Antti-Juhani Manninen: Naurettavuus

2.11.–16.12.2022, Turku

Hyvin epätavallinen sketsishow kaukaa menneisyydestä ja tulevaisuudesta. 

Turkulaisen uuden nukketeatterin pieni ihme nyt Sopukassa! Naurettavuus sukeltaa siihen, mitä teatteri voisi olla jossain kaukaisessa tulevaisuudessa, kun taskun pohjaan on tullut pikkuinen reikä, ja tämän päivän säännöt ja oletukset ovat livahtaneet siitä historian hämärään kotiavaimet ja Visa Elektron mukanaan.

Ääneen pääsevät napolilaisen markkinatorin omavaltaisen anarkistiset nukkehahmot, ja katsojan eteen levittäytyy ihmisyyden kaunis, surkuhupaisa selviytymistarina kaikessa näyttelijänkokoisessa haavoittuvuudessaan. Sillä onhan elämä yksi elämänmittainen taistelu merkityksettömyyttä ja mielettömyyttä vastaan. Ja juuri siksi niin ihanaa.

Aikuisten nukketeatteria ja uutta esitystaidetta yhdistävä Naurettavuus pohjaa vahvasti keskiaikaiseen italialaiseen Pulcinella -käsinukkeperinteeseen, jonka keskiössä on pienen ihmisen puolta pitävä Pulcinella-hahmo: kansanmies, joka näkee vallitsevan yhteisön kipupisteet sekä ympäristön vaatimusten naurettavuuden – eikä epäröi ilmaista mielipidettään asiasta.

Pulcinella-perinteessä kaiken keskiössä ovat improvisaatio, tarkkuus, ääni ja rytmikkyys. Tässä teoksessa perinne ja käsinuket ovat lasnä, mutta ne ovat löytäneet aivan uusia yllättäviä muotoja, puolia ja muotopuolia itsestään. Perinteen tapa tarjota katuesiintyjälle mahdollisuus järjestää kohtauksia ja repliikkejä jatkuvasti lennosta uudelleen on kuitenkin omittu sellaisenaan Naurettavuuden pehmeimpään sydämeen. Lisäksi Pulcinellan harvinaislaatuiset akustiset ihmisäänen muokkaustekniikat löytävät Naurettavuudessa jännittäviä uusia muotoja suhteessa digitaalisiin vastakappaleisiinsa

Naurettavuus riisuu teatterista kaiken turhan, kaiken valmiiksi pureskellun, tarinan sekä yksiselitteisyyden. Se ei kuitenkaan päästä irti viihdyttävyydestä, vapaudesta, eikä etenkään inhimillisyydestä. Naurettavuus on se, mikä meitä ihmisiä yhdistää. Sen vuoksi voimme suhtautua toisiimme ja vajaavuuksiimme lämmöllä ja ymmärtäen, jaetulla rakkaudella

TYÖRYHMÄ
Konsepti, äänistuunnittelu ja esiintyminen: Antti-Juhani Manninen
Valokuvat: Jussi Virkkumaa
Tuotanto: Antti-Juhani Manninen, Turun Kaupunginteatteri ja Aura of Puppets

Intiimejä, intensiivisiä ja tinkimättömiä näyttämöteoksia jo 20 vuotta luonut Antti-Juhani Manninen saapuu ensi kertaa Turun Kaupunginteatterin näyttämölle uudella sooloteoksellaan. Nyt on kaikki pelissä. Käsinukkeja, vaahtomuovia, villasukkia, liukastumisia, esteettisiä nautintoja, häpeämättömän absurdia huumoria ja lähes täysi varmuus siitä, että kaikki menee pieleen!

Naurettavuus saa ensiesityksensä TIP-Festin avajaispäivänä Turun Kaupunginteatterin Sopukassa.

Manninen on kansainvälisesti toimiva nukketeatteritaiteilija, äänisuunnittelija ja säveltäjä. Hänen teoksiaan on Suomessa koettu esimerkiksi Tehdasteatterissa, Barker-teatterissa, Ruisrockissa ja muilla Turun festivaaleilla, nykytaiteen museo Kiasmassa ja Helsingin juhlaviikoilla.

ESITYKSET
ke 2.11 klo 19:00 ensi-ilta
to 3.11. klo 19:00
pe 11.11 klo 19:00
la 12.11. klo 19:00
to 17.11. klo 19:00
pe 18.11. klo 19:00
la 19.11. klo 19:00
to 1.12. klo 19:00
pe 2.12. klo 19:00
la 3.12. klo 19:00
to 15.12. klo 19:00
pe 16.12. klo 19:00
Sopukka, Turun kaupunginteatteri, Itäinen Rantakatu 14, Turku

Kesto: 1h
Ikäsuositus: 13+
Kieli: sanaton
Liput Turun Kaupunginteatterista

Share on facebook
Share on twitter
Share on email