Trial & Theatre: Nano Steps – Into the Lab

12.–13.4.2024. Praha, 19.–24.4.2024, Turku I

Työryhmä Trial & Theatre venyttää jälleen esittävän taiteen mittakaavoja Nano Steps -teossarjan uudella esityksellä. Nano Steps – Into the Labissa pääset tutustumaan mikromaailmaan lähietäisyydeltä – työryhmä kutsuu yleisön kanssaan sisälle laboratorioonsa.

Nano Steps -teossarja sai alkunsa kysymyksestä, ‘millainen voisi olla maailman pienin teatterinukke’? Trial & Theatre -ryhmä heittäytyi polveilevaan ja ennalta-arvaamattomaan tutkimusprosessiin, jossa he soittivat maailmankuuluille professoreille, matkustivat Cornellin yliopistoon, Tšekin Tiedeakatemian fysiikan instituuttiin ja Aalto-yliopiston laboratorioihin. Helsingin Kaupunginteatterissa kantaesityksensä saanut Nano Steps – a Particle Performance törmäytti tieteen esineteatteriin ja toi näyttämölle suoraan fyysikoilta opitun nukketeatteritekniikan: mikrokokoisten partikkelien käsittelyn.

Uunituore osallistava laboratoriokierros saapuu suoraan Prahan-ensi-illasta Turun Tehdas Teatteriin. Mikroskoopin linssin kautta aukeaa ulottuvuus, joka on ihmissilmälle näkymätön, mutta jossa on kaiken aikaa oma aikansa, lainalaisuutensa ja toimijuutensa. Mitä sanottavaa on mikromaailmalla?

Laboratoriossa niin mikroskooppiset hiukkaset, laitteet kuin yleisökin vaikuttavat lopputulokseen – esitys on joka kerta ainutkertainen.

Teos on toteutettu ryhmä- ja materiaalilähtöisesti: yhdessä ajatellen, kokeillen ja päättäen. Työryhmän taiteellinen työ tavoittelee vapaata ja kuritonta tutkimusprosessia, jossa tiede ja nukketeatteri puhaltavat yhteen hiileen häilyttäen toistensa rajoja.

Esityshän yksinkertaisesti lumoaa. Aluksi sukelletaan mineraalien ytimeen ja siitä sinkoudutaan äärettömään avaruuteen. (…) Cool klubimeininki ja laboratoriomainen tarkkuus yhdistyvät vastaansanomattomasti.

– Maria Säkö, Helsingin Sanomat, esityksestä Nano Steps
© Miika Storm Photography

Esitykset

19.4.2024 19:00
20.4.2024 19:00
21.4.2024 15:00
Tehdas Teatteri, Itäinen Rantakatu 64, Turku

Ikäsuositus: 13+
Kesto: 50min
Liput: 23€ / 21€ / 16€ Tehdas Teatterista
Kieli: englanti, suomi, kiina
Sisältöhuomautukset: esityksessä käytetään ultraääniä

TYÖRYHMÄ:
Ohjaaja: Aati Hanikka
Dramaturgi: Iiris Syrjä
Äänisuunnittelija-muusikko: Valtteri Alanen
Esiintyjä, devising: En Ping Yu
Valosuunnittelija, devising: Jere Suontausta

Yhteistyökumppanit:
Aura of Puppets
Tšekin Tiedeakatemia
Cornellin yliopisto
Aalto-yliopisto
Alfred ve Dvoře
Studio Alta

Rahoittajat:
Suomen kulttuurirahasto
Taiteen edistämiskeskus
Aura of Puppets
Samuel Huberin Taidesäätiö