You are currently viewing Ohjelmistotärpit Seminaarinmäen nukketeatterifestivaaleille

Ohjelmistotärpit Seminaarinmäen nukketeatterifestivaaleille

  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

Miksi kannattaa tulla nukketeatteriin? Tule ja koe vastaus itse! Ensimmäinen Seminaarinmäen nukketeatterifestivaali 9.–11.2.2023 tuo Jyväskylään upean valikoiman uutta suomalaista nykynukketeatteria sekä aikuisille että lapsille.

Tapahtuma syntyi nukketeatteritaiteilija Elina Lajusen haaveesta tuoda kotikaupunkiinsa nukketeatteria. Ohjelmistoon hän on valinnut kuusi nykynukketeatteriesitystä, jotka edustavat laajasti suomalaista ammattikenttää. Toinen toive järjestäjällä oli tuoda kollegoja kylään sekä esitellä heille Jyväskylän potentiaali nukketeatterikaupunkina. Kuraattoria inspiroi erityisesti Jyväskylän Seminaarinmäen alue ja siellä tuore kulttuuritalo Villa Rana.

Festivaalia  läpäisee vahva ja lämmin yhteisöllisyys, jota olen saanut kokea niin nukketeatterissa kuin täällä Jyväskylässä festivaalia järjestäessäni, iloitsee Lajunen.

Seminaarinmäen nukketeatterifestivaalin ohjelma

Ohjelmistossa kuusi esitystä sekä runsas oheisohjelma

Festivaali toimii nukketeatterin ensikertalaiselle myös syväsukelluksena taiteenlajiin. Festivaalipassin kanssa pääsee katsomaan suurimman osan esityksistä edullisempaan yhteishintaan ja samalla oppimaan uutta nykynukketeatterin erilaista tekniikoista sekä mahdollisuuksista. Kokemusta voi syventää myös Elinan kanssa nukketeatterissa -keskustelutilaisuudessa lauantaina.

Esitysten aiheet sukeltavat ainutlaatuisella otteella evakkouteen ja karjalaisuuteen, kasvun ja menettämisen kipuun; Ennen-Peukalo-Liisaa on visuaalisesti lumoava sooloteos haasteista, haaveista ja periksiantamattomuudesta. Sanaton esitys sopii kaikenkielisille. Vakiopaineen tunelmallisessa teatteritilassa päästään kurkistamaan kreikkalaiseen mytologiaan ja Kreetan prinsessa Ariadnen elämään englanninkielisessä work in progress -esityksessä. Lisäksi loikataan vuoden 1989 Berliiniin, jossa animaatioryhmä Der Puppenspiegel luo omaa mahdollista tulevaisuutta sekoittaen mukaan Bertolt Brechtin näytelmän Setsuanin hyvä ihminen ja Ridley Scottin elokuvan Blade Runner. Teoksen käsikirjoitus on luotu dialogissa GPT 3-kielitekoälyn kanssa.

Lasten esityksissä seikkailevat arkkitehtuuriset puiset palikat sekä monien tuntema sähäkkä Prinsessa Pikkiriikki, jonka ensimmäinen nukketeatterisovitus nähdään ensi kertaa Keski-Suomessa.

Festivaalin oheisohjelmistossa Jyväskylän karjalaisten järjestämällä karjalanpiirakantekokurssilla Piipunrannassa opit rypyttämään oikein. Jyväskylän kaupunginkirjastossa ja Villa Ranassa järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa puhutaan festivaalin esityksistä ja pohditaan kysymystä siitä, miksi nukketeatteriin kannattaa tulla. Lisäksi Vanhan kirjan Talvessa Jyväskylän Yliopiston Agorassa on mahdollisuus kurkistaa Volter Kilven klassikkoteoksen Alastalon salissa käsinukketeatteriversion tekoprosessiin.