Paperiteatteriesitys Jeanne de Clissonin juliste

TEHDAS Teatteri: JEANNE DE CLISSON – Meriverellinen kostokuvaelma

21.-23.4.2022, Helsinki Oh My Puppets! I

Jeanne de Clisson on tositapahtumia ja kuvitelmia toisiinsa sekoittava absurdi sekä anakronistinen paperiteatteriesitys. Se pudottaa päitä, mutta nostaa ne uudestaan paikoilleen, vähän eri kulmaan. 

Tarina alkaa Jeanne de Clissonista, 1300-luvulla eläneestä merirosvosta. Miehensä epäoikeudenmukaisen teloituksen jälkeen Jeanne vie lapsensa katsomaan miehensä, lapsiensa isän, irtileikattua päätä, myy omaisuutensa, ostaa Ranskan veriviholliselta Englannilta kolme laivaa, kerää miehistön ja lähtee 13 vuotta kestävälle kostoretkelle Ranskan kuningasta vastaan. Hän teloittaa omakätisesti kirveellä jokaisen tielleen seilanneen ranskalaisen aatelismiehen ja väkivallan pyörteissä todellisuus repeää. 


Esitys rikkoo väkivallattoman naiseuden myyttiä. Lasikaton rikkomisesta syntyy sirpaleita, mutta paljonko verta on vuodatettava?  Perinteisen paperiteatterin, nykynukketeatterin ja automatan* keinoin toteutettava esitys kysyy: kuinka pitkälle ihminen kykenee oikeuttamaan käyttämänsä väkivallan ja milloin hän on auttamatta oman kostonhimonsa uhri? 

Jeannen de Clissonin laiva rantautuu Cirkoon ja levittäytyy Maneesin tunnelmalliseen miljööseen livemusiikin säestämänä, rohkeana ja rosoisena.

*Sana Automata tulee Kreikan sanasta αὐτόματα, joka tarkoittaa “itse tekevää”. Automata on abstrakti laite, jonka mekanismi suorittaa ennalta määrättyä toimintaketjua. 

Kuva: Maija Kurki

Esitykset
Oh My Puppets! torstai 21.4. 
19:30 Maneesi, Cirko

Oh My Puppets! perjantai 22.4. 
20:30 Maneesi, Cirko

Oh My Puppets! lauantai 23.4. 
20:30 Maneesi, Cirko

Ikäsuositus: 15+
Kesto: n. 40min
Liput: 20€/15€, Holvista
Kieli: suomi
Esitys Facebookissa

TYÖRYHMÄ:
Ohjaus: Lee Lahikainen
Käsikirjoitus ja musiikki: Reetta Moilanen
Lavalla: Helena Markku, Reetta Moilanen
Puvustus: Sirpa Järvenpää
Valaistus: Irene Lehtonen