Erika Malkki: Pohjatar

23. & 24.2.2024 Helsinki I Uusintaensi-ilta!

Väkevä ja empaattinen sooloesitys oman voiman löytymisestä. 

Siellä on lohtu ja rauha, irtipäästäminen, hiljaisuus lauha – ja paperinauha.

Pohjatar on sanaton yhden naisen esitys, jossa visuaalisuus ja fyysinen ilmaisu kietoutuvat näyttämöllisiksi metaforiksi kertoen Kalevalan Louhen tarinan.  Pohjolan emäntä, monitulkintainen Louhi on arkkityyppinen tuhon jumalatar, johon liittyy kylmyys, karuus ja kuolema – syklin loppu ja uuden alku.

Kuten kuolemassa on läsnä uusi elämä, on myös tragediassa usein komedian siemen. Louhen tarinaa tarkastellaan esityksessä empaattisesti ja riemukkaan oivaltavasti mustalla huumorilla ja nukketeatterilla höystettynä. Tragikoominen Pohjatar-hahmo tuo valoa pimeyteen, iloa suruun ja lohtua lohduttomuuteen. Esityksen maailma rakentuu paperista, jonka haurauteen elämä on jättänyt painavan jäljen. Siinä näkyvät tahratut tarinat ja katkerat kertomukset: vihalla marinoidut muistot, joiden suojaan voi sukeltaa ja päänsä pimeyteen piilottaa, jos parempi vaihtoehto pelottaa.

Olen kaiken loppu ja alku. Olen kylmä karu erämaa, lohduton luminen taival. Olen tie syvään ytimeen, polku sisäiseen tajuntaan, luo itsen laajan ymmärryksen. Olen syntien sovittaja, sairauksien synnyttäjä, saattaja manan majoille. Olen villi ja vapaa, olen omavoimainen, en portto, en madonna, en joko tai vaan sekä että, koko spektri, maa, ilma, tulta ja vettä.

Pohjatar on esitys naisen väen voimasta, oman voiman löytymisestä sekä halusta nousta pohjalta ottamalla oma tarina ja elämä haltuun. Samalla se on sukellus pohjalle, sielun syviin vesiin universaalien feminiinin arkkityyppien saattelemana.

Pohjatar on monitasoinen esitys, jossa voi nähdä tulkintoja seksuaalisesta väkivallasta ja hedelmättömyydestä. Ennen kaikkea se on tarina uskalluksesta nousta annettua osaa ylemmäs. Pohjatar kertoo rohkeudesta nousta uhrista toimijaksi, löytää ymmärrys omasta sisäisestä vihasta ja voimasta sekä halusta saada niihin terve kosketus. Vuonna 2018 ensi-iltaan tullut, kriitikot ja yleisön vakuuttanut teos nähdään uudistettuna versiona Nukketeatteri Sampossa keväällä 2024.

Pohjattaressa on suurta voimaa, joka valjastuu esityksessä nimenomaan Malkin taiten luoman hahmon kautta.

Turun Sanomat 9.11.2018
kuva: Arttu Lehtovaara

TYÖRYHMÄ
Käsikirjoitus, ohjaus ja esiintyminen sekä visuaalinen suunnittelu ja nukenrakennus: Erika Malkki
Äänisuunnittelu ja sävellys: Aino Lehtovaara
Valosuunnittelu: Erika Malkki & Eikka Alatalo
Puvustus: Anette Ahokas & Erika Malkki
Teknikko: Eikka Alatalo

Esitykset

pe 23.2.2024 kello 19
la 24.2.2024 kello 17
Nukketeatteri Sampo, Erottajankatu 7, Helsinki

Kesto: n. 60 min
Kieli: sanaton
Ikäsuositus: 13+
Liput 20€ / 15 € Samposta

Katsojapalautetta: 

“Täydellisen elämyksen tarjosit, kiitos että näytit elämässä voivan olla jotakin suurenmoista!” 

“Olet ilmiömäinen, tuhannet kiitokset!”

“Vahva, vaikuttava, erityisen koskettava esitys. Itkettävän ihana, hulvattoman hauska. Aivan kuin elävästä elämästä, vahvan, vaientumaan yritetyn naisen osa.”