You are currently viewing Uusi nukketeatterifestivaali Jyväskylään helmikuussa

Uusi nukketeatterifestivaali Jyväskylään helmikuussa

Teksti: Elina Lajunen

Seminaarinmäen nukketeatterifestivaali 9.–11.2.2023
Uutta suomalaista nykynukketeatteria Jyväskylässä!

Seminaarinmäen nukketeatterifestivaali syntyi haaveesta tuoda Jyväskylään nukketeatteria ja näyttää kotikaupungille missä upeassa maailmassa olen saanut taiteellisesti kasvaa parikymmentä vuotta. Toisaalta halusin tuoda kollegoja kylään ja esitellä heille Jyväskylän potentiaalin nukketeatterikaupunkina. Minua inspiroi myös Jyväskylän Seminaarinmäen alue ja siellä upea kulttuuritalo Villa Rana.

Olen kasvanut Suolahdessa Jyväskylän kupeessa, soittanut Jyväskylän torilla sisarusteni kanssa, myynyt hattuja Mäki-Matin perhepuiston kävelykadulla, käynyt Jyväskylässä sinfoniaorkesterin konserteissa, mummolassa, muskarissa, teininä myös soittotunneilla Jyväskylän konservatoriolla, ison kylän kaupoilla. Lapsena mietin kuinka ikinä osaan kulkea Jyväskylässä, kun se on niin suuri kaupunki. Kuitenkin olen myöhemmin oppinut kulkemaan Turussa, Helsingissä ja kaukana maailmalla. Kun muutin Keski-Suomeen takaisin vuonna 2020 ja asetuin Jyväskylään, en arvannut miten paljon lapsuuden tuttu maisema antaa ihan omanlaistaan tuntua, levollisuutta, turvaa ja tilaa, omat juuret.

Juureni ovat siellä missä olen kasvanut lapsena, toisaalta ne ovat myös siellä missä olen kasvanut aikuisena, missä olen kasvanut ihmisenä ja taiteilijana. Nukketeatteriin minut vei nuoren taidelukiolaisen aavistus siitä, että nukketeatteri sisältää kaikki taidealat ja että siinä ollaan sekä esillä että piilossa. Tällä hetkellä nukketeatteri ja sen ympärillä oleva yhteisö, Turun Taideakatemiasta valmistuneet taiteilijat, kollegani ja meidän yhteinen nukketeatteritaiteilijoiden verkosto Aura of Puppets tarjoaa minulle taiteelliset juuret. Yhteisö luo turvaa ja tilaa, väkevän ja omalakisen maaperän taiteelle syntyä ja  toteutua. 

Seminaarinmäen nukketeatterifestivaali toteutuu 9.–11.2.2023. Olen siitä ylpeä ja onnellinen. Olen myös otettu miten avoimesti ja lämpimästi festivaali on otettu vastaan kaupungissa. Mukana ovat Jyväskylän lastenkulttuuritoimi ja Lasten lysti, Vanhan Kirjan Talvi, Jyväskylän kaupunginkirjasto ja Huhtasuon kirjasto, jossa on 70-luvulla varta vasten nukketeatterille rakennettu näyttämö! Mukana on myös Piipunrannan Klubi ja Jyväskylän vanhustyö sekä Jyväskylän Karjalaiset. 

Juureni ulottuvat myös ylisukupolvisesti paikkoihin ja yhteyksiin, jotka eivät ole minulle tuttuja, mutta joihin minulla on vahva yhteys. Sukujuureni ovat Keski-Suomen lisäksi Karjalassa, Sortavalassa Karmalan kylässä. Isovanhempani tulivat sieltä evakkoina Jyväskylään vuonna 1945. 
Olen pitkään halunnut tuoda Jyväskylään kollegani nukketeatteritaiteilija Timo Väntsin ja HOX companyn evakkoutta käsittelevän esityksen Kysymyksiä Karjalasta. Nyt esitys avaa Seminaarinmäen nukketeatterifestivaalin torstaina 9.2.2023 Piipunrannan Klubilla. Ennen esitystä Jyväskylän Karjalaiset järjestävät karjalanpiirakantekokurssin, festivaali ei voisi alkaa hurmaavammin! Vieraanvarainen karjalainen festivaalin aloitus yhdistettynä nukketeatterin erityiseen ilmaisuvoimaan ja yhteistyöhön Jyväskylän paikallisten tahojen kanssa luo minulle tämän festivaalin ytimen ja sydämen.

Festivaalin vapaaehtoistyöntekijä, Kansanradiosta ja oopperasta tutkimusta tehnyt ja väitellyt Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Eino Sutiparta istuu Vakiopaineessa after workilla. Hän on juuri käynyt tarkistamassa Vakiopaineen kellarin teatteritilan sopivuuden Ariadne a Mess -esitykselle. Tila on erinomainen! 

Ohjelmistossa esityksiä lapsille ja aikuisille

Festivaalin esityksistä löytyy jokaiselle jotakin. Villa Ranan kahdelle näyttämölle nousevat aikuisille suunnatut Tehdas Teatterin Scifi- nukketeatteriesitys Yksin ihminen sekä Anna Nekrassovan sanaton esitys Ennen Peukalo-Liisaa. Vakiopaineen teatteritilan valtaa Nukketeatteri Kuuma Ankanpoikasen ja Merja Pöyhösen Ariadne – the Mess, joka esitetään kokonaan englanniksi. Lapsille on tarjolla Pääkirjastolla ja Huhtasuon kirjastolla Roosa Halmeen ja KO-KOO-MO:n sanaton esitys Palikkateatteri sekä Villa Ranassa Tehdas Teatterin & Kuuman Ankanpoikasen Prinsessa Pikkiriikki, kaikkien tuhmuroijien sankari

Oheisohjelmistossa on karjalanpiirakantekokurssin lisäksi Nukketeatterin tiedotus- ja yhteistyöjärjestö Suomen Uniman järjestämä Puhetta nukeista -keskustelu Jyväskylän pääkirjastolla ja Elinan kanssa nukketeatterissa -esityskeskustelu Villa Ranassa. Volter Kilven klassikkoteoksen Alastalon salissa käsinukketeatteriversion tekoprosessiin tutustutaan Vanhan Kirjan Talvessa Jyväskylän Yliopiston Agorassa.

Katso koko festivaaliohjelmisto täältä.

Meillä on myös oma upea festivaalilogo, jonka on suunnitellut nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi.

Festivaalia ei ole ilman yleisöä. Heittäydy siis ja sukella mukaan!

Lämpimin ajatuksin ja festivaalia jo odottaen,
Elina Lajunen
Festivaaliemäntä

Festivaalia ovat tukeneet Keski-Suomen taidetoimikunta ja Aura of Puppets.