Paperiteatteriesitys Jeanne de Clissonin juliste

TEHDAS Teatteri: JEANNE DE CLISSON – Meriverellinen kostokuvaelma

4.-18.12.2021, Turku I

Jeanne de Clisson on tositapahtumia ja kuvitelmia toisiinsa sekoittava absurdi sekä anakronistinen paperiteatteriesitys. Se pudottaa päitä, mutta nostaa ne uudestaan paikoilleen, vähän eri kulmaan. 

Tarina alkaa Jeanne de Clissonista, 1300-luvulla eläneestä merirosvosta. Miehensä epäoikeudenmukaisen teloituksen jälkeen Jeanne vie lapsensa katsomaan miehensä, lapsiensa isän, irtileikattua päätä, myy omaisuutensa, ostaa Ranskan veriviholliselta Englannilta kolme laivaa, kerää miehistön ja lähtee 13 vuotta kestävälle kostoretkelle Ranskan kuningasta vastaan. Hän teloittaa omakätisesti kirveellä jokaisen tielleen seilanneen ranskalaisen aatelismiehen ja väkivallan pyörteissä todellisuus repeää. 


Esitys rikkoo väkivallattoman naiseuden myyttiä. Lasikaton rikkomisesta syntyy sirpaleita, mutta paljonko verta on vuodatettava?  Perinteisen paperiteatterin, nykynukketeatterin ja automatan* keinoin toteutettava esitys kysyy: kuinka pitkälle ihminen kykenee oikeuttamaan käyttämänsä väkivallan ja milloin hän on auttamatta oman kostonhimonsa uhri? 

Jeannen de Clissonin laiva rantautuu TEHDAS Teatteriin ja levittäytyy aulan tunnelmalliseen miljööseen livemusiikin säestämänä, rohkeana ja rosoisena. Kostokuvaelma on parhaillaan nautittuna rommin tai punaviinin kera ja joulukuista iltaa voi jäädä myös viettämään esityksen jälkeen teatterin aulabaarin lämpöön.


*Sana Automata tulee Kreikan sanasta αὐτόματα, joka tarkoittaa “itse tekevää”. Automata on abstrakti laite, jonka mekanismi suorittaa ennalta määrättyä toimintaketjua. 

Kuva: Maija Kurki

Esitykset
la 4.12. klo 19 ENSI-ILTA
su 5.12. klo 15 ja klo 19
ke 8.12. klo 19
pe 10.12. klo 19 + Drink n’ Draw-ilta
la 11.12. klo 19
ke 15.12. klo 19 + Kostokirjeitä -sanataideklubi
to 16.12. klo 19
pe 17.12 klo 21:00 myöhäisillan näytös
la 18.12 klo 19
TEHDAS Teatterin aula, Itäinen Rantakatu 64, Turku

Oheisohjelma
Sunnuntaina 10.12. esityksen jälkeen maksuton, rommintuoksuinen, automatasta ja merirosvoudesta inspiraationsa ammentava Drink n’ Draw -ilta. Illan aiakana kuvataiteilija Jarkko Rantanen opastaa croquis-piirustuksen saloihin teatterin lämpiöbaarissa.

Perjantaina 15.12. esityksen jälkeen maksuton, livesäestetty Kostokirjeitä- sanataideklubi.

Drink n’ Draw ja Kostokirjeitä – tapahtumiin voi osallistua, vaikka ei olisi katsonut esitystä samana iltana.
Ilmoittautumiset tapahtumiin:

Ikäsuositus: 15+
Kesto: n. 40min
Liput: 20€/15€, Tiketistä
Kieli: suomi
Esitys Facebookissa

TYÖRYHMÄ:
Ohjaus: Lee Lahikainen
Käsikirjoitus ja musiikki: Reetta Moilanen
Lavalla: Helena Markku, Reetta Moilanen
Puvustus: Sirpa Järvenpää
Valaistus: Irene Lehtonen

Share on facebook
Share on twitter
Share on email