Antti-Juhani Manninen: Naurettavuus

18.11.2023 Tampere

Hyvin epätavallinen sketsishow kaukaa menneisyydestä ja tulevaisuudesta. 

Turkulaisen uuden nukketeatterin pieni ihme nyt Tampereekka! Naurettavuus sukeltaa siihen, mitä teatteri voisi olla jossain kaukaisessa tulevaisuudessa, kun taskun pohjaan on tullut pikkuinen reikä, ja tämän päivän säännöt ja oletukset ovat livahtaneet siitä historian hämärään kotiavaimet ja Visa Elektron mukanaan.

Ääneen pääsevät napolilaisen markkinatorin omavaltaisen anarkistiset nukkehahmot, ja katsojan eteen levittäytyy ihmisyyden kaunis, surkuhupaisa selviytymistarina kaikessa näyttelijänkokoisessa haavoittuvuudessaan. Sillä onhan elämä yksi elämänmittainen taistelu merkityksettömyyttä ja mielettömyyttä vastaan. Ja juuri siksi niin ihanaa.

Aikuisten nukketeatteria ja uutta esitystaidetta yhdistävä Naurettavuus pohjaa vahvasti keskiaikaiseen italialaiseen Pulcinella -käsinukkeperinteeseen, jonka keskiössä on pienen ihmisen puolta pitävä Pulcinella-hahmo: kansanmies, joka näkee vallitsevan yhteisön kipupisteet sekä ympäristön vaatimusten naurettavuuden – eikä epäröi ilmaista mielipidettään asiasta.

Pulcinella-perinteessä kaiken keskiössä ovat improvisaatio, tarkkuus, ääni ja rytmikkyys. Tässä teoksessa perinne ja käsinuket ovat lasnä, mutta ne ovat löytäneet aivan uusia yllättäviä muotoja, puolia ja muotopuolia itsestään. Perinteen tapa tarjota katuesiintyjälle mahdollisuus järjestää kohtauksia ja repliikkejä jatkuvasti lennosta uudelleen on kuitenkin omittu sellaisenaan Naurettavuuden pehmeimpään sydämeen. Lisäksi Pulcinellan harvinaislaatuiset akustiset ihmisäänen muokkaustekniikat löytävät Naurettavuudessa jännittäviä uusia muotoja suhteessa digitaalisiin vastakappaleisiinsa.

Naurettavuus riisuu teatterista kaiken turhan, kaiken valmiiksi pureskellun, tarinan sekä yksiselitteisyyden. Se ei kuitenkaan päästä irti viihdyttävyydestä, vapaudesta, eikä etenkään inhimillisyydestä. Naurettavuus on se, mikä meitä ihmisiä yhdistää. Sen vuoksi voimme suhtautua toisiimme ja vajaavuuksiimme lämmöllä ja ymmärtäen, jaetulla rakkaudella
Taiteilijatapaamisessa esityksen jälkeen keskustellaan nuken asemasta näyttämöteoksessa, nuken dramaturgisista merkityksistä ja mahdollisuuksista, sekä nukketeatterin ainutlaatuisista ominaispiirteistä

TYÖRYHMÄ
Konsepti, äänistuunnittelu ja esiintyminen: Antti-Juhani Manninen
VKonsepti, äänisuunnittelu ja esiintyminen: Antti-Juhani Manninen
Dramaturginen neuvonantaja: Merja Pöyhönen
Valokuvat: Jussi Virkkumaa
Valosuunnittelu: Jarkko Forsman
Teknikko: Arttu Aarnio
Nukenrakennusassistentti: Heini Maaranen
Ajatteluapulainen: Jaakko Lilja
Tuotanto: Antti-Juhani Manninen, Turun Kaupunginteatteri ja Aura of Puppets

Naurettavuus sai ensiesityksensä TIP-Festin avajaispäivänä 2.6.2022 Turun Kaupunginteatterin Sopukassa ja se vieraili toukokuussa 2023 myös kansainvälisillä Tallinn Treff -nukketeatterifestivaaleilla.

Intiimejä, intensiivisiä ja tinkimättömiä näyttämöteoksia jo 20 vuotta luonut Antti-Juhani Manninen on kansainvälisesti toimiva nukketeatteritaiteilija, äänisuunnittelija ja säveltäjä. Hänen teoksiaan on Suomessa koettu esimerkiksi Tehdasteatterissa, Barker-teatterissa, Ruisrockissa ja muilla Turun festivaaleilla, nykytaiteen museo Kiasmassa ja Helsingin juhlaviikoilla.

Esitys 18.11.2023 klo 17.00 Teatteri Telakalla, Tampereella

Kesto: 1h
Ikäsuositus: 13+
Kieli: englanti
Liput 14€ / 19€ / 28€ Tiketistä

Share on facebook
Share on twitter
Share on email