkaita kokemuksia nukketeatterin parissa!